Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

C-schijf te vol

s.littel
10 antwoorden
 • Mijn C:-schijf is te vol (29 GB bezet, 4GB beschikbaar) om nog gedefragmenteerd te kunnen worden.
  Ik heb wat programma's verwijderd, maar dat zette niet voldoende zoden aan de dijk.
  Wel zag ik dat er veel updates zijn van Internet Explorer en Windows, die ik ook - op de laatste na dan - zou kunnen verwijderen, maar waarvoor stellig wordt gewaarschuwd het niet te doen.
  Ook zijn er een aantal updates voor Office, dat niet eens op mijn computer is geïnstalleerd…
  Verder zijn er op mijn 160Gb harde schijf nog twee partities waarop resp. 50 en 60 Gb vrije ruimte is.
  Wat is nu wijsheid? En hoe pas ik die verstandig toe?
  Graag advies voor deze ware digibête,
  Sander
 • vergroot je boot partitie
 • [quote:1a1280591f="bsa100"]vergroot je boot partitie[/quote:1a1280591f]

  Ja, maar hoe gaat dat?
 • Partitioneren. Bijv met Easus als je XP hebt, zie http://computertotaal.nl/article/21281/herpartitioneren-met-easeus.html. Als je W7 hebt, kun je met Schijfbeheer partitioneren en heb je geen extern prog nodig.
  Listig werk, voor je begint ALLES backuppen!
  En voor je begint, schijfopruiming doen, overbodige handel van C verwijderen
  Ik neem aan dat je mappen met Documenten, Foto's, Muziek, Video's al op D en E (enz) staan. Zo niet, meld dan even welk OS je hebt. Als je die mappen verhuist, krijg je genoeg ruimte op C
 • Kun je echt niet meer verplaatsen? Wij hebben nl. het beleid dat we de C-schijf/partitie letterlijk alleen maar voor programma's houden. [b:5d32fbde6a][u:5d32fbde6a]Alle[/u:5d32fbde6a][/b:5d32fbde6a] andere dingen zoals "Mjn documenten", foto's, filmpjes etc. staan op een andere schijf/partitie. Niet alleen dergelijke bestanden, maar ook programma's die niet onmiddellijk met het systeem hebben te maken kunnen overigens meestal heel goed elders staan.
 • Partition Magic op http://www.soft32.com/Download/free-trial/Partition_Magic/4-151-1.html (tip van C!T-forum)
 • [quote:325bcdc506="Tirm"]Partitioneren. Bijv met Easus als je XP hebt, zie http://computertotaal.nl/article/21281/herpartitioneren-met-easeus.html. Als je W7 hebt, kun je met Schijfbeheer partitioneren en heb je geen extern prog nodig.
  Listig werk, voor je begint ALLES backuppen!
  En voor je begint, schijfopruiming doen, overbodige handel van C verwijderen
  Ik neem aan dat je mappen met Documenten, Foto's, Muziek, Video's al op D en E (enz) staan. Zo niet, meld dan even welk OS je hebt. Als je die mappen verhuist, krijg je genoeg ruimte op C[/quote:325bcdc506][quote:325bcdc506][/quote:325bcdc506]

  Dank je!
  Ik gebruik XP en heb Mijn documenten en foto's e.d. allemaal op C: staan.
  Sorry voor deze kinderachtig lijkende vraag:
  hoe kan ik die mappen naar een andere partitie verhuizen?
  Misschien dat het dan zelfs niet meer nodig is om te partitioneren?

  [/color:325bcdc506]
 • klik rechts op mijn documenten, kies eigenschappen, kies verplaatsen en vul hier een van de andere partities in.
 • [quote:d99fbdcc31="derkdejong"]klik rechts op mijn documenten, kies eigenschappen, kies verplaatsen en vul hier een van de andere partities in.[/quote:d99fbdcc31]


  Gaat goed, inderdaad! Dankjewel. Inmiddels heb ik ongeveer 5 Gb op deze manier weten te verplaatsen en schijn ik weer voldoende ruimte te hebben, voorlopig.
 • fijn, daar kom je inderdaad wel weer even mee vooruit.
  maar als we toch bezig zijn met goede raad: alles staat nog steeds op dezelfde fysieke schijf….. als het gaat om zoveel data (maar ook al zou het minder zijn), schaf eens een extern schijfje aan en maak een backup…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.