Vraag & Antwoord

OS Windows

tussen notebooks uitwisselen van HD met geïnstalleerde XP

7 antwoorden
  • Ik overweeg een subnotebook aan te schaffen. Die dingen werken met Windows 7. Voor mijn huidige laptop (Toshiba Tecra 8100) heb ik een HD met een goed lopende XP-configuratie en nogal wat geínstalleerde programma's. Mijn idee, deze HD wisselen met de HD in bv een Acer Aspire One D, zodat ik door kan gaan met het gebruiken van deze configuratie. Probleem: de ene handelaar zegt dat dit wisselen van de HD geen probleem is, de andere zegt dat dit niet mogelijk is omdat 1. de HD nauwelijks fysiek te bereiken is en 2. dat, aangezien de hardware zo verschillend is en omdat de configuratie voor de Tecra is aangemaakt, deze niet door de Acer Aspire One zal worden herkend. Mijn eigen ervaring uit eerdere tijden is dat het uitwisselen van een HD met geïnstalleerde XP, bijna moeiteloos (eventueel schermgrootte aanpassen) uitgewisseld kon worden tussen een merkloze desktop en de laptop. Het geheel opnieuw installeren van een OS en alle programma's is een hele bende werk en zou ik het liefst willen vermijden. Graag advies.
  • Is dit een grap? Dit gaat niet werken zoals jij zou denken. Allereerst gaat het fout met de Toshiba Windows XP of heb je een eigen (niet Toshiba) licentie? De Windows installatie voor de Tecra is heel andere dan voor de Acer. In theorie kan de Windows terug gezet worden in een soort herinstallatie mode. Of dat verstandig is? Wanneer er voor bepaalde Acer hardware geen Windows XP drivers bestaan, dan loop je al vast. De Toshiba is vrij oud en heeft vrijwel zeker een IDE harde schijf. De Acer heeft vrijwel zeker een S-Ata harde schijf. Welke software wil je gaan hergebruiken?
  • Alleen al het feit dat de hardware van de nieuwe laptop op nagenoeg alle punten anders is als die van de oude zal er voor zorgen dat de activatie niet meer als geldig wordt gezien. Verder zullen de benodigde drivers voor de nieuwe hardware verschillen van de aanwezige drivers van de oude waardoor e.e.a. met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet (foutloos) zal werken. Bijv. het door Hans.Vosman aangehaalde verschil tussen IDE en SATA harddisk vormt de eerste hindernis: de IDE drive past niet in de SATA connector. Daarbij heeft XP geen standaard ondersteuning voor SATA. Je kunt een poging wagen dit te corrigeren maar loopt het grote risico met een kreupele XP-installatie te blijven zitten. Een verse installatie heeft als bijkomend voordeel dat je meteen verlost bent van een berg oude meuk die is blijven staan na verwijderen van software etc. De handelaar die je vertelt dat je de harddisk zonder problemen kunt overzetten om de XP te blijven gebruiken zou ik in ieder geval links, uiterst links laten liggen. Hij weet niet waar hij het over heeft....
  • [quote:7fb1b9bc82="ldej24"]Mijn eigen ervaring uit eerdere tijden is dat het uitwisselen van een HD met geïnstalleerde XP, bijna moeiteloos (eventueel schermgrootte aanpassen) uitgewisseld kon worden tussen een merkloze desktop en de laptop.[/quote:7fb1b9bc82]Dan mag je je zeer gelukkig prijzen. Ik heb zelf heel andere ervaringen. Mijn ervaring is dat de computer daarna niet meer opstart. Hoe je het ook gaat doen, ik zou altijd een proefinstallatie doen want dat weet je in ieder geval welke problemen je in ieder geval te wachten staan. Je kan eventueel virtual box + XP gebruiken om oude software op een modern W7 systeem te blijven gebruiken.
  • ik deel (uiteraard) de mening van hans vosman. maar eerlijk is eerlijk: ik heb ook ervaringen dat het wel kan lukken... echter: dan moet het op zijn minst gaan om pcs met eenzelfde type processor....
  • Dank voor het commentaar. Mijn overwegingen zijn vooral ingegeven, door 1. ik ben tevreden met XP 2. een subnotebook maakt, dankzij het formaat en het gewicht, het reizen met een computer heel wat aangenamer. Maar, wellicht moet ik denken aan een andere oplossing. Ik gebruik de computer voornamelijk voor tekstverwerking, wat relatief eenvoudige spreadsheets, en wat surfen op het web voor informatie. Suggesties daarvoor zal ik zeer op prijs stellen.
  • Jammer dat er geen reacties meer zijn gekomen.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.