Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 2000 uninstallen&de dual-boot uitschakelen:hoe?

BrigitteW
9 antwoorden
 • Ik heb een dual-boot systeem, bestaande uit Windows ME en Windows 2000.
  Ik ben echter niet tevreden over Windows 2000, en wil deze graag weer verwijderen.
  Echter, hoe verwijder je Windows 2000 zodat ook tijdens het opstarten van mijn pc de dual-boot verdwijnt?
  Ik had de partitie waar Win2000 op stond geformateerd, maar hij bleef de dual-boot opgeven. Als ik dan voor Win2000 koos, gaf hij een foutmelding (logisch, aangezien Win2000 er niet meer was).
  Ik heb daarna Win2000 weer geinstalleerd op dezelfde partitie, en nu geeft hij tweemaal Win2000 aan in de dual-boot en 1 keer WinME.

  Weet iemand hoe je Win2000 van je pc kan afhalen zodat de dual-boot verdwijnt?
  Moet ik misschien een bestand aanpassen in WinME?
 • Zoek naar de boot.ini en verwijder hieruit alles wat met Win2k te maken heeft.
  LET OP! maak voor die tijd even een copie, zodat je altijd nog terug kan naar de originele staat. Verder is de boot.ini een hidden bestand, dus voor die tijd even je opties in explorer wijzigen, anders kan je hem niet vinden.
 • Ok, ik zal dit eerst even proberen, alvast bedankt!
 • Maak in Windows ME een opstart floppy. Comp daarvan opstarten en [b:a4822d32be]sys c:[/b:a4822d32be] op de prompt intikken.
 • Dan formatteer je dus de C-schijf… Dus dat zal geen verschil geven met gewoon formatteren dmv format.


  Het lijkt mij dat de bootmanager in de MBR (master-boot-record) van de HD zit… Dus je moet die even opnieuw draaien als je win2k eraf hebt gegooid, of anders je MBR even formatteren (fdisk /mbr) denk ik.
 • PARDON! [b:9059324cc9]SYS C:[/b:9059324cc9] formatteerd dus zeker niet de harde schijf. Het herschrijft alleen de boot sector waar door het boot menu van windows 2000 overschreven wordt door de boot van win ME. En hoef je dus win me niet opnieuw te installeren. Als formateerd ben je dus alles kwijt.
 • Ik dacht dat sys c: alleen de systeembestanden over zet en dat fdisk /mbr de bootsector overschrijft. Zo was het iig tot win 98.
 • Het commando SYS C: overschrijft de bootsector met de voor hem juiste versie (in dit geval voor WinME) en plaatst de opstartbestanden IO.SYS MSDOS.SYS en COMMAND.COM (nogmaals) op de schijf. Dit is dus de enig juiste manier om WinME als enige op te laten starten (dus zonder bootmenu). Daarna zou ik nog wel de bestanden BOOT.INI BOOTSECT.DOS NTDETECT.COM NTLDR en PAGEFILE.SYS van de C: schijf verwijderen (sommige zijn hidden). Daarna kan de Win2000 partitie worden geformatteerd.
  Het alleen plaatsen van de opstartbestanden zou niet helpen. Die staan er immers al. Alleen verwijst de bootsector niet naar IO.SYS maar naar NTLDR. Dat wordt veranderd door het sys-commando.
 • Bedankt allemaal voor jullie hulp!

  Ik heb sys c: gebruikt en had daarna inderdaad geen last meer van de dual-boot.
  De bestanden die over waren gebleven heb ik ook verwijderd, behalve de boot.ini, aangezien WinME die niet heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.