Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Twee versies van Windows

None
16 antwoorden
 • Hallo allemaal,
  Ik heb van Windows 98 en van Windows XP een ghost cd gemaakt. Beide systemen heb ik eens een keer alleen op de harde schijf gehad. Nu wil ik de schijf partitioneren en beide systemen terugzetten. Alleen weet ik dat Windows XP een bootmenu geeft bij installatie; hoe krijg ik die nu als ik de ghost-copy terugzet?
  Alvast bedankt.
  John.
 • Hoi,

  Ik [b:24739dd249]denk[/b:24739dd249] dat je na het terugzetten van de images even de XP installatiecd moet draaien. Dan iets van Repair doen, en er wordt weer een menu aangemaakt.

  Eventueel kun je ook nog even hier kijken…


  Nogmaals: ik heb geen ervaring met XP, maar ik denk wel dat het zo werkt.

  Groetjes, Ed
 • Hoi Eddey,
  Bedankt voor de reactie. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, omdat ik nog wat (hopelijk) reacties afwacht. Aangezien je zegt dat je er geen ervaring mee hebt, wacht ik nog even op iemand die dat wel heeft. Mocht er geen reactie meer komen, was ik toch sowieso van plan te gaan experimenteren. Ik had echter al alles werkend in XP (internet en email waren moeilijk te configureren). Dus zou het mooi zijn als het inderdaad kon. Nogmaals bedankt en een groet.
 • Als je boot vanaf de WinXP kun je tijdens het laden van de drivers drukken op [b:0c75cea8ba]F10[/b:0c75cea8ba]. Na eentijdje krijg je het [b:0c75cea8ba]Recovery Console[/b:0c75cea8ba]. Je logt dan in bij de gewenste WinXP (1) en geeft je Administrator password (gewoon Enter). Daarna het commando [b:0c75cea8ba]fixboot[/b:0c75cea8ba] ingeven en RC zou de dualboot moeten herstellen.
  Verdere info: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058
 • De ghost kopieen terug zetten geeft geen problemen. Ik heb het onlangs al 4x gedaan omdat ik een hardnekkig IRQ-probleem had. Dit scheelde me dus 4 installaties. Als je het bovenstaande (van Binary) vervolgens uitvoert dan moet het lukken.
  Groetjes, Noztra.
 • OK jongens, van harte bedankt voor de reacties. Ik probeer het zeer binnekort uit.
  Als er zich bijzonderheden voordoen, laat ik het zeker weten. Nogmaals bedankt.

  Grtz.
 • Hoi,

  De voorschriften van Binary heb ik opgevolgd, en het scheen goed te gaan. Bij de herstart echter kwam er de volgende melding: "NTLDR is missing. Press any key to restart".
  Nou, je kan drukken wat je wilt maar de pc gaat niet verder. Sterker nog; ik heb met een opstartdiskette van win98 ook fdisk /mbr uitgevoerd, maar zonder effect. De computer start gewoon niet meer op. Wie weet hier iets vanaf?????

  Alvast bedankt,
  John.
 • Met fdisk /mbr wis je juist je bootmenu. Het bovenstaande van Binary zou echt moeten werken. Dus nog een keer herhalen. Heb/had je de andere bootbestandjes wel?
  boot.ini
  bootsect.dos
  ntdetect.com
  Groetjes, Noztra.
 • Hoi,

  Bedankt voor de reactie. En toch werktte de tip van Binary niet. Het zal wel goed zijn, maar op mijn pc doet ie het niet. Ik BLIJF die melding houden. Ten einde raad heb ik dus dat fdisk /mbr uitgevoerd om mijn computer weer te kunnen opstarten, maar zonder resultaat. Ik heb niet gekeken of ik die andere bestandjes had. Wat ik misschien ook bij moet vermelden is dat ik die twee systemen nooit eerder samen gebruikt heb. Wel een tijdje win98 en daarna weer een tijdje XP. Ik heb wel van beide een ghost-kopie gemaakt. En die twee kopie's wil ik terugzetten.

  Groetjes.
 • OK, gaan we naar plan B:
  Maak eerst de partities (als je dit nog niet gedaan had). Zorg er in ieder geval voor dat de 1e partitie een primaire fat32 partitie is.
  Hierop zet je de Ghost image van win98 op.
  Je hebt nu een systeem met 1x win98.
  Vervolgens doe je de cd-rom van XP in de computer en ga je deze installeren. Hij ziet win98 op C en maakt het bootmenu en schrijft de bootinfo in het Master Boot Record. Vervolgens kun je de setup door laten lopen, je kunt ook op het punt waar hij zegt dat hij bestanden gaat kopieeren annuleren. Maakt niet zo heel veel uit.
  Als je dat gedaan hebt dan start je de pc weer op met Dos/ghost en zet je de image van winXP terug op de 2e partitie.
  Dan heb je alles weer terug zoals het was.
  (Truc die ik veel gebruik als windows niet wil luisteren)
  Succes, Noztra.
 • Hoi,

  Bedankt voor de goede adviezen. Ik heb na veel gemier (in fdisk primaire partitie verwijderen en weer aanmaken) mijn computer weer aan de gang gekregen. Als ik wat meer tijd heb, zal ik jouw adviezen (plan B) uitproberen. Het lijkt me een logische plan, en denk dus dat ie wel zal gaan werken. Anyhow, je hoort het nog.

  Nogmaals bedankt, en een groet.

  John.
 • Hoi noZtra,

  Daar ben ik weer. Het was te mooi om waar te zijn. Heb inderdaad de handelingen verricht zoals je uitgelegd hebt, maar krijg nog steeds de melding "NTLDR is missing. Press any key to restart". De rest van het verhaal ken je al. Heb beide opties al uitgeprobeerd wat partitie betreft: primair én extended. Dat maakt verder nix uit.
  Wat ik nu gedaan heb is beide os op verschillende partities teruggezet, en als ik de andere wil, kies ik in fdisk voor optie 2 (andere partitie activeren). Heb zelfs met PM 7.0 geprobeerd bootmagic op te starten, maar deze ziet maar 1 windows-versie, namelijk xp.

  Indien je nog meer weet, hoor ik het heel graag en anders toch bedankt voor het meedenken.

  Groet.
  John.
 • Je moet er wel voor zorgen dat win98 op C primair is, en dan moet de 2e partitie D een logische zijn voor winXP, anders werkt het niet.
  Laat anders de setup van winXP afronden en kijk dan of je een dualboot hebt.
  Dan heb je ook de bestandjes op C die je dan weer op floppy kan zetten.
  Groetjes, Noztra.
 • Hoi,
  Bedankt voor de reactie en je geduld.
  Win98 staat inderdaad op Primair (anders start ie niet op, toch). En wat winxp betreft; die heb ik op beide uitgeprobeerd. Alleen rest er mij nog een vraag over: Als ik de setup van winxp draai, komt ie na het laden van de drivers bij het welkom-scherm. Hier kan je kiezen op welke partitie je wilt installeren. Moet ik nu de C-schijf kiezen waar Win98 al op staat of de partitie D waar ie dus inderdaad op moet komen. Ik heb steeds het laatste gedaan, in de veronderstelling dat ik anders mijn win98 kwijt ben. Als ik de setup helemaal moet laten lopen, ben ik dus niet geholpen want ik heb de kopie incluis belangrijke instellingen.

  ps: bedoel je de eerder genoemde losse bestanden die ik op floppy moet zetten, en . . . wat moet ik ermee?

  Grtz,
  John.
 • WindowsXP komt inderdaad op D:
  Als je de setup helemaal door laat lopen dan moet je het bootmenu krijgen op de C-schijf met de bijbehorende bestandjes. Die kun je dan back-uppen op floppy, gewoon voor de zekerheid. Controleer of hij inderdaad dual-boot is geworden en of zowel win 98 als win XP goed opstart. Dan ga je de image file terugzetten op D. Niet eerst formateren of zo, gewoon eroverheen. Alle aanwezige data wordt toch overschreven. Dan heb je je instellingen weer terug PLUS het dualboot gebeuren.
  Dit zou echt moeten werken zo.
  Groetjes, Noztra.
 • OK NoZtra, bedankt tot dusver.
  Ik zal het binnenkort uitproberen. Ik laat het wel even weten.

  Groetjes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.