Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

opstart in dos-mode?

D Spaans
13 antwoorden
 • Hallo,

  Na eergister problemen met mijn register te hebben gehdad, heb ik nou weer een ander probleem. Mijn pc start zonder dat ik ook maar wat kan zeggen op in de dos mode. Nu is dat gekomen door een dos spelletje dat ik gedownload heb en in dos moest spelen. Als mijn pc nu opstart, begint hij dus meteen met het starten van dat spelletje. Nu is dat ook niet zo erg, alleen kan ik in het spelletje niet kiezen om er weer uit te gaan. Het speelt vanaf de harde schijf, en niet van een diskette, maar hij vraagt om een diskette. Ik heb dat spelletje al op een diskette gezet, maar die herkent hij niet….

  Het enige wat ik wil weten hoe ik weer in windows kom, want dit werkt nou niet echt perfect, om het maar zacht uit te drukken :-? .

  Alvast bedankt,

  Spaans
 • Kun je niet opstarten in veilige modus?
  Marc
 • Nee, lukt niet, dan kom ik uit bij A:\

  Spaans
 • Kun je niet booten via de cd-rom? en dan ergens kiezen voor repair
 • Probeer eens in de DOS-prompt EXIT of WIN te typen, dit werkte meestal onder W95 en W98, I hope the same for you :x
 • Je moet even uitzoeken hoe dat spelletje gestart wordt. Het lijkt mij dat dat alleen kan door een regeltje in autoexec.bat. Ik weet alleen niet of autoexec.bat ook in de veilige modus wordt geladen. Indien niet, dan is het een heel raar programmaatje, dat schijnbaar vroegtijdig windows kan overrulen.
 • Het is verdacht dat je op a: uitkomt. Dat betekent dat er nog een floppy inzit en dat je daarvan boot.
  Dus floppy eruit en booten van HD (naar mijn bescheiden mening)
 • Ik zal even uiotleggen hoe het gaat:

  Ik start mijn pc op, hij doet wat hij moet doen, en op een gegeven moment zegt hij dat hij windows opstart en dan gaat hij verder naar de spel. Ik kan alleen dan de pc weer uitzetten, en dan gaat het volgende rondje beginnen.

  Als ik de opstartdiskette erin gooi kan ik kiezen om op te starten van cd-rom ed. Als ik dan begin met windows opnieuw te installeren moet ik windows een keer opnieuw opstarten, en dan zit ik weer in het spel. Hij gaat dus eerst naar dat spel…en het spel laadt vanuit windows 98 waar hij niet in kan komen, dus daqt spel kan ik nieteens spelen :-?

  In veilige modus werkt ook niet omdat hij dan ook niet verder gaat…..

  Spans
 • Als je met opstartdikkette in ms-dos komt zou ik proberen mijn gegevens veilig te stellen, dan HD formatteren en dan Windows weer opnieuw installeren.

  Ik weet dat het niet ideaal is, maar als je met het deinstalleren van het spel niet verder komt, en de vorige tips ook niets uithalen…..

  succes en groeten van Valk
 • Kun je niets vinden op de site waar je het spel vandaan hebt?


  Zou het spel misschien in de MBR zitten? In dat geval zou je FDISK /mbr kunnen proberen…

  Voor je iets probeert zou ik eerst je documenten [b:6b4fa4e056]backuppen!!![/b:6b4fa4e056]
 • Ik meen me te herinneren dat zo'n spel soms een bestand aanmaakt genaamd DOSSTART.BAT dat er voor zorgt dat je altijd in DOS terecht komt. Zoek even je schijf af naar zo'n bestand (zou ook een iets andere naam kunnen zijn) en hernoemd dat even.

  PS: Dit vond ik op het internet:

  [b:293335394e]What the heck is DosStart.bat? [/b:293335394e]
  DosStart.bat is a batch file that automatically runs when Windows restarts in MS-DOS mode. It runs before any other programs and is usually used to load real mode DOS drivers for things like your mouse, sound card, joystick, etc. The problem it causes is that the ReStart shortcut doesn't work if any DOS drivers have been loaded. Instead, your PC must reboot in order to unload the drivers. "ReStart setup" provides an easy way to disable, or later re-enable, DosStart.bat so that the drivers never load. Without the drivers loaded, Windows is able to restart without having to reboot.
  DosStart.bat is located in your Windows directory, however, if you have never installed software that requires real mode DOS drivers the file may be absent. ReStart setup creates DosStart.bat if it doesn't already exist. When you click ReStart setup's "Disable DosStart.bat" button, it inserts an @Exit command as the first line in DosStart.bat. The @ symbol prevents the Exit command from being printed on the screen. The Exit command causes the batch file to quit before running any lines that follow.

  If you ever need to run DOS programs, such as legacy games, that can't be run while Windows is running, then you may need to re-enable DosStart.bat before launching the program from within Windows. This doesn't apply if you normally shutdown Windows before running the DOS program. Now days, there are very few programs that still require real mode DOS so most users have no use for DosStart.bat and they can leave it disabled permanently.
 • Ok, ik ben weer wat verder….

  Als ik hem opstart kan ik via de veilige modus normaal opstarten. NU heb ik hier eigenlijk zeer weinig aan omdat ik windows opnieuw aan het installeren was. Hij geeft nu de melding dat hij in de veilige modus de hardware niet kan detecteren, en dat doet hij als ik niet in de veilige modus opstart niet, dus moet ik opnieuw opstarten.

  Nu zie ik hier wel een paar tips staan, alleen is mijn probleem dat ik dus niet in windows kan komen en alles via dos moet doen. Nu ben ik met dos niet zo bekend (lees: nog nooit functioneel gebruikt) dus zoek ik eigenlijk een site waar alles opstaat. Zoals hoe ik in dos dingen kan veranderen ed. Het liefst nederlands. Zelf heb ik zoon site nog niet gevonden, misschien dat jullie er eentje weten.

  Spaans
 • OK, ervan uitgaande dat je of een dosbox (start->uitvoeren->command) of in dosmode bent door te starten van HD:
  1)
  type [i:effdec4e8f]edit c:\autoexec.bat[/i:effdec4e8f] en druk <enter>
  2)
  bekijk deze file; als er regels instaan die verwijzen naar je spel kun je deze verwijderen of het woord [i:effdec4e8f]rem[/i:effdec4e8f] gevolgd door een spatie aan het begin van de regel zetten; ik adviseer om rem te gebruiken omdat dit minder permanent is en je de wijziging eenvoudig ongedaan kunt maken
  3)
  sluit het programma af en sla de wijzigingen op

  4)
  type [i:effdec4e8f]edit c:\config.sys[/i:effdec4e8f] en druk <enter>
  5)
  bekijk deze file; als er regels instaan die verwijst naar je spel kun je deze verwijderen of aan het begin van de regel een punt-komma op nemen; ik adviseer de punt-komma te gebruiken omdat dit minder permanent is en je de wijziging eenvoudig ongedaan kunt maken
  6)
  sluit het programma af en sla de wijzigingen op

  7)
  herstart PC

  Overigens kun je bovenstaande acties ook doen in veilige modus via start->uitvoeren->sysedit

  Als het dan nog niet werkt, laat maar horen. Er zijn nog meer opties, maar die zijn wat moeilijker en wat meer gis-werk.

  Trouwens, welk besturingssysteem gebruik je?

  Overigens, als je windows opnieuw gaat installeren zal dit het probleem waarschijnlijk niet oplossen tenzij je een schone installatie doet. Dus starten van opstart-diskette en vervolgens format c: gevolgd door een druk op <enter>.
  Je bent dan wel al je data kwijt die op c: is opgeslagen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.