Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

wanneer is OS een echt OS!?

None
15 antwoorden
 • ik vraag me af: wanneer is een os nou een echte os?

  waar moet het aan voldoen enzow
 • Een OS is een echt OS als het een dood apparaat verheft tot iets dat functionaliteit biedt. Dat kan heel weinig zijn, alleen routeren mbv een gestripte Linux, maar ook heel veel, een webserver of een server die allerlei diensten aanbiedt en daarbij in een cluster met anders servers werkt. Maar de essentie is volgens mij wat in de eerste zin staat.

  mvrgroet Edmond
 • Mooi verwoord.

  Leuk vind ik het ook altijd om te zien dat er nog OS-en bestaan die gewoon op een floppy passen. Op een floppy? Jawel, als het maar een beetje de hardware kan aansturen en je kan kopieren en bestandjes opstarten is dat al een OS!
 • Leuke vraag, zo heb ik er nog wel eentje. Is een bootloader dat de computer opstart en een stukje tekst laat zien en verder niets meer doet, is dat ook een os? Immers, het laat een stukje tekst zien dat best wel wat informatie kan bevatten en dus functionaliteit heeft. :grin:
 • [quote:9f5a11b222]
  Op 14-05-2002 7:16 schreef DarkScribe:
  Leuke vraag, zo heb ik er nog wel eentje. Is een bootloader dat de computer opstart en een stukje tekst laat zien en verder niets meer doet, is dat ook een os? Immers, het laat een stukje tekst zien dat best wel wat informatie kan bevatten en dus functionaliteit heeft. :grin:

  [/quote:9f5a11b222]

  Een bootloader is volgens mij geen OS, omdat het (te) weinig functionaliteit biedt. Het kan alleen maar iets anders (een echt OS) starten, maar verder ook niet.
  Met een OS kan je meer doen (o.a. files beheren). Met een OS kan je ook andere software starten, waarna na het afsluiten van die software je weer terugkomt (kan komen) in het OS (zonder reboot).

 • Volgens mij is een bootloader wel degelijk een OS.
  Vanaf de bootloader, de kale prompt zeg maar, kun je andere utility's oproepen.
  Die utility's doen niks zonder bijboorbeeld een command.com (command interpreter) die jou getyp of gemuis naar voor de PC gebruikelijke taal omzet.
 • De taak van een bootloader is, heel simplistisch, om de opstartopdrachten van een os in het geheugen te zetten en de instructiepointer daar naar toe te laten wijzen. Deze opdrachten kunnen vanaf veel bronnen komen, meestal vanaf cd-rom, harde schijf of floppy.

  Als het OS protected mode vereist zal de bootloader daar ook voor zorgen voordat de opstartopdrachten op de juiste plaats in het geheugen wordt geplaatst. Pas wanneer de processor met de eerste instructie van de opstartopdrachten begint is de bootloader klaar.

  Een boodschap op het scherm zetten kan zowel door de bootloader gedaan worden als door het OS. In principe staan alle opdrachten die via de bios werken gereed voor de bootloader dus een bootloader kan vrij veel.

  Conclusie, hoewel een bootloader via bios interrupts allerlei dingen kan doen en zelfs moet doen, is een bootloader geen echt os. De enigste taak van een bootloader is om de boot (opstartinstructies) te loaden.
 • Een besturingssysteem is een stukje software dat er voor zorgt dat verschillende soorten hardware en evt software op harmonieuze wijze met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

  Bekendste besturingssystemen zijn DOS, Windows, MaCOS, Linux, Unix…

  Maar er zijn veel meer besturingssystemen, die oa gebruikt worden voor het aansturen van je videorecorder, magnetron, mobieltje etc.

  Max
 • Dank je wel, Max, ik had het er gisteren nog over met een vriend van mij die me vroeg waarom ik een afstandbediening alleen maar electronica noemde en geen apparaat met een eigen OS. Ik vertelde hem dat alles gewoon hardgecodeerd in de chip(s) zit maar toen hij begon over programmeerbare afstandsbedieningen stond ik mooi met mijn mond vol tanden. Ik denk dat jouw definitie de beste is.
 • Volgens http://www.computerwoorden.nl
  Besturingssyteem:

  Een verzameling systeemprogramma’s en –bestanden die er voor zorgt dat een computer functioneert, de aangesloten apparaten bruikbaar maakt en een interface beschikbaar stelt aan de gebruiker. Voorbeelden zijn Unix, CP/M, MacOS, MS-DOS en Windows.

  Besturingssyteem taken:

  1. Verzorgt de verwerking van programma's die je op de computer start.
  2. Verzorgt de communicatie tussen het programma en de randapparaten.
  3. Moet de apparaten duidelijk maken, dat er iets gedaan moet worden, dat er gegevens onderweg zijn, dat het apparaat gegevens naar de computer moet zenden
 • Dat klopt best wel maar het is beperkt tot computers. Op het werk hebben we een koker snij machine, een apparaat dat lange buiskokers in stukken snijdt. Je kunt via een lcd display en een aantal knoppen instellen hoeveel kokers je wilt hebben, wat de lengte er van is, en nog wat zaken.

  Het stukje software dat de commando's uitvoert is wel degelijk een OS omdat het de functies van het apparaat bruikbaar maakt voor ons. Het wordt gestart door een bootloader in een chip die eerst alle onderdelen controleert voordat het de gebruiker in staat stelt om met de machine te werken.
 • Uit het handboek "Leerboek ICT-Toepassingen"

  "Operating system:
  Het programma dat de algehele werking van een computer bestuurt. het verzorgt het uitvoeren van applicatieprogramma's, het regelt invoer en uitvoer van en naar randapparaten, het verzorgt delen van het bestandsbeheer, het administreert het systeemgebruik, enzovoort"
 • alles wat kan rekenen is een computer

  *duhhhhhhh*
 • Nee, een computer kan [i:e8e6d2ee0e]alleen[/i:e8e6d2ee0e] maar rekenen. En dan ook nog maar van 0 t/m 1 en verder niks. De truc is alleen om dat door middel van algoritmes tot een functioneel geheel te smeden, waardoor een zinvol (!?) eindproduct wordt bereikt. Datzelfde geldt voor het bakken van een cake.
 • Ik vind het wel grappig. ( we hebben hier met iemand te maken die denkt dat hij slim is )
  Iemand stelt eerst een vraag, waarvan hij het antwoord al denkt te weten omdat hij 1 of andere site kent waar dat in beschreven staat.
  En dan krijgt hij een aantal antwoorden, en die probeert hij dan vervolgens de ontkrachten met zogenaamde kennis..duuuhhhh
  Terwijl hij zelf niet meer kan vermelden dan: alles wat kan rekenen is een computer…..duuuuhhhh.
  Een computer is geen os dat is zeker, ventje.
  En ik denk dat wij vragen van jou in het vervolg maar links moeten laten liggen.
  Omdat jij het allemaal al weet, toch….duuuhhhh.

  Fat32 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.