Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98 installeren op oude pc

Anoniem
Hans.Vosman
21 antwoorden
 • Ik heb een oude pc (met partitie c en d)) leeggehaald en format c: gedaan. Met een opstartdiskette weer de pc aangedaan, maar hij heeft geen cd-rom. Met een oude driver-installatieflop lukt het niet. Aanpassen autoexec.bat en config.sys lukt niet. Heb uitgevonden dat ik helemaal geen MS DOS meer op het systeem heb (tuurlijk ook geen installatiediskettes meer). Ik heb wel de installatiecd's van Windows 95 en 98.

  Kan ik hier nog iets mee aanvangen of is het over en uit? MS Dos is niet meer te koop heb ik al ontdekt. Heb me al suf gegoogeld naar andere oplossingen, maar kom er niet uit.

  Bij voorbaat dank voor reactie.
 • Dos 6.2 downloaden
 • Oké, maar … dat is een file van 2,45 Mb. Ik kan alleen maar floppies in het oude beestje steken en die gaan tot 1,4 Mb. Het is bovendien een exe-bestand. Hoe ga ik daarmee om? Ik bedoel: wat gebeurt er als ik dat uitvoer? Bv. op mijn Windows 7 pc? Zijn misschien domme vragen, maar ik weet het gewoon niet.
 • Er bestaan wel win98 floppen met usb ondersteuning. Je kunt daarmee dan de schijf fdisken en formatteren, daarna win98 naar een usb stick kopiëren op een andere pc, die bestanden weer op de oude pc zetten, en je zou moeten kunnen installeren.

  Je kunt ook tijdelijk een cdrom oid uit een andere pc monteren. Verder zal een tweedehands cdrom lezer niet veel kosten, als je ze al niet gratis kunt krijgen.
 • Een originele Windows 98 CD is bootable. Kun je dan ook niet opstarten van die Windows 98 CD?
 • Beste is om inderdaad er even een IDE cd rom in te zetten, desnoods tijdelijk.
  Let op dat windows 98 niet altijd werkt op nieuwere pc's.
 • Ik ben even niet duidelijk geweest. Sorry! Er zit een cd-speler in de pc, maar hij wordt niet herkend. Hij zat op station E. In het BIOS staat alleen een boot op A en vervolgens C en dan SCSI (of zoiets), andere smaken kent ie niet.
  De Windows 98 cd start niet op. Heb ik geprobeerd.
 • Als hij in de bios niet herkend wordt, eventjes pc open maken en kijken of de kabels goed zitten allemaal Als dit het geval is, eventjes proberen met een andere cd speler erin.
 • [quote:15d2dfd34a]De Windows 98 cd start niet op. Heb ik geprobeerd[/quote:15d2dfd34a]

  Dat lukt bij mijn W98 pc ook niet maar hij doet het verder wel. Ik herinner me dat je moest opstarten met een speciale DOS-flop en dan moest invoeren E:setup.exe of zoiets (E: is de CD-Rom dan).
  Ik heb zo'n flop nog hier liggen maar of het nog werkt…
 • Een Windows 98 Second Edition CD rom (heb ik wel) heeft deze drivers in ms dos automatisch beschikbaar.
  Het lijkt me eerder een bios probleem of een defecte cd rom speler.
 • Je hebt meestal wel een opstartdiskette nodig. Sommige oude computers booten nog niet van CD-Rom, en/of de Windows installatie CD-Rom boot niet. CD-ROM gebruiken onder MS-DOS Ik heb ooit een en ander op een rij gezet. Met een willekeurige MS-DOS opstart diskette kan je dit realiseren. Dus een win95 diskette kan ook voor de Win98 CD worden gebruikt. Vaak kan je ook een image downloaden en met een hulpprogramma de image op diskette zetten. Soms moet nog wel de MBR van de HD goed gezet worden om Windows te kunnen installeren.
 • Allereerst dank voor de vele suggesties.

  @ rgh & stee0036
  Aangezien de CD-speler gewoon werkte, moet ie goed aangesloten zijn binnenin. Ik kan het voor de zekerheid nog testen, maar daarvoor heb ik vandaag geen tijd.

  @ Hans Vosman
  Ik had je site al ontdekt en gelezen, maar zoals ik schreef ik kan niet editen.

  Ik zal laten weten wat ik in mijn machien heb.
  In de root staan config.sys (+ bak), autoexec.exe (+ bak), ega.sys files (3 stuks), keyboard.sys files (4 stuks), mode.com, command.com, display.sys, mscdex.exe (heb ik erop gezet). En dan heb ik 2 mappen: CD-ROM\ AOATAPI.SYS (heb ik er handmatig in gezet) en HXCD-ROM\cdrom.sys, install.exe en readme.txt (is van de driver-installatiedisk)
  De map CDROM is erin gezet door cd-rom Drive Installatiedisk die overigens mislukt ("the command interpreter cannot be found";). Op deze installatiedisk staan de volgende 3 files: install.exe, aoatapi.sys en 3 readme-files, waarvan ik dus handmatig aoatapi.sys in de CDROM-map heb gekopieerd.

  in config.sys staat de regel: DEVICE=C:\HXCD-ROM\CDROM.SYS\D:MSCD000. Volgens mij moet dit E:MSCD000 zijn, omdat D:\ de 2e partitie is. Maar ik kan niet editen, alleen lezen. Kan het dus niet handmatig aanpassen.

  Op mijn windows98 (upgrade) cd staat een map OLDMSDOS met daarin een zwik exe-files (deltree, doskey, emm386, ext, extract, fc, mem, move, msd, qbasic, smartdrive, xcopy en xcopy32). Kan ik hier iets mee? Bv. kopiëren naar de root van mijn oude pc?

  Op de site van FreeDOS staan wel downloadbare bestanden oa. EDIT.EXE (en nog veel meer). Zou ik dat bv. kunnen kopiëren naar C:\ en dan een edit-mogelijkheid krijgen? Of werkt het zo niet?
 • http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

  Hier kan je in ieder geval een juist werkende windows 98 se opstart diskette downloaden.

  Deze heb ik in het verleden meerdere malen gebruikt en vandaar uit kan je de cd aansturen.
 • Ik heb het bestand gedownload. Wil je me even wat aanwijzingen geven hoe ik hiermee verder moet? Dit exe-bestand kan ik namelijk niet uitvoeren op mijn oude pc: "this program cannot be run in DOS mode". Moet ik er eerst iets anders mee doen?
 • Heb je niet in een andere computer een diskette station zitten desnoods via de usb poort ?
 • Wil je me even wat aanwijzingen geven hoe ik hiermee verder moet

  Ik denk dat je op een andere PC op dat exe-bestand moet klikken om 'm uit te pakken. En daarna de bestanden kopiëren naar een floppy(?).
 • Tim,

  Klopt bijna wat je zegt.

  Lege diskette in een andere computer stoppen en dan dit bestand op de harde schijf zetten van de andere computer en er op klikken met de muis, dan wordt automatisch de opstart diskette aangemaakt. Het is dus nog wat simpelere als je zegt.
 • :D YES !!! … het is gelukt !!! Fantastisch!
  Ontzettend bedankt, allemaal, maar zeker ook rgh en Tirm voor deze laatste succesvolle aanwijzingen aan een jongere oudere dame. De CD-speler werkt nu en ik ga op voor de volgende ronde: het installeren van Windows 98SE. Het is de eerste keer dat ik zoiets probeer, maar met een oude pc durf ik dat wel aan.

  PS Ja, ik heb nog 2 pc's in huis met Windows 7 (zonder A-station) en een XP van mijn partner (met A-station). Ik ben heel wat heen en weer gelopen met USB-stick en flop, maar da's goed voor de konditie.

  Ik wens jullie een goed weekend,
  athene
 • Windows 98SE staat er op en alles doet het perfect! :D
  athene
 • Mooi dat het probleem is opgelost.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.