Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP - Internet delen met statische IP-adressen

Anoniem
Bullboom
17 antwoorden
 • Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik in XP een Internet-verbinding kan delen, zonder de Wizard te gebruiken.
  De wizard heeft namelijk de (voor mij) zeer vervelende eigenschap dat deze de IP-adressen van alle netwerk-pc's dynamisch maakt. En dat wil ik niet, ik wil statische IP-adressen houden. Dit in verband met aansturen van onder andere een printserver.
 • Beetje k*t om zo via de pc uit te leggen. als je in de buurt van Wageningen woont wil ik je wel een keertje komen helpen.
 • ?? Hoezo maakt de Wizard alle IP-adressen statisch? Juist niet. De enige plaats waar een statisch IP-adres komt is de NIC van het interne netwerk, die wordt zo uit het hoofd 192.168.0.1 Alle andere machines in het thuisnetwerk MOETEN juist ingesteld staan voor DHCP en krijgen dan van de op de pc met de internetdeling geactiveerde "DHCP-server" een ip-adres door en de default gateway.

  mvrgroet Edmond
 • Mm…….ben ik nou gek……of???
  Hij zegt toch ook dat hij statische ip's wil hebben endat de wizard gebruik maakt van dynamische ip's.

  Je kunt dit toch gewoon m.b.v. de wizard doen.
  Het enige ip adres wat niet wijzigbaar is, is die van de internet server. Die moet bij XP 192.168.0.1 zijn.
  Je kunt daarna bij de andere machine gewoon een statische ip adres ingeven.
 • Rip rip,
  een afstand van ca 100 km is niet echt in de buurt.
  Maar doe eens een poging! Je lijkt me niet van gisteren, en ik ben dat ook niet. En waarschijnlijk hebben andere gebruikers er ook nog baat bij, want ik zal niet de enige zijn met dat probleem.

  <b>Wij mannen maken laten ons niet zo makkelijk uit het veld slaan</b>

  Edward,
  Gerard heeft gelijk mbt statisch en dynamisch.

  Gerard,
  als ik de wizard gebruikt veranderen ALLE ip-adressen van statisch naar dynamisch. Dus ook die van de inbel-server. Als ik ze daarna weer terugzet naar statisch werkt het internet-delen niet meer. En wat mij ook opvalt is dat niet de "normale" 192.168.0.x wordt gekozen, maar een hele afwijkende range.
 • [quote:f0e39dfc66]
  Op 08-03-2002 8:50, schreef Gerard Timmers:
  Mm…….ben ik nou gek……of???[/quote:f0e39dfc66]

  Nee duidelijk ik :smile: Gisteren al om 4 uur eruitgegaan ivm werk, dat heeft dus toch gevolgen :grin:

  mvrgroet Edmond
 • En wat als je die Deling gewoon activeert op de router pc (die krijgt dan op de gedeelde interface ip 192.168.0.1 volgens mij, met subnet 255.255.255.0) en je vervolgens toch de machines in het netwerk binnen datzelfde netwerk vaste nummers geeft.

  Gaat het er alleen om dat ze een vast nummer hebben, dan zou ik eerst dynamisch werken en daarna de dynamisch uitgedeelde adressen er vast opzetten.

  Wil je echt zelf bepalen, bijvoorbeeld aansluitend, dan doe je dat zolang je maar binnen zelfde netwerk blijft.

  In de gateway voor het interne netwerk heb je volgens mij geen keuze.

  Je kunt trouwens voor weinig geld ook leuke routertjes kopen. Ik heb zelf een DLINK i804 (ofzo) en die werkt als een speer. Daarbij kun je DHCP inschakelen maar het is niet verplicht.

  mvrgroet Edmond
 • Als je de wizard gebruikt veranderd het ip van de internet server in 192.168.0.1.
  Dat is dus statisch.
  Het enige wat je moet doen is de andere pc weer een statisch adres geven in dezelfe range als deze server. Stel wel de gateway en DNS in op 192.168.0.1.
  Dir moet werken!! Ik heb dit namelijk thuis ook draaien.
 • Precies wat ik dacht. Nooit geprobeert trouwens. Toch weer eens mee stoeien.

  groetjes Ed
 • Dit werkt zo onder Windows98, maar niet onder XP (tenminste niet bij mij).
  Zou het mogelijk kunnen komen omdat ik altijd als werkgroepnaam iets anders als MSHOME probeer in te geven? Maar XP komt telkens weer met MSHOME als werkgroepnaam.
  Ik zal het nog eens proberen door de werkgroepnaam NIET te wijzigen. Misschien dat dan WEL het adres 192.168.0.1 wordt toegekend aan de internet-server
 • Nou die werkgroepnaam is sinds beta 2 niet meer verplicht. Dus daar verwacht ik weinig heil van.

  Welk IP-adres heeft de router nu dan aan de interne kant? Je kunt volgens mij op die router gewoon volledig die Wizard draaien en volgen, die configuratie moet ongemoeid gelaten. Je hoeft alleen op de clients dingen te wijzigen.

  mvrgroet Edmond
 • het ip-adres was sterk afwijkend van het reguliere 192.168.0.x .
  Ik kan het helaas niet testen nu, want deze problemen spelen zich af bij een kennis (zelf heb ik een Linux-Internet-server, en dat werkt perfect samen met XP).

  Ik ga binnenkort weer verder, en zal nogmaals kijken of ik in staat ben om een statisch ip-adres (192.168.0.1)op de internet-server te krijgen, als ik de wizard draai.
  Stel dat dit mij lukt: is het dan mogelijk om de ip-adressen op de clients weer terug te zetten van dynamisch naar statisch? En natuurlijk ook de gateway aanpas (is ook de DNS noodzakelijk??)
  Of als ik ze op dynamisch laat staan: krijgen ze dan iedere keer hetzelfde ip-adres, of is dat afheankelijk van de volgorde van inschakelen?

  In ieder geval alvast bedank voor alle op-, aanmerkingen en verder suggesties.
 • Even voor alle duidelijkheid.
  Als je Windowx XP draait op de computer die als internet server (gateway) fungeert, dan zal m.b.v. de wizard 19.168.0.1 altijd standaard als ip op deze machine worden gekozen!!!!
  Je hebt op de andere machines in deze LAN een vrije keuze voor het ip, zolang dit maar in dezelfde range zit 192.168.x.x.
  Op deze machines moet je minimaal de gateway instellen op 192.168.0.1 (internet server). De DNS is optioneel. Hier kun je ook 192.168.0.1 invullen, of de DNS van je ISP.
 • [quote:de9b9b8096]Op 09-03-2002 10:30, schreef Niro:
  het ip-adres was sterk afwijkend van het reguliere 192.168.0.x.[/quote:de9b9b8096]

  Hoi, dit kan dus niet. Die hele Wizard en Internetdeling is er op gebouwd om op de NIC van het interne netwerk dat 192.168.0.1 adres te zetten. Anders kan niet. Ik denk echt dat er iets fout is gegaan.

  [quote:de9b9b8096] Stel dat dit mij lukt: is het dan mogelijk om de ip-adressen op de clients weer terug te zetten van dynamisch naar statisch? En natuurlijk ook de gateway aanpas (is ook de DNS noodzakelijk??)[/quote:de9b9b8096]

  Dit laatste weet ik dus niet zeker maar het zou zeker moeten werken. Ik kan me niet voorstellen dat MS zich de extra moeite getroost heeft die hele TCP/IP implementatie op dat thuisnetwerkje zo te veranderen dat er alleen dynamische adressen mogelijk zijn. Het netwerkprotocol maakt het namelijk geen fluit uit of een ip-adres dynamisch is vergeven of hard erin gezet zolang het maar niet dubbel voorkomt op het netwerk en binnen het subnet valt.

  De meeste info zoals DNS en gateways wordt via de DHCP geregeld, die info wordt meegestuurd. Als je die DHCP niet gebruikt, dan inderdaad kans dat je die adressen er even zelf in moet zetten.

  groetjes Edmond
 • De discussie over DHCP hoeven we niet te voeren. Uit zijn eerste posting blijkt dat hij met statische ip's moet werken.
  Nogmaals….Geen probleem…..Gewoon doen zoals ik heb gezegd!! Het werkt!
 • een ieder alvast bedankt,
  ik zal het deze week allemaal eens uitproberen.

  [b:0a10b4293c]ik hou jullie op de hoogte[/b:0a10b4293c]

  Niro
 • Mooi………Ik ben benieuwd!!!

  Groeten uit een zonnig Malaysia waar over een paar dagen de F1 race is…….:smile:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.