Vraag & Antwoord

OS Windows

Optie "Nieuw" ontbreekt in contextmenu bij rechtsk

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Als ik onder een willekeurige map op mijn Windows XP-SP3 PC een nieuwe map wil maken door een rechter muisklik, verschijn er wel een contextmenu maar daarin ontbreekt de optie "Nieuw". Vroeger werkte dat perfect? Als ik daarentegen rechtsklik op een lege plek van het bureaublad verschijnt die optie weer wel.

  Zoeken op internet levert onveranderlijk de suggestie op dat het register moet worden aangepast/gecontroleerd op de registersleutel:
  HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers\New\ (Standaard)
  met de waarde voor (Standaard):
  {D969A300-E7FF-11 d 0-A93B-00A0C90F2719}.

  Dat blijkt echter dik in orde. Via regedit.exe deze sleutel wissen en opnieuw aanbrengen met de Standaardwaarde Reg/SZ zoals hierboven en vervolgens PC herstarten, biedt geen soelaas.

  Heeft iemand een gouden tip?
 • wellicht helpt deze link:
  http://www.askvg.com/how-to-enable-disable-new-shortcut-menu-in-windows-xp-and-vista/
 • Bedankt voor de tip. Eerst met Acronis TrueImage een image gemaakt van de C:\partitie (altijd handig als je in het register aan de gang gaat?). Daarna de stappen uitgevoerd zoals op de link vermeld en het genoemde .reg bestand opgehaald en uitgevoerd. Daarna PC herstart.

  Jammer, maar alles is bij het oude gebleven: geen optie "Nieuw" meer in de context menu's. Daarna de Acronis image voor alle zekerheid weer terug gezet.

  Iemand anders met een suggestie?
 • heb je deze link wel gevolgd op de aangegeven pagina:
  http://media.askvg.com/downloads/2008/07/shortcut_key_backup_of_windows_xp.zip

  overigens: je hoeft niet eerst een complete image te maken voor een registerwijziging; een registerbackup of nieuw herstelpunt is voldoende.
 • Jazeker heb ik die link gevolgd. Het gedownloade ZIP-bestand vervolgens uitgepakt een dubbelgeklikt op de resulterende REG-bestand. Vervolgens gecontroleerd via regedit en gezien dat de door de eerste stap van de handleiding verwijderde sleutel weer in z'n volle glorie was teruggeplaatst. Maar zoals gezegd: er bleek niets veranderd in het gedrag van de context-menu's via rechts klikken. Deze procedure wel tig keer herhaald, maar helaas….
 • tja, ik vind er niet echt iets anders over.
  wellicht een systemfilecheck uitvoeren?
  ga start-uitvoeren-typ: cmd - enter
  typ achter de prompt: sfc /scannow
  (let op: er kan gevraagd worden om de xp-cd of de xp-sp3-cd)
 • De system file check (sfc) uitgevoerd en inderdaad: er wordt halverwege de voortgangsindicator gevraagd de xp-cd te plaatsen. Ik heb alleen de oorspronkelijke CD-ROM die met de desbetreffende Dell Dimension 8300 is meegeleverd op 12 feb 2004.

  Na plaatsing komt de waarschuwing dat set-up niet kan worden voortgezet, omdat de versie op de computer (XP-SP3) niet gelijk is aan die op de cd (XP-SP1a). Annuleren in de hoop dat deze stap kan worden overgeslagen, helpt niet: telkens komt dezelfde boodschap terug. Dus set-up maar afgebroken, want ik heb geen zijn in een nieuwe installatie. Dan ben ik immers alle huidige instellingen en updates kwijt…

  Systeemherstel gaat niet verder terug dan 1 mei 2012. En toen bestond de fout al. Dat helpt dus ook niet.

  De map C:\Windows\system32\dllcache bestaat wel degelijk (12 feb 2004) en omvat 2230 bestanden. Maar kennelijk ontbreekt hierin toch een bepaald DLL dat de optie Nieuw in context menu's voor z'n rekening neemt?

  O ja, MBAM meldt dat mijn Dell PC malware vrij is, evenals F-secure dat als virusbeschermer is geïnstalleerd.

  Rest mijn vraag of er dus een andere truc is om het desbetreffende DLL alsnog in ddlcache te krijgen? Zo niet, dan laat ik de situatie maar zo. Ik gebruik de Dell immers alleen voor relatief simpele administratieve bewerkingen en mijn standaard W7 desktop voor het zware werk.

  Niettemin: hartelijk dank voor uw suggesties.
 • kennelijk krijg je een boodschap dat een bepaald ddl-bestand ontbreekt.
  wordt ook aangegeven welk bestand?
  zo ja, dan kun je via google of een bevriende xp-pc wel een download vinden…..
 • Nee helaas, een dll wordt niet specifiek gerapporteerd. Ik spreek alleen de verwachting uit dat "kennelijk" (bedoeld wordt: waarschijnlijk) een bepaald dll ontbreekt, omdat de map dllcache er wel is met een uitbundige hoeveelheid andere bestanden. Maar nou net die ene functie "Nieuw"wordt niet gegenereerd?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.