Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual boot vragen

Anoniem
rgh
8 antwoorden
 • Hoi,


  Zojuist van mijn computer een dual boot pc gemaakt met zowel Windows XP als Windows 7 erop.

  Nu heb ik twee vragen.

  Bij het aanzetten van de computer krijg ik een scherm waarin ik moet kiezen welke Windows ik wil starten. Als ik niets doe start hij na een halve minuut automatisch Windows 7 op. Ik wil nou juist dat als ik niets doe dat er automatisch Windows XP opstart. Hoe doe ik dit?

  Verder heb ik Acronis voor het maken van een image. Maar hoe doe ik dit nou met een Dual boot machine?

  Van zowel XP als van Windows 7 een image maken? Maar hoe krijg ik dan weer het menu terug waarin ik kan kiezen welke Windows versie?

  Alvast bedankt voor de genomen moeite.
 • hoe bedoel je een image maken van je systeem? een backup?

  en voor je opstart-keuze kun je het handige programma easyBCD downloaden. http://neosmart.net/dl.php?id=1
  download hier het programma'tje maar. voor verdere vragen over het programma, stel die maar. dan zal ik het uitleggen :P ik gebruik het programma zelf ook voor mijn dual-boot met windows 7 en ubuntu 8)
 • Hoi connections,

  Dank voor de link naar dit programma. Zal het eens bekijken, zegt me niets.

  Wat image bedoel ik het volgende:

  Met het programma Acronis True Image 10 heb je de mogelijkheid om een complete image te maken van je harde schijf. Daarnaast kan je een opstart cd maken en via die opstart cd kan je bladeren naar die image toe en dan is je computer in een kwartier weer helemaal opnieuw geïnstalleerd.

  easyBCD zeer eenvoudig programma en het werkt perfect. Edit boot menu en daar kan je opgeven wat de default is. Dank alvast voor deze oplossing.

  Nu hoop ik dat er nog iemand is hoe ik de image kan maken met twee besturingssystemen.
 • Als de partitie zichtbaar is in windows, kun je er een image backup van maken. Maakt niet uit welke er opgestart is.
 • Hoi Gerben,

  Windows xp staat op C schijf
  Windows 7 op de D schijf (als ik xp opstart, als ik windows 7 opstart is het net andersom)

  Beide zijn zichtbaar.

  Uiteraard heb ik de image van beide windows incl. programma's reeds gemaakt, maar zit alleen met het probleem van het opstart scherm, hoe kan ik daar een back-up van maken.
 • niet.
  je kunt in easyBCD volgens mij een back-up van je bootloader settings maken. misschien dat hij het dan opslaat voor je, want als je de back-ups terugzet, zet je ook de bootloaders terug zoals ze waren tijdens het maken van de images. in de bootloader staat wat er allemaal moet worden geladen en hoe, en daar heb je ook de keuze tussen je besturingssystemen. maar volgens mij kun je van je opstartscherm (de bootloader) apart geen back-up maken. die back-up zit denk ik bij je besturingssysteem in die je het laatst hebt geïnstalleerd, dus ik denk de back-up van je windows 7, aangezien je vanuit windows 7 geen windows xp kunt installeren. :P .

  maar zoals ik al zei kun je misschien vanuit easyBCD een soort back-upje maken. dit zit onder het menu BCD Backup/Repair. als je je systeem hebt terug gezet zoek je het bestandje op met de back-up (je kunt een pad selecteren waar je hem wilt opslaan) en zeg je restore back-up vanuit daar.
 • Hoi Connections,

  Dank voor je duidelijke uitleg, die back-up functie had ik zien staan, maar wist niet precies waarvoor die diende.

  Ik zal het uit proberen van de week en dan alles eens proberen om terug te zetten kijken of het lukt als test.
 • oké, graag gedaan. :D

  als je die test doet, maak van tevoren een back-up op een externe harde schijf als je die hebt :P dat kan vanuit windows 7 heel makkelijk, je kunt daar je hele systeem selecteren voor een back-up. en als je geen externe harde schijf hebt, leen er een 8) :lol:

  voor de rest succes! ;) (ik denk trouwens dat zon externe hd back-up niet eens nodig is, aangezien je die images hebt.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.