Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 7 naast Windows XP geinstalleerd, nu WindowsXP eraf

Anoniem
Goofy44
4 antwoorden
 • Ik heb één van mijn oudere PC's met WindowsXP 32bit op een 2de HDD voorzien van Windows 7 xs64. Met windows upgrade advisor bleek dat de PC W7 ondersteunde ook in x64 mode.

  Als ik de PC opstart krijg ik nu een keuze scherm waarbij ik of Windows XP dat al gestalleerd was of het pas geinstalleerde Windows 7 wil opstarten.

  Ik heb wat testjes gedaan met W7 en wil het oude Windows XP verwijderen.
  Windows 7 is geactiveerd.

  Ik zou de oude windows XP partitie kunnen partitioneren en/of opnieuw kunnen formatteren.

  Mijn vraag is:
  [b:43ce9961d0]Als ik dat doe en de PC daarna opstart, start de PC dan automatisch standaard met Windows 7 op, of blijft bij het opstarten het keuze scherm Windows XP of Windows 7 (in het aloude MS DOS formaat in het zwarte scherm met witte letters) bestaan ? [/b:43ce9961d0]

  Ik wil beslist van de keuze optie naar Windows XP af en direct opstarten met Windows 7. Moet er mogelijk een MBR record aangepast worden, of gebeurt dit vanzelf als ik Windows XP verwijder door de partitie te formatteren ?

  Ik wil de gok niet wagen:
  [b:43ce9961d0] ik wil de zekerheid hebben dat de dual boot optie die door de installatie van Windows 7 x64 naast Windows XP x86 is ontstaan op een nette manier verdwijnt. [/b:43ce9961d0]

  Werkt dat op de door mij aangegeven manier of moet ik op een andere manier Windows XP verwijderen of de dual boot die ontstaan is, om zeep helpen?

  Hoe kan ik zorgen dat het MBR record alleen voor Windows 7 werkt en er dus geen dual boot optie meer wordt aangeboden bij het opstarten van de PC ?


  Graag jullie reactie/tips.

  Bedankt,
  Goof
 • Verwijder in msconfig in win7 eerst eens de opstartmogelijkheid van XP, 2e tabblad in msconfig.
  Als dat werkt kun je later de XPpartitie formateren
 • Bedankt voor je reactie.

  Als ik msconfig opstart en naar de tweede TAB Computer opstarten ga, dan wordt daarin alleen Windows 7 als huidig besturingssysteem vermeld.

  Ik kan daar geen Windows XP in aangeven.
 • Het is wel mogelijk om alleen Win7 te kunnen zien (in WinXP instellen in Computer eigenschappen > opstart- en herstelinstellingen). Probleem is alleen dat de opstartbestanden van WinXP nodig blijven om Win7 te starten, dus je kunt C: niet zomaar even formatteren. Veel gemakkelijker om Win7 opnieuw te installeren door eerst zowel C: als D: te formatteren. Dan gewoon op C: installeren en je bent het probleem kwijt.
  Alternatief is om een repair te doen nadat je C: hebt geformatteerd. Maar dan blijf je altijd met een onlogische indeling zitten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.