Vraag & Antwoord

OS Windows

Fat 32 of NTFS bij XP

11 antwoorden
 • Kan iemand mij adviseren wat de beste keus is qua bestandssysteem?? En waarom? Ik wil een netwerk met een 98se opzetten, als dat nog van invloed is.
 • je kunt het allebei doen maar ik vind dat de voorkeur uit gaat naar ntfs dit omdat dit veel stabiler is dan fat 32 en wanneer de schijf wat voller is word de comp.niet trager.wat wel een nadeel kan zijn is dat sommige drivers niet werken en je op zoek moet gaan naar drivers voor xp.Ook hoef je niet zo vaak te defragmenteren als met fat 32.
 • Ik zou fat gebruiken. Vooral ook omdat je met win98se wil werken, die kan namelijk geen nfts lezen. Or correct me if i'm wrong???
 • [quote:3529676e80] Op 30-04-2002 19:45 schreef Hans1: wat wel een nadeel kan zijn is dat sommige drivers niet werken en je op zoek moet gaan naar drivers voor xp.[/quote:3529676e80] Dit is niet juist. Voor drivers maakt het geen fluit uit of XP op FAT32 of NTFS staat. ZO er al contact is tussen de driver en de harde schijf, dan regelt het OS dit en dat kan beide lezen/schrijven. mvrgroet Edmond
 • [quote:25a234fcfb] Op 30-04-2002 20:12 schreef Mista Outlaw: Ik zou fat gebruiken. Vooral ook omdat je met win98se wil werken, die kan namelijk geen nfts lezen. Or correct me if i'm wrong??? [/quote:25a234fcfb] De laatste opmerking maakt mij niet vrolijk. Dat betekent dat ik geen files kan overzetten of tegen elkaar een spel spelen??
 • [quote:835f06967a] Op 30-04-2002 20:12 schreef Mista Outlaw: Ik zou fat gebruiken. Vooral ook omdat je met win98se wil werken, die kan namelijk geen nfts lezen. Or correct me if i'm wrong??? [/quote:835f06967a] You are wrong. Als een Windows98-pc in een netwerk bestanden willen lezen op een XP/NT/2000-pc met NTFS-partities, dan wordt het lezen uitgevoerd door de XP/NT/2000-pc. Die ontvangt een verzoek van de 98-pc en stuurt de benodigde informatie terug naar de 98-pc. De 98-pc die dus inderdaad zelf geen NTFS kan lezen, kan dat in een netwerksituatie als het ware dus wel, omdat het voor hem gelezen en geschreven wordt. Kortom, dat je in het netwerk ook 98 wilt gebruiken maakt voor het kiezen tussen FAT32 en NTFS geen verschil. Mijn advies als je niet zo bekend bent met NTFS, is of het niet te gebruiken of het op één partitie in te zetten en er eens mee te experimenteren. DOe je het laatste, weet je volgende keer zeker dat je het overal gaat gebruiken :wink: groetjes Edmond
 • [quote:daae14ac69] Op 30-04-2002 20:12 schreef Mista Outlaw: Ik zou fat gebruiken. Vooral ook omdat je met win98se wil werken, die kan namelijk geen nfts lezen. Or correct me if i'm wrong??? [/quote:daae14ac69] Ik heb hier 3 pc's op een netwerk teweten 1x 98se 1x win ME en 1x XP en ik heb echt geen problemen
 • ik denk dat het op zich niet zoveel uitmaakt. zolang je pc geen speciale sa (server applications) moet draaien. Wat ntfs toelaat is bv. dat je kan beveiligen op bestands niveau. Ook een voordeel is dat je pc minder snel traag wordt!! met FAT (file allocation table) moet je pc in een soort van tabbeltje gaan zoeken waar een file ergens zit. Na verloop van tijd zit deze tabel dan overvol van informatie waar geen bestanden achter zitten etc. met alle gevolgen van dien. Als je nog kan kiezen pak dan NTFS (new type file system) je merkt het verschil bijna niet en je kan je bestanden beveiling voor andere gebruikers. :smile:
 • Ik zou altijd NTFS gebruiken, kan namelijk ook nog met grotere bestanden dan 4Gb om gaan. Nadeel is dat kleinere bestanden iets meer ruimte innemen op de HD dan bij FAT32. Grootste voordeel van NTFS is de stabiliteit (minder gevoelig voor zwakke sectors).
 • Ik zou voor NTFS gaan. Via je netwerkje kun je ook vanaf een W98-bak de harddisk uitlezen, dus das geen probleem. NTFS is een stuk stabieler dan FAT en vervuilt & vergraagt bovendien minder snel. En NTFS is gewoon stoerder dan FAT :razz:
 • Allen bedankt, het wordt NTFS

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.