Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP Installatie

ForumFreak
13 antwoorden
 • Beste Forummers,

  Situatie:

  - 2 Windows versies (Windows ME & Windows XP)
  - 2 Partities (20% C: Schijf & 80% D: Schijf)

  ————————————————————————————–

  Sindskort draait mijn pc op Windows XP, maar omdat ik de Windows XP installatie niet onder MS DOS kon laten verlopen, moest ik eerst mijn oudere Windows versie installeren.
  Onder DOS typte ik met de opstartdiskette reeds geladen: ‘F:\>Setup.exe’. Maar MS DOS gaf het bericht: ‘This program cannot be run under Dos mode’. :(
  Daarom heb ik eerst mijn “oude vertrouwde” Windows ME geïnstalleerd. Toen kon ik eigenlijk pas de Windows XP Setup beginnen. Toen kon ik kiezen uit twee soorten Setup, nl. ‘1) De vorige versie vervangen (aanbevolen)’ en ‘2) Een schone installatie beginnen’. Ik heb voor optie twee gekozen en Windows XP geïnstalleerd op de tweede partitie (D- Schijf).
  Nu draait mij pc (volgens mij) op een dualboot systeem, met Windows ME & Windows XP. Maar ik wil alleen Windows XP gebruiken, dus alleen XP installeren op mijn pc.

  [b:072aabfc30]Is het niet mogelijk om XP vanuit het BIOS te booten en dan te installeren?
  Of moet ik Windows XP mijn vorige Windows – versie laten vervangen?[/b:072aabfc30]

  Wie weet het antwoord op mijn XP – Installatie – Probleem?

  Ieder(s) antwoord is welkom bij mij. :) :) :)

  Gerben.
 • Als je in je bios instelt dat als eerste boot apparaat de cd-rom is, dan zou de setup automatisch moeten starten vanaf cd-rom als je de pc aanzet.
 • Klopt inderdaad, [i:3c6ef59be2]mits[/i:3c6ef59be2] je WinXP CDROM ook inderdaad bootable is natuurlijk. En dat is niet het geval met bv een upgrade versie. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, dan kun je toch de setup starten vanuit DOS, maar dan wel door het commando [b:3c6ef59be2]winnt[/b:3c6ef59be2] vanuit de map I386 op de CDROM. Om de snelheid van installeren op peil te houden zou ik dan wel vooraf even het programma [b:3c6ef59be2]smartdrv[/b:3c6ef59be2] starten.
 • [quote:13b94ca206="frankst"]Als je in je bios instelt dat als eerste boot apparaat de cd-rom is, dan zou de setup automatisch moeten starten vanaf cd-rom als je de pc aanzet.[/quote:13b94ca206]

  Hele kleine correctie, de installatie begint niet vanzelf bij XP, je kunt dus niet even weg voor een bakkie. Blijf bij de pc want je moet bij XP het booten vanaf de CDROM bevestigen door een druk op Enter. Anders slaat hij de boot-cd toch weer over en pakt de hd. Ik vind dit een erg handige situatie voor alle reboots daarna en als je de cd langere tijd in de pc hebt zitten en wel eens reboot.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:e5e740078d="Binary"]Klopt inderdaad, [i:e5e740078d]mits[/i:e5e740078d] je WinXP CDROM ook inderdaad bootable is natuurlijk. En dat is niet het geval met bv een upgrade versie. [/quote:e5e740078d]

  Zover ik weet is een upgrade cd ook bootable. Toch?

  mvrgroet Edmond
 • [quote:0af7e09ccf="Edmond Varwijk"][quote:0af7e09ccf="Binary"]Klopt inderdaad, [i:0af7e09ccf]mits[/i:0af7e09ccf] je WinXP CDROM ook inderdaad bootable is natuurlijk. En dat is niet het geval met bv een upgrade versie. [/quote:0af7e09ccf]

  Zover ik weet is een upgrade cd ook bootable. Toch?

  mvrgroet Edmond[/quote:0af7e09ccf]

  nou volgens mij is de upgrade cd niet bootable, want heb hier een upgrade versie van win XP Professional, en deze cd doet mooi niets als je er van wilt booten
 • Overigens, mocht de CD niet bootable zijn, in de map i386 op de CD staat het programma winnt. Dat gebruik je als je vanuit "dos" wilt installeren.
 • Zoals ik 4 reacties hoger dus inderdaad aangaf. Ik heb overigens voor zover ik weet nog nooit een upgrade CD in handen gehad die wel bootable was. Volgens mij gaat Micro$oft er zonder meer van uit dat je een upgrade alleen zult starten vanuit een geïnstalleerd systeem. Volledig ten onrechte uiteraard.
 • [quote:c3621250c5="ForumFreak"]Nu draait mij pc (volgens mij) op een dualboot systeem, met Windows ME & Windows XP

  [b:c3621250c5]Is het niet mogelijk om XP vanuit het BIOS te booten en dan te installeren?
  Of moet ik Windows XP mijn vorige Windows – versie laten vervangen?[/b:c3621250c5]

  [/quote:c3621250c5]

  Op je eerste vraag ; natuurlijk is hij nu dualboot; dat kan je zien als je bij het opstarten een menu krijg.

  Op je tweede vraag is denk ik al een duidelijk antwoord gegeven.

  Als je dus alleen XP wilt hebben, kan je hem dus overschrijven.

  Als je nu dus alles terug wilt draaien en alleen XP wilt hebben, dan ligt het eraan waar je XP staat.
  Op partitie 1 of 2?
 • [quote:752a83d552="Binary"]zover ik weet nog nooit een upgrade CD in handen gehad die wel bootable was. Volgens mij gaat Micro$oft er zonder meer van uit dat je een upgrade alleen zult starten vanuit een geïnstalleerd systeem. Volledig ten onrechte uiteraard.[/quote:752a83d552]

  Nagevraagd bij Microsoft, upgrade-cd's zijn gewoon bootable. Er is technisch geen verschil tussen een upgrade-cd en een fullversion behalve dat de installatieroutine een upgradecheck doet. Hetzij op een lokaal geinstalleerde versie hetzij op een installatieschijf.

  mvrgroet Edmond
 • Nou, 't is dat Microsoft het zegt… Volgens Gateway Support: http://www.gateway.com/s/SOFTWARE/MICROSOF/7508838/750883805.shtml is de WinME Upgrade CD [i:a81bb71389]niet[/i:a81bb71389] bootable. Ook de Win98/SE Upgrade CD is [i:a81bb71389]niet[/i:a81bb71389] bootable. Van de WinXP Upgrade CD's weet ik het niet echt, want die heb ik nog niet in handen gehad. Het zou me echter verbazen. Maar ja, wie ben ik om Microsoft tegen te spreken….
 • Nou dan zitten we hier lekker langs elkaar heen te kleppen. Tuurlijk zijn DIE niet bootable, maar de fullversions van ME, 98, 95 en DOS 6.22 zijn dat ook niet. Ik had het over de echte Windowzen, NT, 2000 en XP.

  Sorry voor de verwarring.

  groetjes Edmond
 • OK, ik dacht al… Maar toch nog een opmerking: Full versions (dus niet de upgrade) van Win98SE en WinME zijn [i:0e00cedbf7]wel[/i:0e00cedbf7] bootable. En DOS 6.22? Zat dat niet op diskette? En de 1e diskette daarvan was toch ook bootable. Nou ja, laten we de verwarring maar niet nog groter maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.