Vraag & Antwoord

OS Windows

re-install XP in w7 mutiboot

6 antwoorden
  • Ik heb een probleem met MultiBoot. Het gaat om een Dell Inspiron 5520 Laptop, Windows 7 Home Premium SP1 pre-installed. Daar wil ik XP-Pro SP2 naast zetten. Het eerste probleem deed zich voor nadat de XP-install de eerste lees-sessie gedaan had: BSOD. Op het net gevonden, dat in de BIOS de "Sata Operation" setting veranderd moet worden van AHCI naar ATA. Verandering aangebracht en de XP-install verliep vlekkeloos. Via W7 herstel-cd de bootmanager hersteld en geprobeerd W7 op te starten: BSOD. De BIOS SATA setting weer naar AHCI gezet en kon W7 booten. Via EasyBCD het bootmenu netjes aangepast. Blijkt, dat ik dus telkens de BIOS SATA setting aan moet passen: voor W7 AHCI en voor XP ATA. Zal wel ergens een XP driver moeten updaten. Wie weet welke? Maar goed, het echte probleem komt nu. Besloot om maar meteen SP3 er overheen te zetten. De installatie hiervan verliep goed, maar na de reboot komt XP niet meer op. Helaas heb ik voor de SP3-install geen imagebackup gemaakt, anders had ik die terug kunnen zetten. Dus dacht ik, nou ja, gewoon een re-install van XP. Maar helaas, dat werkt niet. De install begint goed, maar bij de eerste reboot komt ie met "missing or corrupted NTOSKRNL.EXE" of zoiets. Heb van alles geprobeerd: -de XP ntoskrnl in w7\windows\system32 gezet, zelfde resultaat -met easybcd alle entries uit het bootmenu gehaald, zelfde resultaat -na zo'n foutgelopen install de map \windows op E: laten staan en de herstel-optie van de install genomen, zelfde resultaat Heb me rot gezocht op het net, maar kan niets vinden. Wel over multiboot met XP ná W7, maar niets over een re-install. Weet iemand hoe ik dit op kan lossen? En mogelijk ook een oplossing voor het AHCI/ATA "probleem"? En verder: heeft iemand enig idee, waarom de SP3-install het systeem verrampeneert?
  • Waarom wil je dat antieke XP in je moderne machine erbij zetten? En weet ook dat wanneer XP opstart alle systeemherstelpunten in Windows 7 overschreven worden met die van XP en dus waardeloos worden.
  • Tja, zo'n antwoord heb ik dus helemaal niets aan
  • En mijn vraag heb je dus ook niet beantwoord, daar heb ik nagenoeg ook niks aan.
  • Nee, uiteraard niet, het waarom is toch niet belangrijk. Maar kreeg vanmiddag plotseling een brainwave (gebeurt heel af en toe) en heb het probleem opgelost. -Zet onder W7 met EasyBCD de XP-entry (van de laatste foutgelopen installpoging) als default boot. -Laad de XP-Install CD -Pas BIOS aan -> AHCI naar ATA -Boot -Reageer NIET op de vraag om van CD te booten -XP-Installatie hobbelt verder -na afloop kan via EasyBCD eventueel W7 weer als default boot gezet worden. Iedereen die geprobeerd heeft een oplossing aan te dragen, bedankt. En hopelijk heeft iemand anders ook nog iets aan deze oplossing. Marcel
  • [quote:c3cfcbdde0="marcelj"]Pas BIOS aan -> AHCI naar ATA [/quote:c3cfcbdde0] Eigenlijk is dat een workaround, die al vaker is geadviseerd op dit forum. Het nadeel van ATA/IDE modus is, dat deze langzamer zou zijn dan AHCI modus. Als je dat geen probleem vind, zou je het zo kunnen laten. Of check eventueel deze hyperlink [url=http://tweaks.com/windows/44119/improve-sata-hard-disk-performance-convert-from-ide-to-ahci/]Improve SATA hard disk performance (Convert from IDE to AHCI).[/url] In dat geval is het wel nodig de AHCI drivers van het moederbord te installeren.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.