Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

DOS in Windows XP traaaaaag

Anoniem
sjouken
8 antwoorden
 • Hoi,

  We hebben op ons kantoor pas een nieuw netwerkje aangelegd, met als server een Windows 2000 machine, UTP CAT5 bekabeling en een stuk of 8 werkstations (3x Windows XP en 5x Windows98).

  Het blijkt dat de DOS software goed en snel draait, maar vaak erg lang op zich laat wachten na een toetsindruk. Dit is het geval bij diverse programma's.

  Waaraan zou dit kunnen liggen? Heeft dit een netwerk-oorzaak of is dit te zoeken in Windows zelf? Hiervoor draaiden we op een trager netwerk met alleen Windows98 machines en hadden we het probleem niet.
 • Hoi,

  Je onderwerp doet vermoeden dat je het probleem alleen in XP hebt…?

  Dan zou ik in c:\windows (of c:\winnt) \system32 in de config.nt (vgl.baar met config.sys) de files en de buffers ophogen.
 • Wat voor DOS programma's start je dan op?

  Een DOS programma kun je niet vanaf een netwerk starten. Dit wordt dan altijd lokaal gekopieerd, waardoor je een tijdje moet wachten voordat het pakket over het netwerk is geslingerd.

  Grtz
 • Alle DOS programma's draaien vanaf de lokale harddisk, alleen de benodigde databases (.dbf) worden op de server geraadpleegd. Ik heb soms het idee dat dit de vertraging oplevert, soms ook weer niet :(

  Het zijn allemaal in Clipper ontwikkelde programma's, allemaal .EXE files uit 1 stuk van ongeveer 350 tot 490kb groot.

  Vandaag heb ik trouwens wat getest en gemerkt dat ook de Win98 machines hetzelfde euvel hebben. Het DOS programma stopt (soms wel 10 seconden!) en gaat vervolgens vrolijk weer verder. Soms komen de opstoppingen zo frequent dat het echt irritant wordt.
 • Zijn de databases groot? Als er namelijk een query wordt gedaan op een van de databases, wordt deze dbf ook lokaal gekopieerd. Als dit iedere keer gebeurd, neemt dit natuurlijk veel netwerk verkeer in beslag.
 • Hmm, dat zal dan inderdaad het probleem zijn. Er zijn wel enkele grote databases bij, ja, vanaf 4mb tot 10 a 15mb.

  Is er iets aan dat kopieren te doen? Is dat een Windows2000 server eigenschap of kan ik hiervoor een instelling wijzigen? Bij mijn vorige netwerkje (een ouderwets 10mbps coax-netwerk met Lantastic 8.0 erop) gebeurde dat niet. Nu heb ik fiks wat $$$ moeten investeren in een server en nu klaagt iedereen steen en been dat alles slechter loopt dan voorheen :oops:
  :wink:
 • Jouw oude netwerk was waarschijnlijk niet gebaseerd op Windows. Windows ondersteunt oude DOS database applicaties niet. Je zou misschien kunnen overstappen op een SQL Server. MySQL is gratis te downloaden op www.mysql.com. Helaas moet je dan waarschijnlijk ook alle Clipper programma's wegdoen.

  Ik werk zelf bij een bedrijf wat veel oude DOS programma's gebruikte: Enable, AFAS. We draaiden eerst op Novell, en dat ging wel. Op het moment dat we overstapten op Windows 2000 ging het allemaal mis! We zijn nu bezig langzaam alle DOS pakketten de deur uit te doen.
 • Toch lijkt me dat niet echt de oorzaak, als ik het nog eens nader bekijk. Ik heb namelijk de netwerkactiviteit in de gaten gehouden, maar die komt niet boven de 2,5%! Je zou meer verwachten als er een complete database van enkele mb's wordt gekopieerd?!

  Het lijkt wel of de DOS applicatie een hele lage prioriteit krijgt bij de bestandstoegang?! Daar komt nog eens bij dat AccountView (ons boekhoudpakket, een FoxPro programma ook met .DBF bestanden) wel gewoon snel draait?!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.