Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

multi-boot

Anoniem
None
31 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik ban van plan win98, xp en linus red hat 7.2 te installeren. Kan dat volgens het artikel in Computertotaal! of zijn er vor deze combinatie valkuilen en ergenissen te verwachten?

  Van collega's hoor ik tegenstrijdige berichten over de haalbaarheid hiervan.
  Kan het zo:
  1. win98 primaire partitie C:
  2. XP logische partitie E:
  3. Linux primaire partitie D:
  Heeft iemand (positieve)ervaringen?
 • Moet volgens mij kunnen.
  Installeer dan eerst win98, dan winXP en dan Linux. Verder moet je bepalen welke bootmanager je wilt. LILO in de MBR of in de root van je linux partitie. Gebruik je winXP bootmanager voor je win partities dan moet je er rekening mee houden dat hij van drive E terug schuift naar D, omdat op die partitie het filesysteem van Linux komt. Dan moet je de bootini even aanpassen anders vind hij XP niet meer.
  Met LILO zou je ze allemaal kunnen opstarten.
  Succes, Noztra.
 • Bedoel je met het linux bestandssysteem de linux swap?
 • Nee, hij bedoelt hiermee dat Linux zijn eigen bestandsysteem heeft. Windows 9x gebruiken Fat 32 en Windows NT XP gebruiken NTFS. Linux heeft ook weer zoiets. Ik weet dat Windows NT en XP zowel Fat 32 als NTFS kunnen uitlezen. Maar Win 9x kan geen NTFS uitlezen. Hoe dit met Linux zit weet ik niet. Misschien dat iemand mij hierbij kan bijspringen
 • Linux gebruikt volgens mij ext2 of ext3 voor de nieuwere versies.

  Van dat opschuiven begrijp ik nog niet veel. Houdt dit in dat het niet werkt zoals ik het zou willen? Is 3 x een primaire partitie dan een alternatief zoals een collega mij vertelde?
 • Het "opschuiven" van driveletters is verder geen enkel probleem. Het is alleen zo dat bepaalde besturings-systemen partities niet "zien" als die met een ander formaat zijn gepartitioneerd. Win98 zien bv alleen FAT32. En je kunt met een BootManager er voor zorgen dat bepaalde partities op [i:527ebdec21]hidden[/i:527ebdec21] staan, zodat ze ook niet meer zichtbaar zijn. Voor Linux maakt dat al helemaal niets uit, omdat die met een heel ander systeem werkt (geen driveletters dus) en in WinXP kun je driveletters gewoon toekennen zoals je zelf wilt. En Win98 zien noch NTFS noch ext2 of 3. Dus is dat schuiven verder geen probleem, lijkt me.
 • OK, dank voor de duidelijke uitleg. Maar wat is nu de makkelijkste optie? 3 x primair of zoals in mijn eerste vraag?
  Wat ik wil bereiken is de PC starten en dan via een BootManager (Bootmaagic 5.0 lilo of grub) het besturingsssysteem kiezen waar ik op dat moment mee wil werken. Uiteraard zonder bij de volgende start te ontdekken dat het zaakje vastloopt of niet meer correct werkt.
 • Als je WinXP op een extended partitie zet, dan moet je booten vanaf een primaire partitie. In dit geval dus C. Het gevolg is dat je met je bootmanager maar 1 systeem ziet staan op C (nl Win98). Als je dat kiest dan kun je vervolgens met het XP bootmenu weer kiezen tussen Win98 en WinXP. Het werkt wel, maar het vereist een extra handeling.
  Wil je dus alledrie systemen rechtstreeks kunnen kiezen, dan zou ik gewoon 3 primaire partities maken (+ 1 extended voor shared data) en vervolgens elk systeem apart installeren.
 • Wellicht nog een handige tip: Ik heb naast win98 ook nog Mandrake 8.1 geinstalleerd staan. Gister een herinstall uitgevoerd van 98, maar zoals bekend gooi die het MBR "leeg". Daarom had ik daarvoor een backup gemaakt van m'n mbr met deze tool:

  http://members.tripod.com/ahmedahamid/mbrrestore.html

  Werk snel en makkelijk. Wanneer je dan eenmaal een werkende XP bootmanager ne je begint aan linux, dan kun je iig altijd nog terug…


 • OK, 3 x een primaire partitie is dus de eenvoudigste oplossing.
  Naar aanleiding van jullie antwoorden over het mbr heb ik weer 2 vragen:
  1. Werkt het backuppen van het mbr ook met een geinstalleerde win98 op C: of moet ik helemaal opnieuw beginnen?
  2. Neemt Ghost bij het maken van een images van hele schijf het mbr mee?
 • Antwoord op vraag 2: ja, Ghost neemt het MBR wel mee. Bij het terugzetten kun je dit eventueel met de optie [b:33dd8a963c]-pmbr[/b:33dd8a963c] het terugzetten hiervan blokkeren (zie de elektronische handleiding [i:33dd8a963c]Ghost_guide.pdf[/i:33dd8a963c] die bij de installatie ziet.
  Vraag 2 begrijp ik niet. Wat heeft het mbr met een geïnstalleerde Win98 op C te maken? Een backup is volgens mij gewoon een backup, wat er ook in staat. Misschien verstandig om dit http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html even te lezen.

  [ Dit bericht is bewerkt door: Binary op 2002-04-05 20:02 ]
 • Met de eerste vraag bedoelde ik of het wat uitmaakt of ik het backuppen van het mbr ook kan uitvoeren op een systeem waar al win98 opstaat. Als ik het nu goed begrijp maakt het niet uit en maakt de mbr-tool een backup van het mbr zoals het er op dat moment uitziet; dus eventueel ook van een mbr met lilo, nadat linux geinstalleerd is.
  Toch..?
 • zet de lilo op een floppy, als je linux wil installeren. Dit voorkomt ellende met bootmanager van NT. (tenminste, behalve als je een 'advanced user' ben)
 • Ik las net iets soortgelijks op de door binary getipte link. Hoewel ik de laatste dagen veel wijzer wordt voel ik mezelf nog lang geen advanced user.
 • je kan ook bootit ng gebruiken daar zie je de andere parti niet niet
 • [quote:58dd244a5f]
  Op 03-04-2002 22:53 schreef NoZtra:
  Moet volgens mij kunnen.
  Installeer dan eerst win98, dan winXP en dan Linux. Verder moet je bepalen welke bootmanager je wilt. LILO in de MBR of in de root van je linux partitie. Gebruik je winXP bootmanager voor je win partities dan moet je er rekening mee houden dat hij van drive E terug schuift naar D, omdat op die partitie het filesysteem van Linux komt. Dan moet je de bootini even aanpassen anders vind hij XP niet meer.
  Met LILO zou je ze allemaal kunnen opstarten.
  Succes, Noztra.
  [/quote:58dd244a5f]

  Ik heb weleens gehoord, dat je met Lilo geen NT systemen kan booten. En dat zou ook gelde voor XP. Hiervan staat ook een how-to op internet. Dus ik zou geen lilo als bootmanager nemen. Weet trouwens iemand hoe dit hele verhaal in elkaar zit?  [quote:58dd244a5f]
  Op 04-04-2002 9:51 schreef Omega-Shiva:
  Nee, hij bedoelt hiermee dat Linux zijn eigen bestandsysteem heeft. Windows 9x gebruiken Fat 32 en Windows NT XP gebruiken NTFS. Linux heeft ook weer zoiets. Ik weet dat Windows NT en XP zowel Fat 32 als NTFS kunnen uitlezen. Maar Win 9x kan geen NTFS uitlezen. Hoe dit met Linux zit weet ik niet. Misschien dat iemand mij hierbij kan bijspringen

  [/quote:58dd244a5f]


  Sinds wanneer kan Windows NT FAT32 lezen? Windows kan alleen FAT16 en NTFS lezen. Bij NT-besturingssystemen kan men pas vanaf versie win 2k FAT32 lezen.
 • Hoi allemaal,
  gisteren geprobeerd 98, xp en linux te installeren op 3 primaire partities. Eerst 98; geen probleem. Daarna xp; ook geen probleem. Maar na het rebooten ziet xp geen andere partities. Ik had verwacht dat bootmagic alle 3 de partities zou zien.
  Wat gaat er fout??
 • kun je wel dos in?
 • Ja, via een opstartdiskette
 • Zou je even kunnen vertellen hoe je precies hebt geïnstalleerd? Ik bedoel: heb je alvorens een systeem te installeren eerst de partitie op actief gezet, of staan de XP opstartbestanden nu samen met Win98 op de eerste primaire partitie. In dat laatste geval zal BM ook alleen de eerste primaire partitie als opstartbaar herkennen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.