Vraag & Antwoord

OS Windows

XP + Win95

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Dames en heren,
  Ik ben sinds kort in het bezit van een laptop met Windows XP Home. Nu wil ik dat op mijn werk aansluiten op een Novell-netwerk. XP Home ondersteunt echter geen netwerk. Nu denk ik er over om er een multi-boot machine van te maken en Win95 erop te installeren. De harddisk is 40 GB groot. Binnenkort ontvang ik Partition Magic 7. Wie kan mij vertellen hoe ik mijn wens kan realiseren? Ik wil de laptop op de zaak op laten starten met Win95, thuis opstarten met XP Home.
  Bij voorbaat dank voor een reaktie,
  Jacco Haarsma
 • [quote:3f1bbf3c89]
  XP Home ondersteunt echter geen netwerk.[/quote:3f1bbf3c89]

  Hoe kom je daarbij? :grin: Windows XP (zowel home als pro) zijn GEMAAKT voor netwerken.
  Dus wat wil je precies bewerkstelligen? Dan helpen wij je wel met de instellingen.
 • Wij gebruiken een Novell-netwerk, Novell Netware 3.12. Ik wil daarop mijn laptop aansluiten. Ik krijg het echter niet voor elkaar om een Netware-verbinding te realiseren zoals dat onder Win95 gaat (Novell Netware-client). Nu gebruiken wij ook een "garagepakket", d.w.z. software voor het garagebedrijf met facturering, boekhouding, etc. Onze leverancier ondersteunt daarin alleen Win95, hooguit Win98. Win NT, 2000, ME en XP ondersteunt men niet. Ik heb het garagepakket echter nodig voor mijn dagelijkse werk. Ook in verband daarmee wil ik er graag Win95 bijzetten. ik kan ook geen gebruik maken van het garagepakket zonder "Hasp-key", een hardware-oplossing die onbevoegd gebruik van de software voorkomt. Zo'n Hasp-key wordt door bijvoorbeeld Windows NT 4 ook al niet herkend, waarschijnlijk ook niet door Win2000 en Win XP???
  Bedankt voor de reaktie,
  Jacco
 • Windows XP heeft een compatibility modus om pakketten die voor bijvoorbeeld Windows 95 zijn gemaakt toch te kunnen draaien, maar dat zou je ff moeten testen.
  Verder bestaat er voor Windows XP ook gewoon een Novell Client (4.82 meen ik).
  Geef verder wat meer details over de instellingen van het Novell netwerk op je werk. Dit moet in de XP novell client gewoon te realiseren zijn.
 • Bedankt voor de hulp.
  Ik zal eerst de Novell-client voor XP downloaden en e.e.a. uit proberen. Mocht het niet lukken, dan zie je wel weer een berichtje verschijnen.
  Groet,
  Jacco
 • Dag,
  Windows XP werkt prima in een novell netwerk met de nieuwste novell client 4.81. Ik denk dat de eerste aanmelder bedoeld dat windows xp (home edition) niet in een windows domein kan worden aangesloten. En dat klopt ! Daar heb je de professional versie voor nodig.
  Gr. Jan
 • Bedankt voor alle reakties en jullie hulp.
  Het principe is dat wij via een netwerk werken onder Novell Netware 3.12. Er zijn over het algemeen Win95-PC's op aangesloten. Hier en daar een verdwaalde WinNT 4.0 en Win2000 Prof. We hebben dus GEEN Windows-netwerk en misschien ben ik daarmee in de war. Ik wil hierop mijn laptop met XP Home Edition aansluiten; ik zal daarvoor een Netware-client moeten installeren. Begrijp ik nu goed (o.a. van Jan) dat dit dan zonder probleem zou moeten kunnen?
  Met vriendelijke groet,
  Jacco

  [ Dit Bericht is bewerkt door: jhaarsma op 2002-01-21 21:57 ]
 • In principe moet je hem dmv de novell client gewoon aan het netwerk kunnen hangen. Er zal echter aan de Novell serverkant ook nog het één en ander aangepast moeten worden denk ik voordat je met je laptop daadwerkelijk het netwerk op kan. Hiervoor zal je toch de systeembeheerder aldaar moeten raadplegen want dat hangt er maar net vanaf hoe de settings op het netwerk zijn.
 • Ik heb inmiddels de Novell-client voor XP gedownload en geinstalleerd. Het ziet er vertrouwd uit. Aangezien ik zelf de systeembeheerder ben, zal ik de betreffende instellngen vergelijken en, waar nodig, aanpassen. Als e.e.a. gelukt is (of niet) zal ik nog even wat van me laten horen. In elk geval hardstikke bedankt.
  Jacco.
 • [quote:741b9ce22e]
  Op 21-01-2002 12:08, schreef Hipapipa:
  Windows XP heeft een compatibility modus om pakketten die voor bijvoorbeeld Windows 95 zijn gemaakt toch te kunnen draaien, maar dat zou je ff moeten testen.
  [/quote:741b9ce22e]
  werkt vrijwel nooit met o'n key. die zit meestal op de printerpoort of een andere com-poort. De software wil rechtstreeks de poort aan spreken om te kijken of de sleutel erzit en dat mag onder dit soort platforms niet. We hebben dat probleem binnen kort ook als we van 95 naar 2000 gaan, tenzij we een paar PC's op 95 laten staan speciaal hiervoor.maar dan nog, het blijft uitstel van executie. Of anders toch wachten op een software patch die het wel mogelijk maakt?
 • Dag,
  Nog even terugkomend op de opmerking van Hipapipa over dat er aan de novell service kant ook nog zaken zouden moeten worden gezet. Het volgende: wij draaiden met een novell 5.1 netwerk en als client windows 95/98 stations. Als test hebben we er windows 2000 en windows xp machines ingehangen. Er diende op server niveau niets te worden gewijzigd. Echter de distributie van onze software verloopt met snapshots via Zen van Novell naar de werkstations. Deze snapshots dienen te worden aangepast aan de windows 2000 /xp omgeving. Ook de mail variant van Novell "Groupwise" diende te worden aangepast.
  Gr. Jan
 • Inmiddels heb ik de client voor WinXP geinstalleerd. Ik kan het Novell-netwerk benaderen. Het is erg traag, maar dat zal wel aan bepaalde instellingen liggen. Ik heb getracht ons garagepakket op te starten; dit gaat middels een .BAT-bestand op netwerkschijf F:. Je kunt daarvoor de Win95-compatibiliteit echter niet instellen omdat het een server-bestand is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.