Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Verborgen zaken op partitie?

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik heb op mijn laptop de HDD verdeeld in meerdere partities. De D-partitie gebruik ik voor programma's, en is 50GB groot, ruim voldoende. Toch geven windows verkenner en schijfbeheer aan dat hiervan 48,4GB in gebruik zijn. Dat is onmogelijk veel voor de progs die geïnstalleerd zijn.
  Disktec geeft dan ook 2,5 GB aan gebruikte ruimte aan in 11.365 files.
  Verkenner: optelling van de in aangegeven mappen vermelde files is óók 11.365.
  Schijfcontrole geeft echter 48,4GB gebruikt aaan in 11.501 files.
  Ergens zit dus een map met 136 files, en 45,9 GB groot.
  Ik heb in mapopties aangegeven dat alles vermeld moet worden in de verkenner.
  Waar kan ik die toch nog verborgen map vinden?
 • [quote:a656480b96="HvD"]Waar kan ik die toch nog verborgen map vinden?[/quote:a656480b96] Heb je die al geprobeerd te vinden via freeware applicatie TreeSize.
 • Bedankt voor de tip.
  Treesize geeft dezelfde resultaten als Disktec, dus laat niets zien van de verborgen map(pen).
  Uiteraard heb ik mapopties ingesteld om die te tonen.
  System Volume Information wordt door beide aangegeven als leeg, maar dat valt niet te controleren omdat je er niet in kunt komen. Of is daar ook een truc voor.
 • Heb intusen via wat gegoogle de toegang tot SVI gevonden. Was eigenlijk bedoeld voor XP, maar werkt blijkbaar ook in Win7.
  Vond inderdaad in die map drie kleine submappen en 66 systemfiles van een kleine Gigabyte, dus dat was die dikke 45GB aan shit.
  Wat kan ik daarvan dumpen? Alles hopelijk?
 • Begin eens met die map te hernoemen.
  Blijft alles dan gewoon werken dan weet je het antwoord.
  Test overigens niet over een te korte periode….

  Wellicht kun je ook via Google, de bestanden die in de mappen staan terugvinden zodat je weet waar ze voor dienen/dienden.
 • gebruik ccleaner, die vertaalt de svi-codes netjes naar data van de herstelpunten en schotelt je dus een overzichtelijk lijstje voor met keuze om al dan niet te verwijderen.
 • Wat ik al verwachtte bij een dergelijke systeemmmap is die niet te hernoemen.
  Een map erbij gezet in die partitie en alles daarnaar overhevelen lukt ook niet.
  Evenmin helemaal verwjderen.
  Het zijn files van het type dat tussen accolades een combinatie van zo'n vijftigtal letters en cijfers heeft staan, een kleine GB groot.

  Intussen in "Eigenschappen" > "Beveiliging" administrator en eigenaar alle rechten gegeven, maar die files blijven stug op hun plaats.
  Ik meen me inderdaad van vroeger te herinneren dat daar als zodanig herkenbare herstelpunten in die map stonden. Die waren gemakkelijk te verwijderen, en men kon systeemherstel bovendien instellen op een maximum grootte; alle oudere punten worden automatisch gedumpt bij aanmaken nieuwe.
  In systeemherstel stond al een lage limiet, en daarin heb ik alle herstelpunten verwijderd.
  CCleaner geeft onder "Gereedschap"> "Systeemherstel" een leeg veld; niets te hernoemen of te verwijderen.
  Blijft vreemd dat die troep er niet af wil.
  Noodoplossing zou zijn die partitie te herfomatteren, maar dan moet ik alle programma's opnieuw installeren, dus dat stel ik uit tot niets anders helpt.
 • Als het restanten zijn van systeemherstel, zou je dat tijdelijk even uit kunnen zetten, daarna de bestanden opnieuw proberen te verwijderen en dan systeemherstel weer aan.
 • [quote:c994b54221="HvD"]System Volume Information wordt door beide aangegeven als leeg, maar dat valt niet te controleren omdat je er niet in kunt komen. [/quote:c994b54221] Ik zie wat je bedoelt. Als ik dit hier check in Windows 7 Home Premium, dan staat er bij System Volume Information "Access is denied". Zelfs als ik TreeSize opstart via de rechter muisknop > Run as administrator.

  Over die System Volume Information map staat nog enig info op de site van SchoonePC. Een quote hieruit
  [quote:c994b54221] C:\System Volume Information (verborgen)
  Deze map is noodzakelijk voor de systeem- en bestandsherstelfunctie van Windows 7. De herstelfunctie is standaard alleen van toepassing op de C:-schijf maar kan ook voor de andere schijven worden in- en uitgeschakeld (via het configuratiescherm, onderdeel Systeem, Geavanceerde systeeminstellingen in het taakvenster, tabblad Systeembeveiliging, selecteer de betreffende partitie en wijzig de instellingen met de knop Configureren). Door het uitschakelen van de systeembeveiliging van een bepaalde schijf worden de eerder gemaakte herstelpunten (noodzakelijk voor de systeem- en bestandsherstelfunctie) verwijderd, en daarmee de bijbehorende map geleegd (de map System Volume Information zelf kan niet worden verwijderd). Wees hier wel voorzichtig mee want zonder herstelpunten is systeemherstel voor de betreffende schijf niet meer mogelijk! Nieuwe herstelpunten kunnen pas weer worden aangemaakt (met de knop Maken) nadat systeemherstel weer is geactiveerd.

  Als alternatief kunnen de herstelpunten ook worden verwijderd zonder de systeemherstelfunctie uit te schakelen: ga naar de functie Schijfopruiming, knop Systeembestanden opschonen, tabblad Meer opties, onderdeel Systeemherstel en schaduwkopieën, knop Opruimen. Groot voordeel van dit alternatief is dat het laatste herstelpunt wordt behouden! [/quote:c994b54221]
 • Yep, truc gelukt!
  In Systeembeveiliging systeemherstel uitgeschakeld voor die partitie, daarna was in datzelfde scherm het verwijderen mogelijk. Meteen de maximum grootte voor C en D ingesteld op 10%. Kan me niet herinneren dat ik die voor D ooit op 100% had gezet.
  Kom wel vaker tegen dat er in de instellingen spontaan iets veranderd. Typisch Windows?
  Allen bedankt. Weer iets geleerd.
 • Beetje achteraf nog een open deur ingooien. Maar vaak staat op zo,n verborgen deel van een partitie (ingepakt) de volledige installatie van Windows. Met de speciale CD of DVD die daar dan bij hoort, en die zelf niet volledig de beterffende Windows files aan boord heeft, kun je dan in geval van nood Windows helemaal opnieuw installeren. Helemaal terug naar het begin dus.
  Was dat hier niet het geval?
 • Zou kunnen maar die is dan wellicht max 3 GB en geen 49 GB…. :wink:
 • Zo'n installatiepartitie is een separate partitie die in de verkenner niet eens vermeld wordt en ook (normaliter) niet toegankelijk is. Is meestal zo'n 8 GB groot.
  Was hier niet het geval. Ik heb een hekel aan die voorgeïnstalleerde laptops vol ongewenste reclametroep, en heb een XXODD naar wens laten samenstellen, leeg, kaal, met een losse OEM Win7 64-bits DVD erbij. Zelf alles geïnstalleerd, zoals ík het wil.
  Vijf Partities waarvan C en D in systeemherstel, maar had niet in de gaten dat de daarvoor gereserveerde ruimte op D op 100% stond. Die partitie was nu dus knettervol geraakt.
  Dat probleem is nu dan opgelost.
 • [quote:314f32752f="HvD"]Was hier niet het geval. Ik heb een hekel aan die voorgeïnstalleerde laptops vol ongewenste reclametroep, en heb een XXODD naar wens laten samenstellen, leeg, kaal, met een losse OEM Win7 64-bits DVD erbij. Zelf alles geïnstalleerd, zoals ík het wil.[/quote:314f32752f]Mee eens, ik heb mijn zoon ook weten te overtuigen van een XXODD (dat wij die voor hem kochten voor zijn studie)…. hij had er nog nooit van gehoord maar is zeer tevreden…. krijgt ook veel positieve reacties uit zijn omgeving als ze eenmaal weten wat hij heeft en hoed goed/stabiel het is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.