Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Veel te weinig vrije ruimte

Hans60
13 antwoorden
 • Op een systeem met W7/64 is de systeempartitie ongeveer 70 gig.
  Tel ik de hoeveelheid data in alle mappen bij elkaar op, kom ik op
  ongeveer 40 gig. Je zou denken dat Windows dan als vrije ruimte
  30 gig aangeeft maar dit is momenteel maar 8 gig. Gisteren
  was het nog 14 gig. Nadat ik met Revo een aantal programma's had
  verwijderd was ik bij herstart dus alweer 6 gig kwijt, wta ik uiteraard helemaal niet had verwacht.
  Chkdsk gedraaid: geen fouten en ook geen ruimte erbij dus.
  Iemand enig idee wat er aan de hand is en wat eraan te doen?
 • Ccleaner erover heen,mn tijdelijke bestanden en prullenbak laten legen
  Verder je installlatiebestanden van de updates en servicepacks verwijderen.
  Scheelt een hele hoop ruimte
 • Helemaal waar, maar allemaal al gedaan. Blijft vreemd dat lege ruimte opgeteld bij ruimte ingenomen door data veel kleiner is dan de ruimte
  van de partitie.
 • Tel je de verborgen bestanden wel mee?
 • Bekijk eens met TreeSize Free :
  http://computertotaal.nl/software/23007-treesize-free-2-51.html
  http://www.jam-software.com/treesize_free/
 • Verborgen bestanden zijn zichtbaar. En dan nog: 7 gig weg na het verwijderen van programma's. Heel raar toch?
 • Herstelpunten?
 • Al geprobeerd, probleem speelt blijkbaar al geruime tijd want ook na een herstelpunt te hebben gebruikt neemt de vrije ruimte steeds af.
 • De herstelpunten staan in de map System Volume Information. Hoe groot is deze? Is niet alleen een verborgen map maar ook een systeemmap. Als je de herstelpunten niet nodig denkt te hebben omdat je systeem goed draait kun je ze eens verwijderen door systeemherstel uit te schakelen en de PC opnieuw op te starten. Heb je dan de missende ruimte weer terug? Hierna systeemherstel weer inschakelen en een actueel herstelpunt maken.
 • Hoeveel geheugen zit er in je systeem?
  Zie uitleg van SchoonePC:

  C:\HIBERFIL.SYS (verborgen, even groot als het RAM-geheugen)
  Zodra de computer in de sluimer- of slaapstand gaat, wordt een afdruk van het RAM-geheugen gemaakt (opgeslagen in het bestand HIBERFIL.SYS, ook wel hibernation file genoemd) waarmee de computer bij het ontwaken direct de draad weer kan oppakken. De sluimer-/slaapstand wordt vaak bij laptops gebruikt om zodoende de accu te sparen. Wordt de slaapstand uitgeschakeld (via het onderdeel Energiebeheer van het configuratiescherm, taak Wijzigen wanneer de computer in de slaapstand gaat), dan kan het bestand HIBERFIL.SYS net zo goed worden verwijderd (als dat nog niet was gebeurd). Dit kan flink wat ruimte besparen aangezien de afdruk van het RAM-geheugen exact zo groot is als het RAM-geheugen zelf⤦ Start hiervoor de Opdrachtprompt (startmenu, Alle programma's, Bureau-accessoires) met aanvullende administratorrechten (door met rechts op de snelkoppeling te klikken en te kiezen voor Uitvoeren als administrator) en geef het commando POWERCFG /hibernate OFF. Is de slaap-/sluimerstand achteraf toch weer gewenst? Met het commando POWERCFG /hibernate ON kan het bestand weer in ere worden hersteld.
 • Er zit 5 gig geheugen in.
  Verborgen bestanden worden uiteraard weergegeven, genoemd bestand is er niet; de PC gaat nooit in slaapstand.
  Punt is niet dat er te weinig vrije ruimte is maar dat het bestandssysteem niet klopt: er is vrije ruimte niet aanwezig die niet door data in beslag wordt genomen. Waarom wordt die ruimte niet als vrij gemarkeerd?
  Partitiegrootte - ruimte voor data is heel erg ongelijk aan gemelde vrije
  ruimte (verschil is ongeveer 20 gig).
 • Heb het gevonden. Er was een enorme hoeveelheid ruimte gereserveerd voor de herstelpunten, exact de hoeveelheid die ik miste. Had dit eerst niet gezien omdat ik geen toegang kreeg tot de betreffende map.
  Iedereen bedankt voor het meedenken!
 • Sorry Hans60, zie nu pas je bericht. Je hebt helemaal gelijk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.