Vraag & Antwoord

OS Windows

kan je als je dual-boot hebt, alleen booten van primaire par

Anoniem
Binary
6 antwoorden
  • Is het zo als je een bootmanager installeert in de MBR van de eerste primaire partitie, en je hebt het andere OS (b.v. linux of win xp) op een extended partitie staan, dat je met die bootmanager die extended partitie niet kunt benaderen?

    Dus met andere woorden een bootmanager die in de MBR van de eerste primaire partitie staat geinstalleerd kan alleen primaire partities laden?

    Dus als ik een duel-boot wil maken, moet ik of 2 primaire partities maken?
    Of ik moet de bootmanager niet in het MBR zetten, maar op een stukje hd-ruimte die pas later wordt geladen (dus bij XP, is dat b.v. dat XP-opstartmenu), en dan daarin een regeltje invoegen die het andere OS kan laten starten?

    Ik weet niet zeker of ik het allemaal wel goed snap. Alvast bedankt voor jullie reacties.
  • Het klopt indaad wel zo ongeveer dat je met een bootmanager [i:0f4601a1eb]primaire partities[/i:0f4601a1eb] moet opstarten. Ik zeg dat een beetje voorzichtig omdat het eigenlijk niet echt [i:0f4601a1eb]helemaal[/i:0f4601a1eb] juist is. Immers, de bootmanager van WinXP kan ook een besturings-systeem vanaf een extended partitie opstarten. Maar ik denk dat wat jij bedoelt is het opstarten vanaf bijvoorbeeld [b:0f4601a1eb]BootMagic[/b:0f4601a1eb] en dan klopt het inderdaad wel dat die systemen kan opstarten vanaf primaire partities. Maar het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal. Lees daarom http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html maar eens door voor een uitgebreid verhaal.
  • Simple gezegd plaats je alle OS'en op een aparte primaire partitie. Omdat Windows in principe maar 1 Pr. Partitie kan zien moet je de andere verbergen.

    Je zou met Partition Magic drie primaire partities aan kunnen maken en twee daarvan verbergen (Hide) Met een bootmanager (Bootmagic) kan je bij het opstarten bepalen welke zichtbaar wordt en dus geladen wordt. De bootmanager regelt zelf alles in het MBR.
  • Als je b.v win 95/98/me en win 2000/Xp wilt installeren kun je het makkelijkst 1 primaire partitie maken een een extended met logische partities. win 95/98/me als eerste installeren en op de primaire partitie.
    Vervolgens kieper je 2000/Xp op de eerste logische partitie. Die maakt dan automatisch een bootmenu aan.
    Werkt goed en je hebt ook geen gezeik met partities die verborgen moeten worden omdat win 95/98/me niet met meerder primaire partities om kunnen gaan.

  • Persoonlijk vind ik het meest netjes met aparte primaire parities te werken daar elk OS dan VOLLEDIG gescheiden is van elkaar en als je dan een OS opnieuw moet installeren maakt dit voor het andere OS niets uit.Ikzelf heb W98SE/W2000 en XP op 3 aparte primaire partities staan en de files (op uitgebreide patitie dus) kan ik van gelijk welk OS gebruiken.
  • In welk bestandssysteem heb je de verschillende partities aangemaakt?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.