Vraag & Antwoord

OS Windows

Kan een beheerdersaccount in XP niet verwijderen.

Anoniem
Rosturp
10 antwoorden
 • Ik had normaal uitsluitend een 'administrator' account. Om een bepaalde reden dacht ik dat het aardig was een extra gebruiker aan te maken. Die kreeg toen beheerdersrechten; dat was voor mij accoord.
  Echter het blijkt dat ik die gebruiker toch liever weer kwijt ben en probeer hem dus te verwijderen.
  Ik ben in de veilige mode aangelogged als administrator maar ik kan die andere beheerdersaccount niet verwijderen (hoewel de tekst in het venster dit wel zegt). Het aparte is dat ik het echte administrator account WEL zou kunnen verwijderen maar dat wil ik niet.
  Hoe krijg ik e.e.a. toch voor elkaar?
 • Dat is normaal voor windows xp. Als je dat account niet wilt, moet je hem niet aanmaken. Eenmaal aangemaakt is ie niet meer te verwijderen. Dat wordt dus of opnieuw installeren, of je laatste backup terugzetten. Overigens is werken met een enkel admin account wel kamikazewerk. Is dat account eenmaal beschadigd, dan kun je op geen enkele manier meer in windows komen. Maak je regelmatig een image backup, dan is dat niet zo'n probleem. Maar gezien je vraagstelling, is dat blijkbaar niet jouw gewoonte?
 • Net zoals [b:b1e90a2f15]Gerben[/b:b1e90a2f15] aangeeft is het nooit de bedoeling van MS geweest om onder het Administrator-account te werken en staat (en wordt) verborgen indien er een beheerder-account is (wordt) aangemaakt. Deze is alleen via de Veilige Modus te benaderen en in Pro door jezelf af te melden en door 2x Ctrl-Alt-Del het aanmeldvenster op te roepen.

  Wil je toch doorgaan, is een (image)back-up belangrijk. Voor je het weet kom je Windows niet meer in doordat je jezelf hebt buitengesloten.
  Zorg er ook voor dat de admin-account zichtbaar wordt gemaakt in het Welkomstscherm door een registeringreep. (Minimaal back-up en/of herstelpunt.)
  Registeringreep komt via de laatste link terug.

  Lees je eerst in via:
  Onderwerp: Advies account bijmaken voor Admie taken gaat mis bij XP

  Nogmaals, wil je toch doorgaan, is een back-up belangrijk. Voor je het weet kom je Windows niet meer in doordat je jezelf hebt buitengesloten. Zoals bij elke tip, gaat dit op eigen risico.
  Ik vond dus een vergelijkbaar onderwerp, waarbij de gewenste handeling via Computerbeeheer (rechtklik op “Deze computer” -> Beheren) wordt geadviseerd.
  http://www.bleepingcomputer.com/forums/topic183888.html

  Eigenlijk een vergelijkbaar/zelfde scherm wat al naar voren komt via control userpasswords2 -> Geavanceerd -> Geavanceerd
 • [quote:ab9da789a8="gerben"]Dat is normaal voor windows xp. Als je dat account niet wilt, moet je hem niet aanmaken. Eenmaal aangemaakt is ie niet meer te verwijderen. Dat wordt dus of opnieuw installeren, of je laatste backup terugzetten. Overigens is werken met een enkel admin account wel kamikazewerk. Is dat account eenmaal beschadigd, dan kun je op geen enkele manier meer in windows komen. Maak je regelmatig een image backup, dan is dat niet zo'n probleem. Maar gezien je vraagstelling, is dat blijkbaar niet jouw gewoonte?[/quote:ab9da789a8]Inderdaad maakte ik normaliter geen (extra) beheerdersaccount aan. Ik was altijd de enige gebruiker op mijn installaties en was me ook niet bewust van dit 'normaal des XPs'. Ik merkte het deze keer omdat ik een systeem klaarmaakte voor iemand anders en 'om hem te verrassen' zijn naam met foto liet verschijnen bij aanloggen.
  Toen merkte ik dat daarbij een geheel eigen bureaublad hoorde en omdat ik erg tevreden was met hetgeen ik als initiator bij het installeren erop had gezet miste ik dat plots bij 'hem'.
  Terecht is e.e.a. uit veiligheidsoverwegingen zeker te adviseren; ik zal het in mijn oren knopen.
 • [quote:a078c2894d="Rosturp"]Net zoals [b:a078c2894d]Gerben[/b:a078c2894d] aangeeft is het nooit de bedoeling van MS geweest om onder het Administrator-account te werken

  Lees je eerst in via:
  Onderwerp: Advies account bijmaken voor Admie taken gaat mis bij XP[/quote:a078c2894d]Zie ook mijn antwoord aan Gerben.
  Bedankt voor je reactie.
 • Bij mijn weten is het wel mogelijk een account met administrator rechten te verwijderen. Alleen kun je geen accounts verwijderen, die ingelogd zijn http://support.microsoft.com/kb/279783/nl
  Dus een extra aangemaakt account met beheerders rechten, zou je moeten kunnen verwijderen. Check echter voor alle zekerheid eerst deze Engelstalige info op de site van Microsoft To delete a user account.

  [quote:607ea77a64="jawtje"]Ik ben in de veilige mode aangelogged als administrator maar ik kan die andere beheerdersaccount niet verwijderen (hoewel de tekst in het venster dit wel zegt). Het aparte is dat ik het echte administrator account WEL zou kunnen verwijderen maar dat wil ik niet. [/quote:607ea77a64] Als je behalve die "built-in Administrator" account waarmee je inlogde, nog twee accounts met beheerders rechten hebt, zou je er één van kunnen verwijderen. Zodat je altijd minimaal het "built-in Administrator" account en één accounts met beheerders rechten zult hebben, die niet verwijderd kunnen worden.

  Daarnaast is een account met beperkte rechten sterk aan te raden.
 • [quote:289b5ba037="jolo"]Bij mijn weten is het wel mogelijk een account met administrator rechten te verwijderen. Alleen kun je geen accounts verwijderen, die ingelogd zijn http://support.microsoft.com/kb/279783/nl
  Dus een extra aangemaakt account met beheerders rechten, zou je moeten kunnen verwijderen. Check echter voor alle zekerheid eerst deze Engelstalige info op de site van Microsoft To delete a user account.[/quote:289b5ba037]Ik heb inmiddels wat meer van e.e.a. begrepen en ik vind het niet echt meer een punt om een (tweede) gebruiker met beheerdersrechten te hebben.

  [quote:289b5ba037="jawtje"]Ik ben in de veilige mode aangelogged als administrator maar ik kan die andere beheerdersaccount niet verwijderen (hoewel de tekst in het venster dit wel zegt). Het aparte is dat ik het echte administrator account WEL zou kunnen verwijderen maar dat wil ik niet. [/quote:289b5ba037] Als je behalve die "built-in Administrator" account waarmee je inlogde, nog twee accounts met beheerders rechten hebt, zou je er één van kunnen verwijderen. Zodat je altijd minimaal het "built-in Administrator" account en één accounts met beheerders rechten zult hebben, die niet verwijderd kunnen worden.

  Daarnaast is een account met beperkte rechten sterk aan te raden.


  Bedankt voor alle goede hints(JAWTJE).
 • [quote:4f78c41dd2="jolo"]Bij mijn weten is het wel mogelijk een account met administrator rechten te verwijderen. Alleen kun je geen accounts verwijderen, die ingelogd zijn http://support.microsoft.com/kb/279783/nl
  Dus een extra aangemaakt account met beheerders rechten, zou je moeten kunnen verwijderen. Check echter voor alle zekerheid eerst deze Engelstalige info op de site van Microsoft To delete a user account.[/quote:4f78c41dd2]Wat ik in dit verband nog wel slordig vind is het volgende:
  aa. Ik had dus een beheerdersaccount aangemaakt met een bepaalde naam (bijv. beh1). Die vind ik nu terug onder 'Documents and Setting' met daar een bijbehorende map 'Mijn documenten'.
  bb. Daarna heb ik de naam veranderd van beh1 naar beh2. Echter de oorspronkelijke gebruikersnaam (beh1) blijft bestaan onder Documents and Settings. Ik kan dat ook niet zelf veranderen want een systeemmap.
  cc. Onder 'Deze Computer' komt nu echter wel een map 'Documenten van Beh2' voor, met daarin dezelfde documenten als onder 'Beh1' onder 'Documenst and Settings'.

  Dat vind ik niet erg duidelijk en/of consequent. Waarom wordt onder 'Documents and Settings' de naam niet correct mee-veranderd en de documenten overeenkomstig aangepast?
 • [quote:3b70004d83="jawtje"]Waarom wordt onder 'Documents and Settings' de naam niet correct mee-veranderd en de documenten overeenkomstig aangepast?[/quote:3b70004d83]Je geeft het al zelf aan, het is een systeemmap en er kunnen de nodige wijzigingen door third party programma's zijn doorgevoerd.
  Het vereist daarom een registeringreep.
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=192785
  Link is voor Vista, maar hits zijn ook voor XP
 • [quote:537b14b1a2="Rosturp"][quote:537b14b1a2="jawtje"]Waarom wordt onder 'Documents and Settings' de naam niet correct mee-veranderd en de documenten overeenkomstig aangepast?[/quote:537b14b1a2]Je geeft het al zelf aan, het is een systeemmap en er kunnen de nodige wijzigingen door third party programma's zijn doorgevoerd.
  Het vereist daarom een registeringreep.
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=192785
  Link is voor Vista, maar hits zijn ook voor XP[/quote:537b14b1a2]Hartelijk dank, maar ik blijf liever van het register af, onder het motto: "If it ain't broke, don't fix it".

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.