Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

opstartdiskette

Edmond Varwijk
7 antwoorden
 • Ik hen een opstartdiskette gemaakt omdat ik graag windows opnieuw wil installeren. Wanner ik opstart vanuit de opstartdiskette verschijnt er geen opstartmenu. Wel komt er te staan dat er fouten zijn in regel 3 en 4 van config.sys.

  Hoe verhelp ik dit probleem en kan ik toch windows 98 opnieuw installeren.

  Groet van Sandra
 • ga naar http://www.bootdisk.com.
  dl daar een goede opstart disk
 • En wat bedoel je met een opstartmenu? Bij mijn weten krijg je de vraag voorgeschoteld of je wel of geen CD-ROMondersteuning wilt om daarna bij een DOS-prompt uit te komen. Bovendien zit er geen config.sys-bestand op een opstartdiskette, als je die door Win98 hebt laten maken.

  Cheers,
  Ben Jonson
 • Er staat wel een config.sys bestand op de opstartdiskette, maar als er fouten in dat bestand staan kun je beter een nieuwe opstartdiskette maken.
  Ik hoop dat het je lukt.
 • Bedankt voor de reacties tot zo ver.
  Het probleem blijft ondanks dat ik een nieuwe opstartdiskette heb gemaakt via, configuratie > software enz. Wanneer ik de computer opstart met de diskette in de A drive verschijnt er de tekst dat er een bestand is verwijderd of beschadigs in de mode. Daarna zegt hij dat er een regel ontbrteekt in de config.sys
  Nadat ik een diskette heb gemaakt via bootdisk.com en ik de computer via deze diskette opstart krijg ik een heleboel berichten. Uiteindelijk verschijnt er wel een A prompt maar er is geen opstartmeneu verschenen waaruit ik kan kiezen voor optie 1 (opsarten met cd-rom ondersteuning). Zoals beschreven is in het bericht formateren.
  Waar gaat het mis?

  Groet van Sandra
 • Heb je al een andere diskette geprobeerd. Soms zit er een slechte sector op het schijfje. Het is overigens wel vreemd dat je dan nog kan opstarten.
  Overigens, is het een leuke oefening om de inhoud van de Config.sys en Autoexec.bat te bestuderen. Dan kun je proberen te begrijpen wat er gaat gebeuren. Foutmelding in regel 3 of 4 zegt mij bijvoorbeeld helemaal niks. Maar de melding "kan himem.sys niet vinden" (o.i.d.), zegt mij echt veel meer. In principe gaat zo'n opstart diskette alle configuraties bekijken. Soms werkt zo'n schijf niet eens omdat er conflicterende drivers opstaan (vaak met SCSI). In dat geval is het aanpassen van de Config.sys de enige weg om verder te gaan. Op een normale PC heb je maar heel weinig nodig van wat er in de Config.sys staat. Voor de CD-Rom speler bijvoorbeeld alleen de regel met oakcdrom.sys:
  device=oakcdrom.sys /D:mscd001

  Als je eens de Config.sys in kladblok (of notepad.exe) bekijkt, dan zie je dat de eerste regels er bijvoorbeeld zo uitzien:

  [menu]
  menuitem=CD, Computer opstarten met cd-rom-ondersteuning.
  menuitem=NOCD, Computer opstarten zonder cd-rom-ondersteuning.
  menuitem=HELP, Help-bestand weergeven.
  menudefault=CD,30
  menucolor=7,0

  Op regel 3 , 4 staan bij mij de menu items. Als daar al iets misgaat, dan ben ik benieuwd wat je PC er dan wel van maakt. Overigens, als je heel goed kijkt, zie je dat die eerste paar regels dus dat keuze menuutje met die 1, 2 en 3 maken.

 • Ken je niemand anders met een PC? Maak dan daar even de diskette…
  Succes

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.