Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windows XP reparatie disk

None
27 antwoorden
 • hoe maak ik een reparatie-disk aan voor windows xp?
  bij problemen kan je hiermee de bestaande windows nog proberen te repareren in plaats van opnieuw alles te moeten installeren.
 • Als het goed is en je doet de cd rom van xp in je drive dan vraagt ie wat hij moet doen er af halen en opnieuw inst. of repareren.
 • Start, program files, accessories, backup, emergency repair disk. Althans, daar zit ie onder 2000.
 • Punt 1. Windows XP "Home" edition kent geen herstelfunctie vanuit het installatiescherm van de CD

  Punt 2. Je kunt de Windows XP cd gebruiken als emergency disk, dit werkt als volgt:

  Start op m.b.v. de Windows XP cd, druk tijdens het laden van alle drivers op F10, je zult dan uiteindelijk in de recovery console komen, dit is een soort dos-venster.

  Is er iets met je harde schijf aan de hand, je krijgt bijvoorbeeld de melding "No mountable boot disk" o.i.d., dan is dit vaak te herstellen met de instructie CHKDSK /R.
 • Waar lees jij dat hij het over het over xp home heeft?
  Laten we dus even er vanuit gaan dat het om xp pro gaat, aangezien hij het heeft over herstel diskette's?
  Hier word om gevraagd als je de cd xp erin doet en eventueel de setup laat lopen totdat hij vraag wat je wil doen.
  Je kan dan onder andere kiezen voor systeem herstel.
  Als je daar voor kiest word er gevraagd om de herstel diskette van windows xp.
  Tot zover kan ik het allemaal volgen maar, hoe kom ik aan die diskette's.
  Ik weet ( tenminste daar lijkt het op ) waar je die kan maken, maar als ik dit doe kan je een aantal dingen aanvinken.
  Ik wil alleen de hoog nodige dingen zoals bootsector sytem state.
  Maar als ik dat doe neemt hij automatisch program files mee, en die is behoorlijk gevuld.
  Met als gevolg dat hij ( dit word aangegeven ) er bijv. 5 uur over gaat doen.

  Wil diegene die daar iets vanaf weet zijn stem verheffen, en MKM en mij helpen met het oplossen van dit raadsel.

  Greetz
  Fat32 8)
 • het gaat om winxp pro, home kent de optie niet.

  ik heb het zelfde probleem als fat32: onder backup kan je een repair disk aanmaken maar windows probeert een paar GB's op een floppy te plaatsen en dat gaat natuurlijk niet.
 • Even de dingen op een rijtje: als je Backup start > Geavanceerde modus > Wizard Automatisch systeemherstel (ASR Automatic System Recovery) dan moet je een locatie opgeven waar voldoende ruimte is voor een groot aantal bestanden, nl die welke je zelf hiervoor eerst met [b:53d19ee4af]Back-up maken[/b:53d19ee4af] hebt geselecteerd. Dat moet dus op harde schijf of tape zijn! [i:53d19ee4af]Vervolgens[/i:53d19ee4af] maakt Windows ook een diskette aan met een aantal systeeminstellingen, waarmee je in geval van problemen kunt proberen om het systeem te herstellen. Het is dus een misverstand om te denken dat de backup op een diskette moet komen. Kies gewoon een lokatie door de A te wijzigen in bv een C. Denk er wel om dat het maken van de backup inderdaad flink lang kan duren, maar als je de hdd gebruikt toch geen uren…
  Overigens: ASR maakt absoluut geen kopie van de bootsector. De diskette is uitsluitend bedoeld om Windows zelf (systeeminstellingen) te repareren. Reparatie van de bootsector kan gewoon in Recovery Console met het commando [b:53d19ee4af]fixboot[/b:53d19ee4af] of [b:53d19ee4af]fixmbr[/b:53d19ee4af].
 • Hoi binary, nu ik toch even je aandacht heb.
  Ik vraag dit omdat ik windows 98 op een syteem wil zetten waar windows xp pro al op staat. ( op een andere partitie natuurlijk )
  Hiervoor heb je de herstel diskette's nodig om de boot sector te herstellen, die schijnbaar door win 98 install gewijzigd worden.
  Dus even voor de goede orde; nadat ik 98 erop heb gezet moet ik dus de cd van xp pro erin doen, naar herstel console gaan en daar dan het commando: fixboot c: geven, en als dit niet help fixmbr c:
  Heb ik het goed?

  Thanx alvast.
  Fat32 8)
 • Inderdaad kun je met [b:2be726a72d]fixboot[/b:2be726a72d] de schade repareren die een installatie van Win98 achterlaat. En in geval van nood kun je ook nog het commando [b:2be726a72d]bootcfg
  ebuild[/b:2be726a72d] gebruiken om WinXP weer opstartbaar te maken. Alleen wordt dan Win98 weer niet in de boot.ini gezet. Maar dat kun je simpel oplossen door handmatig de boot.ini aan te vullen met bv [b:2be726a72d]C:\="Windows 98"[/b:2be726a72d]. Op die manier moet het altijd lukken. Lees dit in elk geval even: support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058
 • Herstel diskette's maken is dus totaal onnodig in dit geval.
  Bedankt in ieder geval voor de bruikbare tips.

  Laterz
  Fat32 8)
 • Hoi binary daar ben ik weer.
  Bootfix hielp bij mij niet en die ander mbr ook niet.
  Vandaar dat ik maar bootcfg heb gedaan.

  Mijn boot.ini:

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
  F:\="Microsoft Windows 98"


  Ik kan nu wel kiezen, maar als ik voor windows 98 kies, start de pc opnieuw op en kan ik weer kiezen kies ik weer voor win 98 start hij weer enzovoort.
  Op f staat overigens windows 98.
  De map waar windows 98 na istallatie in staat heet WINDOWS.000
  Heb jij nog een wijze raad?


  Greetz
  Fat32 8)
 • Hallo binary, ben je er nog?
 • Nou, ik ben er wel, maar ik was er even niet. (Vanaf 21:00 uur = Weekend :grin: ). Zoals ook al in je PB aangegeven lijkt het me logischer om [b:d84730dac7]C:\="Microsoft Windows 98"[/b:d84730dac7] te gebruiken omdat de [i:d84730dac7]opstartbestanden[/i:d84730dac7] (IO.SYS, MSDOS.SYS en COMMAND.COM) op C:\ staan. Weliswaar staat de map WINDOWS.000 op F:\ maar die komt pas na het opstarten aan bod.
 • Het ziet er nu zo uit:

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
  C:\="Microsoft Windows 98"


  Als ik nu voor windows 98 kies, krijg ik de volgende melding:

  i/o-fout opstartsectorbestand multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\bootsect.dos.

  Nog even over die windows map die nu windows.000 is genaamd.
  Ik had die partitie ( F ) wel geformateerd.
  Hiervoor stond windows 2000 erop, misschien dat die iets met de bootsector gedaan heeft en dat de setup dit zag en die map dus zo heeft genoemd.
  Hiervoor stond xp en win2k erop, dit beviel mij niet en heb toen win2k eraf gehaald.
  Win2k werd ook hier als 2e geinstalleerd.
  Nog een opmerking waar je misschien iets aan hebt; Ik heb ook nog even bootmagic geinstalleerd, achter alle partitie's stond een windows logo, behalve achter die F:
  Dat logo zag er anders uit.

  Alvast bedankt.
  Fat32 8)
 • Nee, ik vermoed dat setup van Win98 de map Windows op C: heeft zien staan en daarom C:\Windows.000 heeft voorgesteld. Die heb je dan veranderd in F:\Windows.000 terwijl je dat eigenlijk in F:\Windows had kunnen doen. Maar goed, dat maakt dan verder weinig uit, behalve dat ik dat niet echt fraair vind.
  Wat dat dual booten betreft: ik zal proberen om even een test te doen met WinXP+Win98 en kijken hoe dat gaat. Ben zelf eigenlijk ook wel nieuwsgierig, want dit heb ik nog nooit zo gedaan. Hoor je nog.
 • Ik wil je geen tijdsdruk opleggen, maar ik hoop dat dit binnen 2 dagen is.
  Ik zit namelijk te denken om alle 2 de partitie's te formatteren, windows 98 eerst erop en dan die xp..
  Stel dat ik dit zou doen, kan ik dan gewoon de setup van xp in 98 dubbelklikken, of moet ik hem vanaf cdrom laten booten?
  Ik heb windows 98 namelijk dringend nodig voor een programma die maar niet goed op xp wil draaien.

  Thanx again
  Fat32 8)
 • Ik hoop daar vandaag (vanavond) aan toe te komen. Ben al bezig, maar moet van NTFS FAT32 maken en dat soort grapjes. En om te installeren zou ik altijd booten vanaf CD. Dat hoort eigenlijk altijd goed te werken.
 • Voorlopige conclusie: hoewel het eigenlijk hoort te werken werkt het zo toch niet goed. Als ik hetzelfde doe als jou (verwijzing naar D:\) dan herstart de PC zodra ik Win98 kies. Als ik de verwijzing naar C:\ zet, dan krijg ik een melding over een onjuiste BOOTSECT.DOS. Het lijkt er dus op dat bootcfg
  ebuild de bootsector voor het starten van Win98 niet (goed) overneemt. Dat zou ook inhouden dat je het wel goed zou moeten krijgen door na het installeren van Windows 98 ook een volledige herinstallatie van WinXP zou doen. Dat zou niet zo'n probleem moeten zijn, maar wel erg lastig. Nog lastiger is het dat dat op dit moment geen optie meer lijkt omdat de Win98 bootcode al vervangen is door WinXP. Ik moet hier binnenkort nog maar eens opnieuw aandacht aan besteden, alleen kost dat behoorlijk wat tijd. Op dit moment zou ik je eerder aanraden om Win98 en XP schoon te installeren. Of je moet eerst Win98 er overheen zetten en dan WinXP nogmaals installeren.
 • OK Ik ben er uit. Met [b:b0030b84b9]bootcfg
  ebuild[/b:b0030b84b9] wordt helemaal geen BOOTSECT.DOS aangemaakt. Dat is ook wel logisch, want Win98 wordt ook helemaal niet aan het startmenu toegevoegd. En dus kan NTLDR ook de bootsector van Win98 niet laden om deze te starten. Het werkt alleen als je al eerder een Win98 in je bootmenu had (en dus ook een BOOTSECT.DOS). En derhalve kun je dit alleen maar oplossen door eerst Win98 te installeren (die maakt weer een Win98 bootsector) en daarna WinXP te installeren (die maakt daar weer een BOOTSECT.DOS van). Er is nog een klein kansje door dat bestand vanaf een andere PC te kopiëren. Zou ook kunnen werken.
 • Ik vind het best knap hoe jij daar allemaal achter komt.
  Volgende vraag: stel je hebt xp en die 98 en alles draait zoals het hoort.
  Ineens heb je problemen met 98, ( dit is niet ongewoon ) en het komt zover dat je moet formatteren, dan moet je dus alles formatteren incl. die xp en alles weer opnieuw installen.
  Of is er dan wel een oplossing, bijv die bootsect kopieëren en die later ( na de nieuwe 98 install ) er gewoon weer opzetten.
  Zo ja, waar kan ik die boot.sect dan vinden
  Of kan het ook met het deltree commando en blijft die bootsect dan staan?

  Thanx
  Fat32

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.