Vraag & Antwoord

OS Windows

E-mail boxen na opschonen door Windows leeg!!!

Anoniem
J. de Boer
13 antwoorden
 • Ik heb hier al eens eerder tegen gefulmineerd: die teller voor het opschonen van de boxen uit te schakelen. Dat wordt gedaan om z.g. diskruimte te sparen. Daarop nooit een afdoende oplossing gekomen. Ik heb zoveel ruimte op de harddisk dat ik bij druk Email verkeer mijn hele leven niets hoef op te schonen, dus het is maar een praatje voor de vaak.

  Ik heb per ongeluk gedrukt op de knop om de Email bozen op te schonen. Honderd keer gaat het goed, CANCEL, maar in een onbewaakt ogenblik OK. Nu, dat is wel erg rigoreus gebeurd: ALLE BOZEN, BEHALVE DE DELETED ITEMS, ZIJN LEEG!!!
  En ik neem aan, definitief. Nu heb ik wel een copie maar niet up-to-date: de laatste paar waren (nog) niet in een backup gezet.

  Dus ik zou nog steeds heel erg graag willen weten hoe dat opschoonverhaal DEFINITIEF DE NEK OM TE DRAAIEN!!

  MVG perloc
 • Relevante vraag:
  Welk mail-programma gebruik je?
 • Beste perloc, je vergeet te melden welk e-mailprogramma je gebruikt.
  In Windows Live Mail 2011 is het erg makkelijk om het comprimeren van berichten uit te schakelen. Dat doe je via Opties > Mail > Geavanceerd > Onderhoud. En dan verwijder je het vinkje voor "De database comprimeren uitvoeren na xxx keer afsluiten".

  Ik heb echter zo'n donkerbruin vermoeden dat jij Windows XP met Outlook Express 6 gebruikt. Hoe je daar het comprimeren uit moet schakelen, is mij niet bekend. Ik heb daar ook wel eens naar gezocht.

  Ook mij is het 1 keer overkomen dat ik al mijn e-mails kwijt was na het comprimeren van de berichten door Outlook Express. Ze bleken toen echter nog in de Prullenbak te zitten. En ik heb ze vrijwel allemaal terug weten te halen. Ik bedoel dus de gewone prullenbak, die doorgaans op het bureaublad staat en niet de map Verwijderde items.

  Er zijn diverse handleidingen op internet, die je helpen om je verloren gewaande mails terug te halen. Hier een van Microsoft zelf: http://support.microsoft.com/kb/918069/en-us

  Tenslotte: jij meent dat je voldoende ruimte hebt op je harde schijf om dat comprimeren/opschonen nooit meer te hoeven doen. Misschien. Maar eigenlijk moet je (volgens mij; u mag mij corrigeren als ik het mis heb) eerder spreken van defragmenteren en vrij maken van loze ruimtes. Als u een gelezen e-mailbericht verwijdert, dan komt die ruimte niet vrij voor nieuwe e-mails. Die 'lege' ruimte komt pas vrij voor nieuwe e-mails na comprimeren door Outlook Express.
 • herinner me eerdere topics hierover… heb daar ook reeds uitgelegd dat het niet gaat om de schijfruimte, maar om hoe oe (in een verleden, vér voor de komst van hds van enige omvang…) is geprogrammeerd…
  als je oe wil gebruiken zal je je dus moeten aanpassen oe, en dat wil (nog steeds) zeggen: comprimeren als oe dat aanbiedt.
  ik gebruik oe ook nog steeds met veel plezier, houd voor een aantal verenigingen e.d. mailverkeer (thans >700Mb aan dbx-bestanden) bij, en oe liet me nooit in de steek.
  kijk eens in de prullenbak: daar plaatst oe zelf een backup alvorens te comprimeren.
 • [quote:66d29f9e50="derkdejong"][…] niet gaat om de schijfruimte, maar om hoe oe (in een verleden, vér voor de komst van hds van enige omvang…) is geprogrammeerd…
  als je oe wil gebruiken zal je je dus moeten aanpassen oe, en dat wil (nog steeds) zeggen: comprimeren als oe dat aanbiedt.

  [/quote:66d29f9e50]Maar gebruikt perloc wel Outlook Express,
  of mogelijk Windows Live Mail (of nog wat anders)?

  En dat dat comprimeren voor Outlook Express verstandig en zo goed als noodzakelijk is, dat moge dan bekend geacht worden, maar hoe zit het met Windows Live Mail?
  Kan in Windows Live Mail comprimeren [b:66d29f9e50][i:66d29f9e50]wél[/i:66d29f9e50][/b:66d29f9e50] straffeloos uitgeschakeld worden[b:66d29f9e50]?[/b:66d29f9e50] Zoals Menno Schoone dat min of meer aanbeveelt:
  http://www.schoonepc.nl/tools/windowslivemail2011.html
 • perloc heeft dit al eerder aangekaart: van toen weet ik dat het om oe gaat :wink:
 • [quote:29454497cd="derkdejong"]perloc heeft dit al eerder aangekaart: van toen weet ik dat het om oe gaat :wink:

  [/quote:29454497cd]Ah, dank je, ik begrijp het.

  Los daarvan, maar wel gerelateerd aan perlocs vraag - als perloc dat goed vindt -
  Weet je toevallig antwoord op mijn vraag hoe het zit met Windows Live Mail, kan in Windows Live Mail comprimeren wél straffeloos uitgeschakeld worden?
 • [quote:c4708a68f3="porrelaar"]
  ………….
  Tenslotte: jij meent dat je voldoende ruimte hebt op je harde schijf om dat comprimeren/opschonen nooit meer te hoeven doen. Misschien. Maar eigenlijk moet je (volgens mij; u mag mij corrigeren als ik het mis heb) eerder spreken van defragmenteren en vrij maken van loze ruimtes. Als u een gelezen e-mailbericht verwijdert, dan komt die ruimte niet vrij voor nieuwe e-mails. Die 'lege' ruimte komt pas vrij voor nieuwe e-mails na comprimeren door Outlook Express.[/quote:c4708a68f3]Sterker nog, die verwijderde berichten staan nog gewoon in de dbx-files (open maar eens zo'n dbx-file in een kladblok; verander in dat kladblok), ze zijn alleen maar gemarkeerd, zodat OE ze niet meer toont.
  Inderdaad heeft dat comprimeren wel terdege zin, omdat anders die dbx-files door volstrekt overbodige ballast nogal topzwaar worden en daardoor op den duur erg traag. Dat is mede ook de reden dat het zinvol is om de berichten, als het erg veel worden, te bewaren buiten Outlook Express.

  Eén waarschuwing bij het lezen van zo'n dbx-file: Verander via het kladblok niets, want anders loop je het risico dat je de file beschadigt, zodat deze onbruikbaar wordt.
 • Iedereen bedankt voor antwoord en ik zie dat er over mijn hoofd al een duscussie over dit onderwerp is gevoerd.
  derkdejong heeft een heel goed geheugen, dat heb ik al vaker gemerkt!!
  Ik heb het nogmaals aangeroerd omdat ik me er deze keer vreselijk aan ergerde omdat de boxen leeg waren.
  Ik gebruik inderdaad OE 6.00. Dat voldoet voor mij prima en zie geen reden om iets anders te gaan gebruiken.
  Heb wel de belangrijke tip gelezen dat de mails in de prullebak zijn terecht gekomen. Even kijken…., ja!! verdomd, dat wist ik niet! Goeie tip!!
  Enne verder, ierdereen mag me jijen en jouwen, ondanks mijn 73 jaar.

  Al met al is het natuurlijk wel raar dat Windows de boxen leeg heeft gemaakt i.p.v. op te schonen!
  Er staat bij mij ongeveer 750MByte in, ik delete vrijwel nooit een mail, soms in "deleted items" delete ik definitief de berichten van dit forum die daar omgebreideld groeien, ondertussen dank zeggend al al die helpers voor mijn problemen.
  Als laatste mag ik opmerken dat er van trage opening van de mailbozen geen sprake is, dus voor mij óók geen reden om op te schonen.
  En ik laat me niet bang maken alsdat het beter zou zijn om op te schonen, wat ik zo hier en daar lees. Stel je voor dat dat een gevaar zou betekenen. Dan kun je alle computers wel opdoeken, die files hanteren van meer dan een paar kilobyte groot! Zoals in de aanvang van mijn bericht meldde ik dat ik regelmatig een backup draai van de mailboxen.
  Voor veilig stellen hebben we de backup mogelijkheid.

  Dank voor de antwoorden!!
  perloc
 • Prima zo.
  Het blijft ondertussen natuurlijk een feit dat OE om de 100 keer gewoon gaat comprimeren. Je kunt op nee klikken, maar dan blijft hij doorzeuren. Het waarom van het een en ander mag inmiddels duidelijk zijn, overbodig om daarover door te teuten.

  Op een of andere manier uitschakelen schijnt dus niet te kunnen, maar wat wel kan, is op een bepaald adres in het register regelmatig de teller terugzetten, zodat deze nooit de 100 bereikt. Ik weet niet meer welk adres dat is in het register, omdat ik inmiddels Windows 7 heb, en de daarbij geleverde Internet Explorer bevat niet meer OE. Ik werk nu met Windows Live Mail. Lijkt erg veel op OE, maar zit iets anders in elkaar.

  Tevens kun je "ongelukjes" als dit in mijn eigen beleving toch wel voorkomen. Nl. laat OE tijdens dat comprimeren rustig z'n gang gaan, en onderbreek de actie niet door tijdens zo'n proces OE te openen of te sluiten.
 • Ik weet wel waar je de teller moet terugzetten. Maar het is meer uit luiheid dat ik dat niet opzoek en dus niet doe.

  Ik weet ook dat je. als hij eenmaal bezig is, de zaak niet moet onderbreken, ondanks de aanwezigheid van de knop Cancel. Grote kans dat het misgaat. Die kans is nu kleiner omdat ik sinds kort weer een UPS heb aangeschaft. Die moet je hier wel hebben met dagelijkse onderbrekingen en dippen van het lichtnet.

  Ik heb vandaag toevallig een bericht gelezen (van de comp. van mijn vrouw met win7) over Windows Life. het bevalt me niks dat Windows weer gegevens aan het verzamelen is van zijn gebruikers, ook al geven ze de garantie dat ze geen persoonlijke gegevens verzamelen.

  MVG perloc
 • Nu ook perloc Windows Live Mail aanstipt, in verband met de computer met Windows 7 van zijn vrouw, durf ik m'n eerdere, gerelateerde vraag nog wel een keer te stellen. :wink:
  Dus:
  Voor Outlook Express is het verstandig om comprimeren netjes toe te staan, zoals dat bedoeld is.
  Maar hoe zit het met Windows Live Mail?
  Kan in Windows Live Mail comprimeren [b:1c4f27ea52]wél[/b:1c4f27ea52] straffeloos uitgeschakeld worden[b:1c4f27ea52]??[/b:1c4f27ea52]
  Windows Live Mail biedt immers de mogelijkheid om de optie "De database comprimeren uitvoeren na … keer afsluiten" [b:1c4f27ea52]uit te vinken[/b:1c4f27ea52] onder Opties, Mail, Geavanceerd, Onderhoud.
  Zoals Menno Schoone dat min of meer aanbeveelt:
  http://www.schoonepc.nl/tools/windowslivemail2011.html
 • [quote:7a611b89bb="perloc"]Ik weet wel waar je de teller moet terugzetten. Maar het is meer uit luiheid dat ik dat niet opzoek en dus niet doe. [/quote:7a611b89bb] Het is me niet helemaal duidelijk, wat je dan wel wilt. Misschien dat je kunt zeggen, nadat je deze hyperlink hebt doorgenomen http://www.ehow.com/how_5876708_turn-message-message-outlook-express.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.