Vraag & Antwoord

OS Windows

naar Windows 8 upgraden: doe het maar niet

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Dit bericht wordt onder Windows 8 geschreven op een stokoude laptop (Asus Z9200=modelA6U uit 2005) met 2 GB geheugen en een harde schijf van 120 GB. In 2009 is dit oude beest van XP naar Win7 geupgraded en draait sindsdien tot volle tevredenheid.

  Omdat de upgrade advisor Win8 vertelde dat upgrade naar Win 8 zonder noemenswaardige problemen mogelijk was besloot ik er 30 euro aan te wagen.

  Onder Win7 heb ik de gewoonte ontwikkeld om maandelijks een backup met schijfimage te maken van mijn 3 PC's. Ook heb ik een herstel-opstart DVD met Win7 aangemaakt. Daar heb ik veel plezier aan beleefd.
  Het oude beest is al twee keer teruggezet naar Win7 en binnenkort misschien wel voorgoed!

  Wat kom je nu zoal tegen in Win 8? Ik ga niet zeuren over het gebrek aan startmenu. Dat is heel hinderlijk maar met ClassicShell goed en gratis op te lossen.

  Veel vervelender is dat onder Win8 de graphics chip van Sis (m760GX) op het moederbord niet kan worden geactiveerd. Het installatieprogramma dat onder XP en onder Win 7 probleemloos werkt en de drivers installeert laat het nu met een foutmelding afweten. Gevolg is dat ik nu zit met Microsoft Basic Display adapter waarvan de resolutie heel wat lager is. Lekker ding die upgrade advisor!

  En nog iets geks: het pijlknopje in het systeemvak om verborgen iconen op te roepen is ook weg en komt alleen te voorschijn als taakbeheer wordt ingeschakeld.

  Een zo is er nog meer: verbindingen maken met de twee andere PC's via het draadloos netwerk lukken niet meer. Onder Win7 was dat geen probleem: onder Win8 wordt gevraagd of je lid wil worden van een inderdaad bestaande thuisgroep en als je dan het wachtwoord hebt ingetikt denkt de laptop lang na en meldt vervolgens dat er geen thuisgroep meer is….Dat schiet lekker op.

  En nog iets geks: van een schijfimage heeft het windows8 backupprogramma nooit gehoord. Er wordt nu iets gedaan met "bestandgeschiedenis" en herstelstations.

  En de voordelen: ik heb ze nog niet gezien. Snelheidswinst is er m.i. niet. De "tegeltjesmarkt" komt wel redelijk snel in beeld maar het bureaublad bouwt beslist niet sneller op dan onder Win7.

  En over de tegeltjesmarkt gesproken: ongetwijfeld erg nuttig voor de bezitters van telefoons en tabletten die ervan houden maar ik vind het niet zo nuttig om voortdurend ongevraagd over het weer in Mombasa en andere buitenplaatsen alsmede over de AEX te worden geinformeerd.
  Als het 9e gebod van de informatica zou luiden: "gij zult geen ongevraagd en dus onnodig dataverkeer generen" dan heeft de firma Microzacht hier met Win8 aardig tegen gezondigd.
  Die tegeltjes heb ik er dus allemaal maar uitgegooid op de bureaubladtegel en de "store"tegel na.

  De gratis apps van de store stellen m.i. ook niet veel voor. Ik heb een app van de NOS geinstalleerd maar een journaalvideo was niet om aan te zien zo schokkerig. Met gewoon uitzendinggemist draaien in de Internetexplorer op het bureaublad gaat dat onder Win8 wel goed maar dat was onder Win7 ook al het geval.

  Ik hoop dat iemand me nog een tip kan geven over die graphics driver; daarvoor houd ik me aanbevolen. Natuurlijk heb ik het installatieprogramma voor de driver al onder win8 in de win7mode en in de XPmode gedraaid maar die foutmelding bleef.

  O ja, Microsoft belooft support per email. Toen ik het probleem met de graphics onder hun aandacht bracht werd me ondersteuning binnen een werkdag beloofd.
  Die moet ik nog steeds krijgen maar voor 30 euro moet je natuurlijk geen wonderen verwachten.

  Kortom: voor een PC-bezitter lijkt me dit Windows 8 een "Vista-achtige" affaire. Ik zou zeggen: upgraden doe het maar niet, zelfs niet voor 30 euro.

  Karel.
 • Tsja, je schrijft zelf al waar het probleem schuilt: een stokoude laptop (Asus Z9200=modelA6U uit 2005).

  En omdat je oude hardware een probleem heeft met Windows 8 raad je anderen ook maar aan Windows 8 te vergeten?
 • [quote:76788bee95="Abraham54"]Tsja, je schrijft zelf al waar het probleem schuilt: een stokoude laptop (Asus Z9200=modelA6U uit 2005).

  En omdat je oude hardware een probleem heeft met Windows 8 raad je anderen ook maar aan Windows 8 te vergeten?[/quote:76788bee95]

  En waarom niet?
  1. Wat je hier ziet is een upgrade advisor die niet deugt want die het probleem met de hardware niet signaleert.
  2. een systeemvak dat niet werkt.
  3. verbindingen met een draadloos netwerk die haperen.
  4. een backupprogramma dat duidelijk slechter is dan dat van Win7.
  5. Microsoft-ondersteuning die belooft binnen een werkdag te reageren maar tot op de dag van vandaag niet reageert.

  En daarvoor krijgt de bezitter van een bestaande PC een tegeltjesmarkt met wat ongevraagde apps die m.i. overbodige data verkeer genereren.

  De hiervoor genoemde zaken zouden wel eens voor heel wat meer bestaande PC-'s dan alleen voor mijn verouderde laptopje kunnen gelden. Vandaar mijn advies: begin niet aan deze "nieuwe kleren van de keizer": voor een [u:76788bee95]bestaande PC [/u:76788bee95]met goed draaiend win7-systeem voegt dit Vista-achtige Windows 8 niets toe.

  Karel.
 • Dit lijkt op een verhaal van een gevalletje pech. Heb ook Windows 8 en draait prima, de apps zijn prima te verwijderen en naar eigen smaak aan te passen, werkt prima samen met Windows 7 omgeving, Synology NAS, etc. Maar goed, mijn ervaring zegt niets over die van jou.

  Windows 8 is geen Windows 7, verre van. Dus ga er vanuit dat alles wat je weet van Windows overboord kan en dat je bij 0 kan beginnen. Als je Windows 8 gaat gebruiken als Windows 7, dan snap je Windows 8 niet en is het idd een heel lastig OS.

  Windows 8 is de start van een hele nieuwe manier van werken met de pc. Staat nog in de kinderschoenen en is nog lang niet volwassen, er zitten dus onhandigheden, bugs, etc in. Maar dit word de komende jaren wel verbeterd. Wil je op de "oude" manier werken, blijf dan bij Windows 7.

  Zou een doorsnee gebruiker niet aanraden over te stappen, tenzij je misschien een hele nieuwe pc koopt, maar dan nog… bijna adviseren downgrade te doen naar Windows 7.
 • [quote:db84301bed="Fabian-NL"]Dit lijkt op een verhaal van een gevalletje pech. Heb ook Windows 8 en draait prima, de apps zijn prima te verwijderen en naar eigen smaak aan te passen, werkt prima samen met Windows 7 omgeving, Synology NAS, etc. Maar goed, mijn ervaring zegt niets over die van jou.

  Windows 8 is geen Windows 7, verre van. Dus ga er vanuit dat alles wat je weet van Windows overboord kan en dat je bij 0 kan beginnen. Als je Windows 8 gaat gebruiken als Windows 7, dan snap je Windows 8 niet en is het idd een heel lastig OS.

  Windows 8 is de start van een hele nieuwe manier van werken met de pc. Staat nog in de kinderschoenen en is nog lang niet volwassen, er zitten dus onhandigheden, bugs, etc in. Maar dit word de komende jaren wel verbeterd. Wil je op de "oude" manier werken, blijf dan bij Windows 7.

  Zou een doorsnee gebruiker niet aanraden over te stappen, tenzij je misschien een hele nieuwe pc koopt, maar dan nog… bijna adviseren downgrade te doen naar Windows 7.[/quote:db84301bed]

  Dank je wel voor je heldere uiteenzetting die eigenlijk wel bevestigt wat ik zelf al concludeerde: upgraden van een bestaande goed werkende windows 7 PC maar liever niet doen.
  Karel
 • hallo,

  ik heb 3jaar geleden een lowbudget laptop aangeschaft. merk belinea, onbekend verder bij mij, maar was 1 van de eerste die goedkoop toen op de markt werd gezet. had verder geen zware eisen ervoor gesteld, simpel huis tuin en keuken werk ermee doen. sofware windows xp, 80 gb schijf en 1Gb geheugen dat tot 2 Gb valt uit te breiden.

  enfin, afgelopen zaterdag stoute schoenen aangetrokken en in de winkel een versie van windows8 pro gekocht.

  installatie verliep in 1x probleemloos op deze laptop. gister heb ik netwerk geinstalleerd waarbij de router automatisch herkend en werkt prima wifi draadloos. ik ben er eigenlijk helemaal verbaasd over maar gaat tot nu toe als een tierelier.

  het is inderdaad even wennen aan de interface maar daar valt best mee te werken. af en toe zoeken waar het te vinden is maar met de windows hulp pagina's lukt dat tot nu toe ook prima.

  het valt mij dan ook tot nu toe erg mee allemaal en heb geen spijt dat ik deze overstap gemaakt heb.

  Willem
 • Ik heb met WIndows 7 met SiS hetzelfde probleem gehad. Dit eenvoudig opgelost door de drivers direct bij de leverancier te downloaden, dus niet Microsoft of de PC leverancier, maar de leverancier van de kaart waarvoor je drivers nodig hebt. Is soms even zoeken, maar alles tot vele jaren terug werkt als een speer. Ook daar gaf Upgrade Advisor naar W7 niet aan, maar liet PC het afweten. Dus even naar de algemene drivers van de kaartleverancier zoeken, dat werkt perfect! Ook met W8.
 • [quote:9a94d68980="Goofy"]
  enfin, afgelopen zaterdag stoute schoenen aangetrokken en in de winkel een versie van windows8 pro gekocht.

  installatie verliep in 1x probleemloos op deze laptop. gister heb ik netwerk geinstalleerd waarbij de router automatisch herkend en werkt prima wifi draadloos. ik ben er eigenlijk helemaal verbaasd over maar gaat tot nu toe als een tierelier.

  Willem
  [/quote:9a94d68980]

  Ik wil op aantal PC's met Windows 7 x64 / x86 ook WIndows 8 gaan installeren.
  De W8 PRO versie op DVD bevat de x64/x86 versie en kost rond de E60.
  Er wordt uitdrukkelijk vermeld: UPGRADE versie naar Windows 8.

  Mijn indruk is dat ook de volledige verise op deze DVD staat.
  Als ik mijn WIndows 7 oud laat staan of verwijder, kan ik dan met een CLEAN INSTALL op de PC's waar ik nu WIndows 7 op gebruik deze DVD Windows 8 Update DVD gebruiken, of kan je alleen maar updaten vanuit een bestaande W7 configuratie.

  Ik neem aan dat in de doos een unieke product sleutel wordt meegeleverd en dat je na installatie van W8 moet activeren. Als dit goed werkt zou een goede optie zijn om voor elke PC of Laptop met Windows 7 deze Windows 8 Update DVD aan te schaffen (met bijbehorende unieke keys).

  Aan de andere kant vraag ik me af of de download versie van E30 (bij akties E15) ook te gebruiken zijn voor een CLEAN install met de key die je geleverd krijgt, of dat dit echt een UPGRADE vanuit een werkende W7 config moet zijn.

  In dat geval zou de mogelijkheid bestaan om 64bit met download upgrade te doen. Dit bespaart tov de DVD optie dan kosten. Per download krijg je een unieke key voor de licentie. De meeste aanbiedingen van E15 betreft PC's van 64bit. De hamvraag is of de opties en de installatiemogelijkheden van de download versie hetzelfde zijn (update en / of full clean install) als die van de DVD Windows 8 die als UPGRADE aangeduid wordt, maar waarvan de indruk is dat je ook een CLEAN INSTALL zou kunnen doen.
 • Met de "update" versie kan je ook een clean install doen. Ook met de download versie. Na het downloaden vraag het programma of je een DVD wilt branden, de installatie op USB stick wil plaatsen of gelijk een upgrade wilt uitvoeren. Als je voor de eerste 2 opties kiest, kan je een schone installatie uitvoeren.
 • [quote:ec902e9bda="Goofy44"]Ik heb met WIndows 7 met SiS hetzelfde probleem gehad. Dit eenvoudig opgelost door de drivers direct bij de leverancier te downloaden, dus niet Microsoft of de PC leverancier, maar de leverancier van de kaart waarvoor je drivers nodig hebt. Is soms even zoeken, maar alles tot vele jaren terug werkt als een speer. Ook daar gaf Upgrade Advisor naar W7 niet aan, maar liet PC het afweten. Dus even naar de algemene drivers van de kaartleverancier zoeken, dat werkt perfect! Ook met W8.[/quote:ec902e9bda]

  Dit verhaal klopt voor Windows 7 helemaal want zo heb ik het voor Win 7 ook gedaan maar voor Windows 8 gaat die vlieger niet op.
  Sis, de fabrikant, levert nog steeds een XP-driver voor de M760GX die prima werkt onder Win 7 maar niet werkt onder Win 8
  Zie: http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_cp-hardware/sis-graphics-driver-issue-at-rp/eb5d0610-100a-4405-b13c-99ad3770b871
  Citaat van die vindplaats:

  [b:ec902e9bda]June 4, 2012
  No changes between CP and RP: I have a Acer laptop with SiS M760GX that is compatible with DirectX9.
  If i stay with Windows Basic Display Driver the video is horrible. No acceleration. Incorrect resolution. Horrible refresh!!
  Unable to install the 6.14.10.3930 driver with Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher signature (that still is working fine with Windows 7) because I get this error message on InstFunc.dll:
  InstallDriverForVga() fail2:GetLastError()=3758096941[/b:ec902e9bda]

  Dezelfde melding krijg ik ook als ik de onder Win7 prima werkende driver probeer te installeren onder Win8.
  Daaruit blijkt dat Microsoft al ruim voor de publieke lancering van Win8 wist van dit probleem. Maar de Upgrade Advisor aanpassen en tevoren waarschuwen; nee hoor!

  Karel
 • Ik heb geen XP driver geinstalleerd onder W7, maar een W7/Vista x64 driver geinstalleerd onder W7. Die SiS driver staat bij de leverancier van de chip die op de kaart zit of de kaart levert.

  Daarvoor moet je niet bij MS$ zijn, windows advisor / assistant geeft dit ook niet aan, ook de leverancier van de PC doet niets. Dus kijken op de support site van het bedrijf dat de SiS kaart levert.


  Name: SiS M760GX
  Version: 6.14.10.3611
  Manufacturer: ATI Technology Drivers
  Type: Video Card Drivers
  Model: ATI Technology Video Card Drivers
  Support Devices:
  SiS 651C, SiS 661FX, SiS 661FXMIU, SiS 760, SiS M661FX, SiS M661MX, SiS M741, SiS M760GX, SiS Mirage Graphics
  OS: Windows 7 / Vista / XP

  zie voor Windows 7: o.a.
  http://drivers.downloadatoz.com/40678,259619/

  en meer specifiek:
  http://drivers.downloadatoz.com/device/sis-760/

  Meer mensen die deze W7 drivers onder W8 proberen te gebruiken hebben er problemen mee. De website SiS downloads geeft geen specifieke W8 drivers, alleen de XP/Vista?W7 familie drivers.

  Geef anders het ACER model laptop even door, dat geeft meer zoekmogelijkheden.
 • [quote:4dd8272676="Fabian-NL"]Met de "update" versie kan je ook een clean install doen. Ook met de download versie. Na het downloaden vraag het programma of je een DVD wilt branden, de installatie op USB stick wil plaatsen of gelijk een upgrade wilt uitvoeren. Als je voor de eerste 2 opties kiest, kan je een schone installatie uitvoeren.[/quote:4dd8272676]

  Bedankt voor deze reaktie.
  Is het zo dat in de download zowel de 32bit als 64bit versie van Windows 8 aanwezig is en dat je dan met de meegeleverde sleutel voor 32bit of 64 bit kan kiezen ?

  Als je gewoon DVD wilt branden, is de download dan een iso image ?

  Helaas geen Credit / Business kaart meer, dus moet het betalen met PayPal begrijp ik.

  Die optie scheelt op het PC park toch wat Euro's :)
  Feitelijk hoef je dan alleen maar de keys per licentie te kopen en ook geen zorgen voor continuiteit bij windows 8 updates.
 • De download is de versie die op je pc of laptop staat, alleen als je de back up dvd die je kan kopen bij microsoft heeft zowel de 32 als de 64 bits versie
 • Met de 15 ¤ upgrade hier een dual Boot Win7 /Win8 gemaakt, dus mijn W7 blijft er mooi op staan, en W8 kan zichzelf nu maar eens bewijzen de komende tijd.
  Mijn inziens een goede oplossing, kan ik mooi de tijd nemen om W8 grondig te verkennen, te tweaken, te optimalizeren en indien het niet voldoet eraf te gooien, staat mij W7 dan altijd klaar om het terug over te nemen.
 • De W8 versie (32bit/64bit) die gedownload wordt, wordt bepaald door de PC/Laptop (32bit/64bit) waarnaar gedownload wordt.
  Duidelijk bedankt !

  Weet iemand of de W8 Enterprise versie op DVD te koop is 64/32 bit.
  Ben inmiddels heel wat zaken langs geweest, alleen de PRO Update gezien.
  Is die ook te downloaden ?
 • W8 enterprise is niet te koop in de winkel en pro voldoet gewoon meer dan prima
 • [quote:82cd9698b6="Pceetje"]Met de 15 ¤ upgrade hier een dual Boot Win7 /Win8 gemaakt, dus mijn W7 blijft er mooi op staan, en W8 kan zichzelf nu maar eens bewijzen de komende tijd.
  Mijn inziens een goede oplossing, kan ik mooi de tijd nemen om W8 grondig te verkennen, te tweaken, te optimalizeren en indien het niet voldoet eraf te gooien, staat mij W7 dan altijd klaar om het terug over te nemen.[/quote:82cd9698b6]

  Ik heb vandaag de dvd binnen gekregen, windows 7 bijv op partitie C gezet en windows 8 op D.

  Ik kan het wiel wel zelf uitgaan vinden maar hoe heb je die dual boot gemaakt? Zou met je uitleg goed geholpen zijn.
 • De door jou gegeven downloadsite werkt niet: vermoedelijk een onjuiste verwijzing naar de Sis-downloadsite.
  Model is Asus A6U, ook wel genoemd Asus Z9200

  Groet,
  Karel

  [quote:b1f81bc72c="Goofy44"]Ik heb geen XP driver geinstalleerd onder W7, maar een W7/Vista x64 driver geinstalleerd onder W7. Die SiS driver staat bij de leverancier van de chip die op de kaart zit of de kaart levert.

  Daarvoor moet je niet bij MS$ zijn, windows advisor / assistant geeft dit ook niet aan, ook de leverancier van de PC doet niets. Dus kijken op de support site van het bedrijf dat de SiS kaart levert.


  Name: SiS M760GX
  Version: 6.14.10.3611
  Manufacturer: ATI Technology Drivers
  Type: Video Card Drivers
  Model: ATI Technology Video Card Drivers
  Support Devices:
  SiS 651C, SiS 661FX, SiS 661FXMIU, SiS 760, SiS M661FX, SiS M661MX, SiS M741, SiS M760GX, SiS Mirage Graphics
  OS: Windows 7 / Vista / XP

  zie voor Windows 7: o.a.
  http://drivers.downloadatoz.com/40678,259619/

  en meer specifiek:
  http://drivers.downloadatoz.com/device/sis-760/

  Meer mensen die deze W7 drivers onder W8 proberen te gebruiken hebben er problemen mee. De website SiS downloads geeft geen specifieke W8 drivers, alleen de XP/Vista?W7 familie drivers.

  Geef anders het ACER model laptop even door, dat geeft meer zoekmogelijkheden.[/quote:b1f81bc72c]
 • De links naar de website werken.

  Kijk ook of je BIOS op het hoogst beschikbare level zit.
  Bij een upgrade naar W8 van een W7 moest ik 1x een BIOS update doen, ivm W8 problemen op een HP laptop.

  ASUS levert geen W8 support voor dit model.

  De enige plek waar je je heil kunt zoeken is de leverancier van de chipset die op de videokaart gebruikt wordt.

  Ik heb met upgrade geen installatie probleem gehad, door de drivers van de chipset leverancier te gebruiken.

  Het kan ook slechts een installatieprobleem van de driver onder W8 zijn. De kans is groot dat de W7 driver ook onder W8 werkt.

  Ik zou de leverancier van de chipset (zie genoemde link) een email sturen.

  De kans is groot dat ze een update dan wel een installatie probleem met de driver onder W8 op hun website plaatsen of zelfs opsturen.
 • [quote:a0c211618f="pdexie"][quote:a0c211618f="Pceetje"]Met de 15 ¤ upgrade hier een dual Boot Win7 /Win8 gemaakt, dus mijn W7 blijft er mooi op staan, en W8 kan zichzelf nu maar eens bewijzen de komende tijd.
  Mijn inziens een goede oplossing, kan ik mooi de tijd nemen om W8 grondig te verkennen, te tweaken, te optimalizeren en indien het niet voldoet eraf te gooien, staat mij W7 dan altijd klaar om het terug over te nemen.[/quote:a0c211618f]

  Ik heb vandaag de dvd binnen gekregen, windows 7 bijv op partitie C gezet en windows 8 op D.

  Ik kan het wiel wel zelf uitgaan vinden maar hoe heb je die dual boot gemaakt? Zou met je uitleg goed geholpen zijn.[/quote:a0c211618f]

  Om een dual boot met een upgrade versie te verkrijgen moet je de setup van Windows 8 starten vanuit je bestaande Windows 7, dus niet van de dvd booten.

  Gewoon zorgen dat je een lege schijf of partitie klaar hebt staan om daarop te installeren, bij setup kiezen voor een nieuwe installatie op je lege schijf (partitie).

  http://www.windowscorner.com/windows8/installatie/windows_8_installeren.php

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.