Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

format en dan?

Anoniem
Ben Jonson
16 antwoorden
 • Ik heb een nieuwe harde schijf erbij laten zetten. Nou wil ik graag mijn oude schonen, heet formatteren toch?
  Oftewel opnieuw beginnen dus.
  Alle zelfstandige bestanden zoals jpg's, mpeg's, mp3's, wav's, doc's, txt's enz.. heb ik op de nieuwe schijf gezet.
  Kan ik nou gewoon c formatteren en alles opnieuw installeren?
  Wat gebeurt er als ik c format gedaan heb en dan de pc weer aanzet?
  Ik ben een beginner-nerd en de logica van de pc gaat wel zover dat ik snap dat hij niks meer 'weet' na format.
  Mijn a drive werkt al sinds lang niet meer, komt dit ook weer goed na format?
 • Met ZOEKEN had je hier heelveel over kunnen vinden op dit forum. Oa volgende tekst van mij (en Dennis Gandasoebrata), die ik maar weer eens uit de la trek.

  ———————–

  Uit een van de oudere nummers van Tips & Trucs. Mocht je een multiboot willen (dit artikel gaat uit van een schone installatie van Windows 98SE) dan meot je minimaal 2 partities maken en installeer je nadat je Windows 98 weer geinstalleerd hebt, XP. Hoe dat moet staat elders op de site beschreven.

  Succes ermee!

  Iedere pc die langer tijd gebruikt wordt, vervuilt en wordt instabieler. Tijdelijke bestanden niet opgeruimd nemen onnodig harde schijfruimte in, verwijderde software laat sporen achter en veroorzaakt zelfs systeemstoringen of crashes. En vooral ook het Internet. Ook wie nooit iets download, haalt ladingen bestanden op zijn pc, want surfen is downloaden. Iedere letter en iedere afbeelding die u tegenkomt belandt uiteindelijk op uw systeem. Alle reden dus om af en toe eens pas op de plaats te maken, en opnieuw te beginnen. Maar hoe doe je dat? Hoe bewaar je wat je bewaren wilt? Hoe verwijder je Windows en zet je het er weer op? Met de volgende Tips en Trucs lukt het ook u, stap voor stap. Bovendien vertellen we hoe u voor een volgende installatie problemen kunt voorkomen door uw gegevens op een aparte partitie te plaatsen.

  De voorbereiding

  Tip 1. Bekijk uw installatie eens goed
  Voor u begint aan een schone installatie, is het zaak uw pc eens goed te bekijken. Welke programma’s heeft u geïnstalleerd en gebruikt u ook echt? Welke gebruikt u echter nooit, die hoeven een volgende keer niet weer geïnstalleerd te worden. Waar bevinden zich uw persoonlijke gegevens? Staan die allemaal keuring in de map “C:Mijn documenten” of toch ook verspreid over de hele harddisk?

  Tip 2. Opstartdiskette maken.
  Wie een upgrade van Windows gebruikt, beschikt niet over de standaard opstartdiskette van Microsoft. Terwijl die voor een volgende installatie wel heel handig is. Gelukkig kunt u die ook zelf maken, ook handig als u wel de originele diskette bezit maar deze beschadigd is.

  Neem een 3,5 inch diskette en voorzie deze van een sticker met het opschrift “Opstartdiskette Windows”. Plaats de diskette in het diskettestation van uw pc en kies: Start / Instellingen / Configuratiescherm. Dubbelklik het icoon “Software” en open het derde tabblad “Opstartdiskette”. Klik op “Diskette maken”.

  Tip 3. Installatie cd-rom nodig!
  Direct nadat u op de knop “Diskette maken” hebt geklikt, zal Windows u vragen de originele Windows installatie cd-rom in het cd-romstation te plaatsen. Om een opstartdiskette te maken heeft Windows namelijk enkele bestanden nodig die op die cd-rom staan. Plaats dus de Windows cd-rom in de cd-speler, sluit de lade en klik OK.

  Tip 4. Klik OK
  Een aantal keren tijdens de installatie van Windows 98 zult u op OK moeten klikken terwijl daar niet echt reden toe is. Dit is er (mogelijk) een. U heeft een lege diskette in de diskdrive gestopt en toch verzoekt Windows u dat nog een keer uitdrukkelijk te doen. Bevestig met OK om verder te gaan met het maken van de opstartdiskette.
  Hierna zal Windows de diskette formatteren en de benodigde bestanden naar de diskette kopiëren. Vooral het formatteren vergt nog altijd alle aandacht van Windows. Het beste is dan ook nu even niets te doen tot de diskette klaar is. Is dat het geval, sluit dan het venster met een klik op OK.

  Tip 5. Opstartdiskette testen!
  Van essentieel belang voor u ook maar iets doet aan uw pc configuratie, is testen of de opstartdiskette ook goed is. Of uw pc er mee op wil starten en u dan ook nog toegang hebt tot uw cd-romspeler. Vooral dit laatste is ook van essentieel belang voor een installatie van Windows dat immers vanaf de cd-rom geïnstalleerd gaat worden.

  Tip 6. De opstarttest, deel 1
  Om de opstartdiskette te testen, sluit u Windows af en ook de gehele pc. Kies: Start / Afsluiten / De computer uitschakelen. Bevestig met OK. Zorg er nu voor dat de opstartdiskette die u zojuist heeft gemaakt in het diskettestation zit en start dan de computer weer op. In eerste instantie moet alles net als anders verlopen, maar dan moet u horen dat niet de harddisk maar het diskettestation wordt gebruikt. Kies in het menu verschijnt, optie 1 door op Enter te drukken. Daarna vervolgt het opstarten van de pc zich tot de DOS-prompt verschijnt. Dat is het teken dat de pc correct van de opstartdiskette is geboot.

  Tip 7 De opstarttest, deel 2
  Plaats nu een cd-rom in de cd-romspeler en type de stationsletter van uw cd-romspeler en een dubbele punt in, direct achter de DOS-prompt. Meestal zal dit een “D:” zijn maar het kan ook een letter E of F of verder zijn. Maar altijd gevolgd door een dubbele punt:

  A:> D:

  Bevestig dit met Enter. Als de opstartdiskette goed werkt, verschijnt nu de DOS-prompt op uw cd-rom. Controleer dit door het commando DIR te geven, gevolgd met een druk op Enter. Dan moet het lampje van uw cd-romspeler gaan lezen ten teken dat er informatie wordt ingelezen, en vervolgens moet de inhoud van de cd-rom in uw beeld verschijnen.

  Tip 8. PC boot niet van diskette
  Iedere keer u de computer opstart, hanteert deze een zogenaamde boot-volgorde. Dat is de volgorde van mogelijke opstartschijven welke de pc probeert om van te booten. Wilt u van diskette booten, dan is het noodzakelijk dat de eerst opgegeven disk om van te booten de diskdrive is. Mogelijk is dit niet het geval als bij u de pc toch vanaf de harddisk boot. U kunt dit wijzigen in het BIOS. Dat klinkt heel eng, is het echter niet. Zeker niet als u niets ander wijzigt dan die bootvolgorde.

  Tip 9. De opstartvolgorde bepalen
  Om in het BIOS te komen moet u tijdens het opstarten van uw pc, de DEL toets indrukken. Een melding daartoe verschijnt meestal ook in beeld. Afhankelijk van de producent van het BIOS in uw pc moet u de volgende stappen maken om dit te regelen. Bewegen door het BIOS doet u met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord.

  AWARD BIOS
  Bios Features Setup / Boot Sequence: A,C
  Verander de keuze met de PgUp en PgDn toetsen. Druk dan de ESC-toets, kies “Save & Exit Setup”, bevestig met Yes en druk Enter.

  Phoenix BIOS:
  Boot / First Boot Device: Removable devices
  Selecteer zonodig “Removalbe devices” en druk een of enkele malen op + naar de bovenste positie. Kies dan: Exit, “Exit saving changes” en bevestig met Enter. Bevestig de controlevraag (“Save configuration changes and exit?”) met Yes en druk Enter.

  Altijd na het wijzigen van het BIOS zal uw pc rebooten. Laat in dit geval de opstartdiskette in het diskettestation en controleer of deze nu wel werkt, Tips 6 en 7.

  Breng uw gegevens in veiligheid!

  Tip 10. Kies het juiste back-up medium!
  Omdat u uw systeem helemaal schoon wilt installeren, is het zaak voordat u het systeem verwijdert uw eigen databestanden te back-uppen. Nadat dan de pc weer is hersteld, kan de back-up worden teruggezet en heeft u uw eigen unieke gegevens weer terug. Voor het back-uppen is er eigenlijk geen eenduidige methode. Het hangt erg af van de hardware die u bezit. Heeft u een cd-writer, re-writer of tapestreamer? Dan is het veruit het handigst die te gebruiken voor het maken van de back-up. Evenals een ZIP-drive of een andere medium met grote opslag. Het minste geschikt is de diskette, maar omdat deze in iedere pc aanwezig is, zullen we die hier toch gebruiken.

  Tip 11. Verzamel uw gegevens
  Al eerder heeft u gekeken waar u al uw bestanden zoals tekstdocumenten, spreadsheets en afbeeldingen, zich op uw computer bevinden. Onder Windows is dit doorgaans de map “C:Mijn documenten”. Zo nodig, open de Verkenner en verplaats alle andere bestanden die u wilt bewaren bij in die ene centrale map.

  Tip 12. Hoeveel diskettes nodig?
  Met WinZip kan heel eenvoudig een bak-up gemaakt worden van de hele map C:Mijn documenten. Benodigd zijn een geïnstalleerde WinZip en een voldoende aantal diskettes. Het laatste is moeilijk in te schatten en is afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die u gaat backuppen. Open de Verkenner via Start / Programma’s / Windows Verkenner, en open de map C:Mijn documenten. Kies: Bewerken / Selecteren alles, en lees hoeveel bytes het samen is. Of klik met de rechter muisknop op de geselecteerde bestanden, en kies: Eigenschappen. Ook dan kunt u lezen hoeveel bytes het zijn. Deel dit grofweg door 2 om het benodigde aantal diskettes te kunnen voorspellen.

  Tip 13. Diskettes klaar maken voor de back-up
  Alvorens de diskettes te gaan gebruiken om onze gegevens op te zetten, is het zaak ze stuk voor stuk te formatteren en ook te controleren of ze allemaal wel goed zijn. Diskettes kunnen eenvoudig beschadigd raken en zijn dan zeer onbetrouwbaar. Plaats de eerste diskette in het disketttestation en kies vanaf het bureaublad “Deze Computer” door erop te dubbelklikken. Klik dan met de rechter muisknop op de afbeelding van de diskette en kies: Formatteren.

  Schakel de functie “Volledig” in en let er ook op, dat de optie “Samenvatting weergeven na formatteren” is ingeschakeld. Klik dan op “Uitvoeren”. Let erop dat iedere diskette, geen “bytes in beschadigde sectoren” heeft. Diskettes die dit wel hebben, moet u weggooien en zeker niet gebruiken voor het maken van de back-up!

  Tip 14.Installeer zo nodig WinZip
  Indien u geen WinZip heeft geïnstalleerd, kunt u dat best alsnog doen. WinZip is gratis te downloaden via http://www.winzip.com maar staat ook op menig cd-rom zoals de Tips en Trucs shareware cd-rom.

  Tip 15. Back-up maken met WinZip 1
  Start WinZip en kies: New. Selecteer bij “Create in” het diskettestation, en geef de te maken backup de naam GEGEVENS bij bestandsnaam. Bevestig met OK. Daarna komt automatisch het venster om bestanden te selecteren die in de backup gezipped moeten worden, het venster Add. Selecteer nu de map C:Mijn documenten.

  Tip 16. Back-up maken met WinZip 2
  Kies bij Compression: Maximum, en let erop dat de optie voor “Multiple disk spanning” op Automatic staat. Dit laatste zorgt ervoor dat WinZip er rekening mee houdt meer dan een diskette voor de backup nodig te zullen hebben. Bevestig dan met een klik op Add.

  Plaats zodra WinZip daar om vraagt de tweede en volgende diskettes in het diskettestation. Zodra WinZip klaar is, sluit het programma af en verwijder ook de laatste diskette.

  Tip 17. Maak een dubbele back-up
  Zeker als u met diskettes werkt, maar ook in andere gevallen. Het kan nooit kwaad een tweede back-up te hebben. Start dus indien u voldoende diskettes heeft de back-up procedure nog een keer. U zult niet de eerste zijn die met een kapotte back-updiskette wordt geconfronteerd en daardoor zijn gegevens verloren is!

  Tip 18. Controleer de back-up 1
  Ga er niet blindelings vanuit dat de back-up die u gemaakt hebt, ook goed is. Zip de back-up weer uit en controleer of er tijdens het uitzippen geen foutmeldingen verschijnen. Alleen dan weet u dat de back-up ook echt gelukt is.

  Tip 19. Controleer de back-up 2
  Plaats de eerste diskette van de back-up set in het diskettestation en kies: Start / WinZip. Kies: Open. Selecteer nu de back-up “Gegevens.zip” op de diskette A: en klik op Openen.

  Plaats zodra WinZip daar om vraagt de laatste diskette uit de set in het diskettestation en bevestig met OK. WinZip heeft deze laatste diskette nodig om het hele ZIP-bestand te kunnen bekijken.

  Tip 20. Controleer de back-up 3
  Kies dan: Extract en geef als locatie een andere locatie op dan de map C:Mijn documenten. Selecteer station C: en kies: New Folder. Geef de folder (map) de naam “Proef” en bevestig met OK. Kies daarna Extract en plaats diskette 1 weer in het station. Volg daarna de instructies en let erop dat u geen foutmeldingen ontvangt. Komen er wel foutmeldingen, maak dan met een andere set diskettes, een nieuwe back-up en controleer die.

  Tip 21. Een veilig gevoel
  Nu het terugzetten van de back-up is gelukt, kunt u zonder angst uw pc helemaal schoonvegen en Windows opnieuw gaan installeren. Uw bestanden zijn immers in veiligheid!

  Het oude systeem afbreken

  Tip 22. Systeem down
  Nu is het zaak de pc weer opnieuw te laten starten en te booten met de Windows opstartdiskette. Sluit Windows daartoe af, plaats de opstartdiskette in het diskettestation en laat de pc opnieuw opstarten.

  Tip 23. Booten zonder cd-rom ondersteuning
  Er zal nu een aantal malen moeten worden ge-reboot. De eerste keer om uw harde schijf leeg te maken. Daartoe is geen gebruik van de cd-romspeler nodig, dus kunt u bij het booten kiezen voor het “opstarten zonder cd-rom ondersteuning”.

  Tip 24. Harde schijf indelen voor meer gemak
  Mogelijk heeft u tot heden uw harde schijf altijd in zijn geheel gebruikt. Dat was handig, maar biedt niet de meeste comfort. Het is beter en veiliger de harddisk in enkele stukken te knippen, “partities” geheten. Uw pc ziet deze partities als aparte harde schijven en zal ze ook zo behandelen. Eén harde schijf kan wel vier of meer partities bevatten, met allemaal een eigen stationsletter: D:, E:, F:, en zo voort.

  Tip 25. Over partities gesproken
  Onder DOS en Windows zijn meerdere partities mogelijk, maar ook meerdere soorten partities. De belangrijkste zijn de “primaire partitie”, dit is de eerste partitie op een harde schijf. Een primaire partitie is verplicht omdat Windows alleen van een primaire partitie wil opstarten. De primaire partitie heeft altijd de stationsletter C. Verder kunt u op een harde schijf ook nog een “uitgebreide partitie” maken. Binnen deze uitgebreide partitie kunt u vervolgens één of meerdere logische stations maken. Bij het toewijzen van de stationsletters komen de logische stations achter de primaire partities.

  Tip 26. Een goede indeling
  Een goede manier om de harde schijf in uw pc in te delen is het maken van een primaire partitie voor Windows en de Windows-applicaties. Maak deze partitie minimaal 1 GB groot, liever nog groter tot wel 5 GB. Maak van de rest van de harde schijf één uitgebreid station met minimaal twee logische stations. Deze laatste twee worden dan gebruikt voor een voor de opslag van tijdelijke bestanden, en de eigen gegevens. Het op een aparte partitie plaatsen van de bestanden met uw eigen gegevens maakt het beheren ervan stukken makkelijker! We gaan dit dadelijk stap voor stap doen!

  Tip 27. Ondersteuning voor grote harde schijven?
  Bevat uw pc een harde schijf die groter is dan 512 MB kent Windows sinds versie 95 OSR2, een efficiëntere manier van het omgaan met dergelijke grote schijven. Dit heeft FAT32. Gebruikt Windows dat FAT32 dan kan het meer bestanden kwijt op dezelfde harde schijf ruimte. Telkens F-Disk vraagt of u de ondersteuning voor grote harde schijven wilt inschakelen, doet u er dan ook verstandig aan deze vraag met “Ja” te beantwoorden.

  Tip 28. Geen FAT32 als u ook met Windows NT 4 werkt!
  In de vorige tips staat te lezen dat FAT32 grote voordelen biedt. Wilt u echter op uw pc later ook nog Windows NT installeren, dan kunt u GEEN gebruik maken van de nieuwe FAT32 indeling, Windows NT kent die namelijk niet. Zou u de primaire partitie dus FAT32 maken, dan kan Windows NT niet op die pc opstarten.

  Tip 29. Aan de slag! Oude partities verwijderen
  Alvorens de nieuwe indeling voor de harde schijf te kunnen maken, moet de oude indeling verwijdert. Dat gebeurt met hetzelfde programma waarmee ook de nieuwe partities gemaakt gaan worden, F-Disk. Dit is een eenvoudige maar doeltreffende programma. Start de pc vanaf de diskette en zodra de A:-prompt is verschenen, typt u “fdisk” achter de prompt en drukt op Enter. Beantwoord de vraag over ondersteuning van grote harde schijven met Ja (druk dus op Enter) en kies daarna voor optie 3. “Een partitie of logisch DOS-station verwijderen”.

  Verwijder achtereenvolgens alle logische stations, alle uitgebreide partities en ten slotte de primaire partitie. Sluit dan af met ESC en start opnieuw uw pc met de opstartdiskette.

  Een nieuw begin

  Tip 30 Een primaire partitie maken.
  Start weer F-Disk met de ondersteuning voor grote harde schijven. Kies dan optie 1, “DOS-partitie of logisch station maken”. Kies vervolgens voor “Primaire DOS-partitie maken” en wacht tot F-Disk de harde schijf heeft gecontroleerd. De volgende vraagt, betekent of u de gehele harde schijf als één partitie wilt gebruiken. Dat wilt u nou net niet. Kies daarom Nee en bevestig met Enter. En wacht weer. Daarna kunt u aangeven hoe groot u de primaire partitie wilt maken. Dit is afhankelijk van de grootte van de harde schijf in zijn geheel, probeer minimaal 1 GB ervoor vrij te maken en toch 1 GB over te houden voor de andere partities. Geef de grootte in door éénmaal op Backspare te drukken en dan de grootte in te typen. Bevestig met Enter. F-Disk zal nu melden dat “de primaire DOS-partitie is gemaakt”.Druk nu op ESC om terug te keren naar het opstartmenu.

  Tip 31. Een uitgebreid station maken
  U bent nu terug in het eerste menu van F-Disk. Kies wederom optie 1, “DOS-partitie of logisch station maken” door op Enter te drukken. Kies dan voor optie 2, het maken van een uitgebreide partitie. Wederom moet u wachten als F-Disk de vrije ruimte op de harde schijf controleert. Nu kunt u de grootte opgeven van de uitgebreide partitie. Let op, neem hier de maximale omvang! Druk dus alleen op Enter en laat F-Disk zijn werk doen. Als de uitgebreide DOS-partitie is gemaakt, drukt u op ESC op terug te gaan naar het openingsscherm.

  Tip 32. Logische stations definiëren
  F-Disk meldt nu zelf dat er in de uitgebreide partitie nog geen logische stations zijn gemaakt en geeft de maximale omvang. Daar gaat u niet mee akkoord, want u wilt niet één maar twee partities maken. Druk dus op Backspace om de standaard waarde te verwijderen en geef de ruimte die u wilt gebruiken, bijvoorbeeld 500 MB. Als het eerste logische station gereed is, biedt F-Disk u wederom automatisch aan een tweede logisch station te maken, en ook noemt het programma de maximale omvang. Daar bent u mee akkoord. Bevestig met een druk op Enter. Nu is “alle beschikbare ruimte in de uitgebreide DOS-partitie” toegewezen, druk op ESC om door te gaan.

  Tip 33. Actieve partitie kiezen
  Nu moet u nog een actieve partitie kiezen. Dit is de partitie waarvan u wilt opstarten. Kies: 2 en geef vervolgens het nummer van de partitie waarmee u wilt opstarten. Dit is de primaire partitie C: en dus geeft u het nummer 1 en bevestigt dit met Enter.

  Tip 34. Even kijken of alles is gelukt
  F-Disk biedt ook de mogelijkheid alleen even te kijken naar welke partities er op een systeem aanwezig zijn. Kies daartoe vanuit het opstartscherm voor optie 4 “Partitie gegevens weergeven” en daarna voor “Ja” om de logische stations in de uitgebreide partitie te zien. Druk daarna TWEEMAAL op ESC om F-DISK af te sluiten en terug te keren naar de DOS-Prompt.

  Tip 34. Opnieuw opstarten!
  Nu u alle partities heeft gemaakt zoals u ze hebben wilt, moet u de computer opnieuw opstarten om de veranderingen ook in het systeem door te voeren. Laat de opstartdiskette in het diskettestation en schakel de pc handmatig uit en weer in. Boot nu met ondersteuning voor de cd-rom.

  Tip 35. Nieuwe partities formatteren
  Wacht tot de DOS-prompt is verschenen. Het is weliswaar niet altijd nodig, maar om problemen later te voorkomen is het toch slim voor u begint met het installeren van Windows de zojuist gemaakte partities te formatteren. Type daarom achter de prompt het commando: “format c:” (met de dubbele punt!) en druk op Enter. U krijgt dan een waarschuwing dat formatteren alle informatie van station C: zal verwijderen, geef echter door het indrukken van de letter J en vervolgens een druk op Enter aan dat u wel wilt doorgaan met formatteren. Wacht daarna tot het formatteren gereed is.

  Tip 36. Geef een goede volumenaam
  Iedere partitie heeft behalve een stationsletter zoals C of D ook een naam. Een volumenaam. Die kunt u opgeven na een formattering. Het programma Format vraagt u dan een Volumenaam in te voeren. Kies een goede naam voor partitie C: en voer deze in, bijvoorbeeld “Windows” of “Bootpart”. De naam mag maximaal 11 letters lang zijn en geen vreemde tekens bevatten. Bevestig met een druk op Enter.

  Tip 37. Formatteer de andere partities
  Nadat u nu partitie C: heeft geformatteerd, moet u ook de andere partities formatteren. Dit doet u door het commando format te geven achter de DOS-prompt, gevolgd door een spatie en de stationsletter met een dubbele punt erachter. Bijvoorbeeld: Format D: gevolgd door Enter. Doe dit ook voor station E: en geef beide goed klinkende Volumenamen zoals Rommel (D) en DATA (E). Nu is alles klaar om Windows opnieuw te installeren.


  De installatie van Windows

  Tip 38. De Windows benodigdheden
  Om Windows te kunnen installeren heeft u behalve de Windows cd-rom ook nodig het Windows productidentificatienummer. Deze sleutel, waarnaar gevraagd wordt tijdens Setup, treft u aan op de achterzijde van het Windows-cd-hoesje. Zonder deze sleutel kunt u de installatieprocedure niet uitvoeren.

  Tip 39. Moet ik eerst Windows 3.1 installeren voor een upgrade?
  Indien u in het bezit bent van een zogenaamde upgrade-versie van Windows, is het NIET nodig eerst een oude versie van Windows te installeren. Wel dient u de cd-rom of de eerste installatiediskette van een vorige versie van Windows bij de hand te hebben. Tijdens de installatie zal Windows namelijk controleren of u in wel aanmerking komt voor de installatie van de upgrade, en dat bent u alleen als u ook een vorige versie bezit. Zodra Windows daar om vraagt plaatst u de oude cd-rom of diskette en laat Windows deze controleren.

  Tip 40. Waar is mijn cd-rom?
  Omdat u nu drie partities op uw computer heeft, is uw cd-romspeler niet meer station D:, maar waarschijnlijk station F. Om nu de Windows installatie te starten typt u achter de DOS-prompt: F:Setup gevolgd door een druk op ENTER. Vervang hierbij F: door de schijfletter van uw cd-romspeler zo dit niet F mocht zijn.

  Tip 41. Scandisk controleert de harde schijven
  De installatieprocedure wordt nu gestart. Setup controleert eerst de kwaliteit van de vaste schijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het hulpprogramma ScanDisk. Wanneer de controle is voltooid, zal een korte samenvatting worden weergegeven. Klik nu op de knop Afsluiten om ScanDisk te verlaten, en vervolgens drukt u op de Enter-toets om door te gaan met de Setup.

  Tip 42. Stap voor stap door de installatie
  Het venster “Windows 98 Setup” verschijnt. Aan de linkerzijde van het scherm bevindt zich een stappenplan, waardoor u kunt zien hoever de installatie gevorderd is, en ook hoelang het nog ongeveer gaat duren.

  De installatieprocedure van Windows bestaat uit de volgende onderdelen:

  - Setup voorbereiden
  - Gegevens over de computer verzamelen
  - Bestanden kopiëren
  - Computer opnieuw opstarten
  - Hardware instellen en instellingen voltooien

  Tip 43. Tips tijdens de installatie!
  Onder de tijdsindicatie vindt u algemene opmerkingen. Deze opmerkingen veranderen gedurende het installatieproces en bevatten waardevolle informatie en tips. Houd dit dus goed in de gaten!

  Tip 44. De Wizard helpt u door de installatie
  Klik op Doorgaan. De “Wizard Windows 98 Setup” zal worden geladen, waarna de Gebruiksrechtovereenkomst verschijnt. Lees de overeenkomst en selecteer de optie “Ik ga akkoord met deze overeenkomst”. Vervolgens drukt u op “Volgende”. Indien u niet akkkoord gaat met de Gebruiksrechtovereenkomst, zal de installatie van Windows voortijdig worden afgebroken en u terugkeren naar MS-DOS.

  Tip 45. PID?
  In het volgende venster moet u het Windows Productidentificatienummer opgeven. Deze lastige reeks cijfers en letters vindt u op de achterzijde van het cd-hoesje van Windows. Na het invullen en het controleren van de sleutel klikt u op de knop Volgende. Als Windows meldt dat de code ongeldig is, controleer dan eerst rustig op typefouten alvorens verder te zoeken.

  Tip 46. De Windows installatie-map
  In het volgende scherm wordt u gevraagd waar u de Windows-bestanden wilt plaatsen. Selecteer hier de schijf waarop u Windows wilt installeren. Het beste neemt u hier station C.

  Tip 47. Alweer schijfcontrole!
  Klik op Volgende. Setup zal de gekozen schijf controleren op voldoende schijfruimte.
  Na deze controle verschijnt een scherm waarin u wordt verzocht uw gebruikersnaam en bedrijfsnaam in te voeren. Na het invoeren klikt u op Volgende om door te gaan.

  Tip 48. Standaard installatie
  Uit het venster met verschillende installatiemethoden kiest u voor “Standaard”, waarmee Windows met alle voor de hand liggende opties wordt geïnstalleerd. De optie “Laptop” is geschikt voor gebruik van Windows op draagbare computers en u kiest voor de optie “Aangepast” indien u alle afzonderlijke componenten van Windows wilt selecteren. Als u weinig vrije schijfruimte hebt, kiest u voor een “Minimale installatie”. Klik op de knop “Volgende”.

  Tip 49. Onderdelen installeren
  Setup vraagt u welke onderdelen u wilt installeren. Kies hier voor de optie “De meest gangbare onderdelen” installeren en klik op Volgende. Mocht later blijken dat u toch nog iets mist, dan kunt u dat altijd via Start / Configuratiescherm / Software / Windows Setup corrigeren.

  Tip 50. De landeninstellingen
  In het volgende scherm vraagt Windows u naar het land waarin u zich bevindt. Deze informatie wordt gebruikt om de Landinstellingen te configureren en de juiste Kanalenkiezer op het Bureaublad weer te geven. Kies Nederland uit de lijst en bevestig met “Volgende”.

  Tip 51. Niet weer een opstartdiskette
  Wanneer Setup meldt dat er een Opstartdiskette gemaakt gaat worden, klikt u op “Volgende”. Bij het bericht Diskette plaatsen klikt u echter op “Annuleren”. U heeft immers al een Opstartdiskette gemaakt en een is voldoende. Bevestig het verwijderen van de diskette met een klik op “Ja”waarna de installatieprocedure zal worden voortgezet.

  Tip 52. Leun achterover en relax
  Hiermee heeft u vooreerst alle vragen beantwoord. De installatie-wizard kopieert nu alle benodigde Windows-bestanden naar de vaste schijf, en tijdens dit proces hoeft u niets te doen.
  Als ook dit klaar is zal uw pc automatisch herstarten. Setup zal het systeem in totaal drie keer herstarten. Na deze eerste herstarten zal de hardware in uw systeem worden gedetecteerd, hetzelfde gebeurt dan nogmaals na de tweede herstart. De detectieprocedure is het meest riskante deel van Setup en kan een vastloper van het systeem tot gevolg hebben. Indien uw computer gedurende langere tijd niet reageert, schakel de computer dan uit en weer in. Het venster Installatieherstel zal verschijnen. Klik dan op “Volgende” om verder te gaan met het resterende deel van de detectie en Setup.

  Tip 53. Gefeliciteerd!
  Als alle hardware is gedetecteerd, word u gevraagd de juiste tijdzone te selecteren en de tijd te controleren. Pas een en ander zo nodig aan. Hiermee is de installatie voltooid en kunt u beginnen met het 'fine-tunen' van het besturingssysteem!

  Het configureren van Windows
  De installatie zit erop. Het is nu zaak om uw versie van Windows volledig aan uw wensen aan te passen door enkele instellingen te wijzigen.

  Tip 54. Schakel het Welkomstscherm uit
  Iedere keer Windows nu gestart wordt, zal het het Welkomstscherm tonen. Dit is eerst wel handig om Windows online te registreren en te ontdekken, maar na enige tijd gaat het toch vervelen. Schakel daarom het opstartscherm gerust uit. Doe dit door de optie links onder in het scherm uit te vinden en daarna voor “Sluiten” te kiezen.

  Tip 55. Verplaats het Virtueel geheugen
  Om de systeemprestaties te verbeteren, plaatst u het wisselbestand op een aparte partitie, het beste op partitie D: die u ook niet voor niets de naam “Rommel” hebt gegeven. Klik op Start/Instellingen/Configuratiescherm en dubbelklik op het pictogram Systeem. Selecteer het tabblad Prestaties en klik op de knop Virtueel geheugen. Vervolgens kiest u voor de optie Instellingen voor het virtuele geheugen zelf opgeven.

  Tip 56 De grootte van het wisselbestand
  Het eenvoudigst kunt u Windows zelf de grootte van het Wisselbestand laten beheren, maar wilt u ook dat zelf regelen, stel dan het Maximum op 2,5 keer de grootte van uw intern geheugen. Indien het systeem beschikt over 64 MB intern geheugen, vult u dus 160 MB in. Een partitiegrootte van 150 tot 225 MB wordt aanbevolen.
  In beide gevallen (Tip 55 en 56) bevestigt u met een klik op OK en bevestig ook de waarschuwing met JA. Als u dan ook het laatste venster sluit, meldt Windows dat het systeem opnieuw moet opstarten om met deze nieuwe instellingen te kunnen werken. Bevestig dit met “Ja” en wacht tot Windows weer is opgestart.

  Tip 57. Top speed!
  Vanzelfsprekend wilt u dat het systeem op topsnelheid draait! Klik daarom op Start / Instellingen / Systeem / Prestaties. Klik nu op de knop Bestandssysteem en op het tabblad “Vaste schijf” kiest u voor “Netwerkserver” bij de optie “Normale functie van deze machine”. Door het instellen van deze functie zal de toegangstijd tot gegevens verkort worden.

  Ook hierna zult u de pc opnieuw moeten opstarten. Eén schrale troost, volgens Microsoft hoeft dit met iedere volgende versie van Windows minder vaak.

  Zet uw gegevens terug

  Tip 58. Een partitie voor uw gegeven
  Tijdens het begin van de installatie, heeft u een aparte partitie gemaakt voor uw gegevens, partitie E. Deze heeft u ook een naam gegevens zoals bijvoorbeeld Data. Voortaan wilt u al uw gegevens op deze partitie plaatsen zodat ze bij problemen veilig zijn voor problemen met Windows. Dubbelklik op “Deze Computer” en daarna op het icoon van de harde schijf E.

  Tip 59. Een map maken voor uw gegevens
  Klik daarna met de rechter muisknop in het venster en kies: Nieuw / Map. In beeld verschijnt een nieuwe map, type nu direct de nieuwe naam voor deze map in, bijvoorbeeld “Eigen gegevens” of “Gegevens”. Bevestig met Enter.

  Tip 60. Verplaatsen van Mijn Documenten
  Windows heeft tijdens de installatie echter ook een map gemaakt waar al uw eigen bestanden in geplaatst gaan worden. Dit is de map “Mijn Documenten” op de partitie C. Het is echter heel eenvoudig deze koppeling om te leggen. Sluit alle geopende vensters tot u het bureaublad ziet. Klik nu met de rechter muisknop op het icoon van “Mijn Documenten” en kies “Eigenschappen”.

  In het volgende venster dat verschijnt, verwijdert u de verwijzing naar “C:Mijn Documenten” en typt u op dezelfde plaats de gegevens van uw nieuwe documenten map, bijvoorbeeld “E:Eigen gegevens”. Bevestig met OK

  Tip 61. Applicaties installeren
  Nu uw systeem weer op orde is en de meest belangrijke instellingen geregeld, kunt u beginnen de applicaties weer te installeren. Houdt hierbij goed in de gaten welke programma’s u voor u aan deze hele herinstallatie begon, echt gebruikte. Installeer alleen die, om nieuwe vervuiling te voorkomen!

  Tip 62. WinZip installeren
  Een programma dat u zeker vaak zult gebruiken en dat u ook nodig hebt om uw gegevens weer uit de back-up terug te zetten, is WinZip. Zoek het originele installatiebestand weer op, en installeer het. Dubbelklik op WinZip70.exe en volg daarna de stappen van de wizard. Kies voor de installatiemap C:Program FilesWinZip en daarna voor “WinZip Classic” en de “Express setup”. Zodra de installatie gereed is, sluit u het laatste venster met een klik op “Close” en alweer heeft u uw eerste programma geïnstalleerd!

  Tip 63. De back-up terugzetten 1
  Voordat u begon aan het verwijderen van het oude systeem, heeft u uw bestanden met behulp van WinZip gebackupped. Nu is tijd, deze weer uit de back-up te halen en terug te zetten in de map op station E:
  Omdat u net WinZip weer nieuw heeft geïnstalleerd, heeft u het programma op dit moment toch al opgestart (doe dit anders via Start / WinZip). Plaats de eerste diskette van de back-upset in het diskettestation en kies in WinZip voor: Open. Selecteer in het “Zoeken in” venster, diskette A: en in het volgende venster het backup-bestand.

  Tip 64. De back-up terugzetten 2
  WinZip herkent nu dat het hier ene back-up betreft, die over meerdere diskettes is uitgesmeerd. Daarom wordt u gevraagd nu de laatste diskette te plaatsen. Stop deze in het diskettestation, en klik op OK

  Tip 65. De back-up terugzetten 3
  Wacht nu tot de gegevens van de back-up zijn ingelezen, en kies dan: Extract. In het volgende venster selecteert u in het venster “Folder/drives” station E, en daarna de map “Eigen gegevens”. Start daarna het uitpakken met een klik op Extract.

  Zodra dat nodig is zal WinZip u vragen de eerste, en daarna de volgende diskettes van de set in het diskettestation te plaatsen. Volg deze aanwijzingen op. Zodra het licht rechtsonder in het WinZip venster op groen staat, kunt u WinZip afsluiten.

  Tip 66. Uw gegevens in de eigen map
  Dubbelklik nu op het icoon “Mijn documenten” op het bureaublad, en zie hoe Windows trouw de map “Eigen gegevens” op station E opent. En zie ook hoe al uw bestanden uit de back-up daar nu te vinden zijn!

  Klaar! Het was een hele exercitie, maar het is u gelukt. U heeft Windows van de grond af weer opgebouwd en bezit nu een prachtig schoon en stabiel systeem waar u weer veel plezier van kunt hebben. In een volgende Tips en Trucs meer tips over het installeren van Internet en e-mail, het bewaren van uw configuratie voor een volgende keer, het installeren en configureren van de meest bekende applicaties. Zit u nog met vragen over deze installatie, stuur een e-mail naar Tips en Trucs en we zullen proberen u met raad en daad bij te staan.

  Dennis Gandasoebrata
  Edmond Varwijk
  © 1999
 • Formatteren zonder een werkende floppydrive gaat wat moeilijk lijkt me. Hoe heb je dat met die andere schijf gedaan? En welke versie van Windows wil je installeren? Als het XP is kan je het schijfje gewoon in je cd-speler stoppen en dan opstarten. Je moet dan wel in de BIOS de bootvolgorde wijzigen, bijv. CD-A-C. De rest wijst zich vanzelf. Hoe kom ik in de BIOS? Start PC opnieuw op en vrijwel direct zie je iets langsflitsen in de trant van "Press ??? to enter Setup". Die ??? staat voor F1, F8, DEL- of END-toets. Het verschilt van PC tot PC. Druk die toets in en je komt in de BIOS.

  Cheers,
  Ben Jonson
 • Euh ja, daar had ik ff over heen gelezen. Tenzij je werkt met Windows NT4, 2000, XP, zijn de cdroms niet bootable. Dan heb je dus een werkende opstartdiskette nodig en die werkt altijd via de A-drive. Kortom, als je diskettestation niet werkt zul je dat eerst moeten fixen (en normaliter fixt zich dat niet met een herinstallatie).

  mvrgroet Edmond
 • Aight, here we go…

  Ten eerste zonder A drive ben je nergens als je windows 95, 98 of 98SE wilt installeren.
  Win ME en XP hebben beide een bootfunctie op de cd-rom.

  1) Windows 95, 98 98SE
  Je hebt dus 2 hardeschijven. Ik ga ervan uit dat je Windows 98 wilt installeren.
  (het is in principe voor alle windows versies hetzelfde vanaf 95).
  Eerst moet je hardeschijf geformatteerd worden.
  Maak eerst een opstartdiskette in windows. (configuratiescherm/software/opstartdiskette maken).
  Als je dit gedaan hebt stop je die disk erin en start je de pc overnieuw op.
  Je krijgt nu een scherm waarin je kunt kiezen voor een aantal dingen.
  Kies voor "computer opstarten met ondersteuning voor cd-rom".
  Als je pc gestart is voer je de volgende command in

  FORMAT C: (hiermee maak je de schijf leeg)

  dan ga je naar je cd-rom drive en start van daaruit windows setup. (gewoon SETUP dus :wink: )

  nu kun je gewoon windows installeren (volg gewoon de instructies).

  2) Windows ME of XP
  Je moet eerst je BIOS in (druk op DEL als je je mem getest ziet worden).
  Daar moet je de volgorde van de manier waarop je pc opstart veranderen.
  Nu staat ie waarschijnlijk ingesteld op "floppy,hard disk, cdrom, lan".
  Om vanaf de cd te kunnen starten moet je de volgorde veranderen naar ALS EERSTE CD-ROM.
  Sla je nieuwe instellingen op en start de pc overnieuw.
  Nu start de pc vanaf cd-rom (kies voor opstarten vanaf cd-rom).
  Eerst moet je hardeschijf geformatteerd worden.
  Kies voor "computer opstarten met ondersteuning voor cd-rom".
  Als je pc gestart is voer je de volgende command in

  FORMAT C: (hiermee maak je de schijf leeg)

  dan ga je naar je cd-rom drive en start van daaruit windows setup. (gewoon SETUP dus :wink: )

  nu kun je gewoon windows installeren (volg gewoon de instructies).

  Klaar is Emme
 • NOUHOUHOUOHOUOUOU, ben ik bezig met mijn stukkie, zijn er al 2 mensen voor me… :cry:
  jullie moeten ook altijd mij hebben :wink:
 • Mag ik er voor de volledigheid even op wijzen dat ook de Win98SE CDROM wel degelijk bootable is? Althans alle versies behalve de upgrade (is hier volgens mij ook niet van toepassing).
 • bootable? sinds wanneer?
  ik heb ook win 98SE (LEGAAL :wink: ) en vanaf die cd kan je niet booten… :???:
  beetje raar dan.
 • De enige Win98 cdroms die (volgens mij) bootable zijn, zijn recoverycdroms. Tenminste dat kan, die vrijheid heeft de leverancier van de pc waarbij die recoverycd hoort.

  N.a.v. eerdere meldingen hierover heb ik dit wel eens nagevraagd bij Microsoft en die bevestigden bovenstaande info (als ik het me goed herinner).

  mvrgroet Edmond
 • enne Emme snap je er nog iets van?
  Zet er in ieder geval een nieuw A station in.
  Werkt allemaal een stuk makkelijker.
  Succes
 • Aleemaal erg bedankt! Dit wordt uitprinten en studeren.
  Ik had nog een ander probleem en ben daar eerst mee bezig gegaan.
  Omdat er aan aantal irritante dingetjes waren dacht ik te moeten formateren; lekker schone lei beginnen. Maar via dat andere probleempje heb ik Regclean en AD-aware ontdekt en nu is mijn pc al een stuk schoner.
  Formateren doe ik later nog eens met jullie aanwijzingen en als de A-drive weer beter is.
  Nog eens Bedankt!
  Ik wildeHeb ook nog eens Partition Magic ontdekt vandaag en de nieuwe harde schijf netjes verdeeld in logische stations
 • Op 12-05-2002 17:02 schreef Edmond Varwijk:
  De enige Win98 cdroms die (volgens mij) bootable zijn, zijn recoverycdroms. Tenminste dat kan, die vrijheid heeft de leverancier van de pc waarbij die recoverycd hoort.

  N.a.v. eerdere meldingen hierover heb ik dit wel eens nagevraagd bij Microsoft en die bevestigden bovenstaande info (als ik het me goed herinner).

  mvrgroet Edmond
  [/quote

  Toch vreemd. Ik heb een aantal jaren terug bij mijn PC (Paradigit) een OEM-versie van Win98 SE op CD meekregen (uitdrukkelijk GEEN Recovery-CD, maar gewoon een complete versie van Win 98 SE), die wél bootable is. Er zijn kennelijk hier en daar wat uitzonderingen …

  Cheers,
  Ben Jonson
 • [/offtopic]
  Het spijt me vreselijk, maar de Windows 98 SE CD-ROM is echt bootable! Niet kennelijk, en al helemaal niet hier en daar. Er verschijnt gewoon een opstartmenu, net als wanneer je va. een officiële opstartflop opstart. "Opstarten met ondersteuning vor blabla.. " etc.
  Dit is een absoluut feit, ik heb TALLOZE keren met alleen de CD Win98SE geïnstalleerd op hele kale pc's (geen haartje te bekennen :grin: ) Maar dan moet je wel een BIOSversie hebben waar je de CD-ROM als primair bootdevice KUNT instellen. Anders kun je het alsnog shaken.
  Dusch.
  [offtopic]
 • Ja , ik kan het alleenmaar met je eens zijn, ondanks mogelijke andere beweringen van Microsoft. Ik werk heel veel met OEM- en Recovery CD's en ik weet geheel en al zeker dat die bootable zijn. Dat je BIOS dat wel moet ondersteunen lijkt me nogal logisch. Dat de upgrade versie niet bootable is weet in ook uit ervaring, alleen de Full Version heb ik niet getest (is mij te duur :grin: ). Het lijkt me echter aannemelijk dat dat wel het geval is.
 • mensen bedankt, ja uitprinten en bestuderen
  Nog zo een die er geen bal van weet denken jullie.
  Het punt is: ik weet er niks van omdat die Pc gewoon 3 jaar op een goede windows heeft gelopen. tegen de tijd dat ik dan toe ben aan een nieuwe installatie weet je er geen snars van. Kijk je kan mij behoorlijk wat dingen vragen en 9 van de 10 keer ben ik ook de Pc nerd op die hoek die het ff fixt maar verstand van schone installaties heb ik niet, ken ook niet echt veel mensen die ook daadwerkelijk problemen hebben met hun huidige Windows. en toch is het wel beter dan dan je meer weet dan een simpele Windows, iedereen kent Windows maar begin je over een doskey kijken ze je met veel ongeloof aan. :(

  Mensen als ik nog een vraag heb, ik weet jullie te vinden :wink:
 • geldt het bovenstaand verhaal ook voor windows xp home edtion

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.