Vraag & Antwoord

OS Windows

Zwart bureaublad en andere problemen met laptop

Anoniem
None
2 antwoorden
 • Hopelijk kan iemand mij helpen!
  Ik zal alles zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

  Een week geleden kreeg ik uit het niets meldingen van een virusscanner van Windows 7 die zomaar begon te scannen. Dit is nog nooit gebeurd en wist ook niet eens dat deze virusscanner op mijn laptop zat.
  Na de scan gaf ie aan dat er een stuk of 39 infecties waren en dat de veiligheid van mijn bestanden groot gevaar liep. Natuurlijk moest ik de volledige versie kopen als ik die infecties wou verwijderen. Dat heb ik dus niet gedaan en ben verder gegaan met wat ik aan het doen was. Tussendoor kreeg ik elke keer weer een scherm met de melding dat ie moest scannen. Dat klikte ik elke keer weg. Rechtsonderin kwamen ook elke keer ballonnetjes met meldingen als dat er mogelijk sprake was van spyware, mijn bestanden liepen gevaar, mijn privacy liep gevaar. Alles kwam aan bod. Toen heb ik op een gegeven moment AVG geinstalleerd en een scan laten doen. Daarmee heb ik een aantal infecties die die aangaf verwijderd. Sommigen lukten niet, gaf ie aan dat het mogelijk was dat als ik dit verwijderde, het systeem kon crashen. Dus die heb ik maar niet verwijderd.

  Ik weet niet wanneer dit was maar op een gegeven moment zei hij dat ik mijn laptop opnieuw moest opstarten om dingen in werking te zetten. Dat deed ik, maar toen kwam er een systeemherstel. Dit duurde heel erg lang. Toen ik eindelijk ingelogd was, zag ik dus dat het herstelt was tot een punt waar AVG nog niet geinstalleerd was. Opnieuw kreeg ik weer zoveel meldingen van die Windows 7 virusscanner dat mijn laptop gigantisch veel gevaar liep. (Ik open NOOIT spam mailtjes en klik NOOIT op links die ik niet vertrouw.) Opnieuw heb ik AVG geinstalleerd en weer een scan laten doen. Alle infecties die ik eerder verwijderd had, kwamen weer terug in de lijst. Opnieuw heb ik ze verwijderd. En opnieuw moest ik de laptop weer opstarten. En dat systeemherstel kwam dus ook weer.

  Na het systeemherstel, ging ik weer inloggen maar toen was mijn bureaublad compleet zwart! Geen pictogrammen, geen startbalk, helemaal niks. BEHALVE een scherm van de Windows 7 virusscanner die voor de zoveelste keer aangaf dat er 37 infecties waren. Maar ik kan nergens op klikken, alles is weg.

  Ik heb echt geen idee wat ik hiermee moet! Ik heb waarschijnlijk een aantal dingen verkeerd gedaan. Misschien dat ik sommige van die infecties/bestanden niet had moeten verwijderen maar ik dacht, er zijn duidelijk geinfecteerde bestanden en ik had geen expert in de buurt om mij daarmee te helpen. Ben nogal iemand die het liever zelf oplost maar denk dat ik dat deze keer beter niet had kunnen doen.

  Hopelijk snapt iemand wat het probleem is en hoe het opgelost kan worden!

  Edit: Ik ben nog vergeten te zeggen dat ik amper wat kon doen op het internet. Google was een gevaarlijke website, Hotmail was een gevaarlijke website. Ik kon nog wel op Facebook en op Twitter. Maar na de 1e systeemherstel (geloof ik) kon Internet Explorer, Firefox en Google Chrome niet meer geopend worden. Moest ik een bestand kiezen uit een lijst om deze daarmee te openen. Andere simpele dingen als Rekenmachine en Kladblok waren ook gevaarlijk. De Rekenmachine?? Gevaarlijk?? Ik geloofde er vrij weinig van. En toen kwam dus dat 2e systeemherstel waardoor mijn bureaublad zwart werd.

  Nadat ik dit heb gepost, dacht ik, laat ik mijn laptop nog weer aanzetten en kijken wat ie nu doet. Gek genoeg kwam er geen systeemherstel en was het bureaublad ook weer verschenen. Maar die Windows 7 virusscanner kwam ook en ging weer scannen. Opnieuw hetzelfde aantal infecties. Nu dat ie het weer deed (zo ongeveer) ging mijn moeder even kijken wat zij kon doen. Ze ging naar Configuratiescherm –> Programma's en Onderdelen. Terwijl ze door de lijst scrolde, ging de laptop uit zichzelf afsluiten. Nu is het allemaal weer opgestart, bureaublad is er nog steeds maar de Windows 7 virusscanner kwam niet. (Wel Norton probeerversie die al is verlopen maar ik weet niet of dat hier iets mee te maken heeft)

  Zover het probleem dus.

  Edit2: Alles werkt. Internet Explorer en Firefox openen weer. Google Chrome kon ie niet vinden maar die heb ik gewoon verwijderd (via Programma's en Onderdelen). De Windows 7 scanner komt ook niet meer. Norton is eraf gehaald. AVG is er weer op en geeft wel dingen aan die in quarantaine zijn gezet. Hij is nu bezig met een schijfopruiming.
 • Je was slachtoffer van rogue antivirus. Dat is geen echte antivirussoftware, maar nep. Je krijgt meldingen van infecties, terwijl er helemaal geen infecties zijn. Het enige doel is dat je gaat betalen voor de aanschaf van de volledige versie (doe ook niks doet!). In feite is die namaak virusscanner zelf de infectie!
  Hier wat meer info over een rogue virusscanner: http://computeropschonen.com/gratis-virusscanner/rogue-antivirus/

  Je had het over een virusscanner van Windows 7, maar Windows 7 heeft zelf geen virusscanner aan boord. Weet jij nog de exacte naam van die namaak virusscanner?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.