Vraag & Antwoord

OS Windows

Partitie aanmaken op laptop met rescue partitie

Anoniem
gerben
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een nieuwe sony laptop waarop een c partitie met win 7 en een rescue partitie.
  Nu wil ik de c partitie opdelen in c en d. Nu heb ik ooit gehoord dat dit bij een schijf met een rescue partitie problemen kan geven. Windows niet meer op starten of rescue partitue corrupt. Wat is hiervan waar? En als het risicoloos is , is het via windowsschijfbeheer makkelijk te doen of moet apparte software aanschaffen?

  vr.gr.
 • In principe moet het gewoon in schijfbeheer kunnen. Ik gebruik er zelf liever een programma als easeus partition master voor. Ik denk niet dat je problemen krijgt, zolang je maar met je vingers van de rescue partitie afblijft. Ik zou wel een backup maken van de c: partitie voor je bezig gaat. Maar als het goed is, doe je dat sowieso al. Als je genoeg ruimte hebt, kun je ook een volledige image backup van de hele schijf maken.
 • Hallo Gerben,

  Ik ga sowieso eerst een image maken incl de recovery partitie.
  Daarna zal ik de c schijf gaan opdelen.
  Is er nog een maximum aan gebonden, aan het splitsen? Ik heb ca 400 gb vrij. Ik dacht zelf 200 als D aan te merken.

  vr.gr.
 • Dat is heel persoonlijk. Ik hou zelf de c: partitie liefst zo klein mogelijk, waardoor je die makkelijker en sneller kunt backuppen. Als je al je data en downloads naar de d: schijf verplaatst, heb je waarschijlijk toch niet zoveel ruimte meer nodig op c:. Mijn situaltie is iets anders, omdat ik een ssd in mijn pc heb zitten. Die is 60GB groot, waarvan minder dan 20 in gebruik. Maar al had ik die niet, dan nog zou ik c: niet groter maken.

  Let er bij een eventuele herinstallatie wel op, dat de recoveryprocedure soms de partitie indeling herstelt. Waardoor niet alleen c:, maar ook d: overschreven wordt. Goede backups maken dus.
 • Hallo,

  Ik heb ooit eens gelezen dat er halverwege de c partitie een index staat, mft of mtf. Waardoor er niet meer dan de helft verkleint kan worden.
  Ben jij daarmee bekend?

  vr.gr.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.