Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

C:\ zit volgens windows vol...

None
25 antwoorden
 • Windows geeft aan dat ik nog maar 150 MB vrije ruimte heb op mijn c-schijf (1.99GB), maar als ik alle bestanden vanuit de verkenner selecteer en dan de eigenschappen bekijk geeft windows aan dat ik maar 1.04 GB heb gebruikt.

  Ik snap niet hoe dat komt, want als ik mijn c-schrijf ff doorloop in de verkenner kan ik echt niet vinden waar al die ruimte voor gebruikt wordt.
  Kan iemand mij helpen?

  Alvast bedankt
  MisterP

  Het gaat overigens om Win98se
 • Ik denk dat dit komt door je swap-file, deze zie je niet maar neemt natuurlijk wel ruimte in, je kan de swap-file op een andere partitie zetten, indien je met een NT-variant draait is het je pagefile.sys
 • Nee, das het ook niet, ik heb geen swapfile van 1 gb groot… heb 128 mb ram en een swapfile van 100 mb… Incl. swapfile heb ik nog steeds 150 MB vrije ruimte over…
 • heb je in de verkenner aangezet dat ie de hidden files laat zien ?
  Dat kunnen er best wel wat zijn. 8)

  Heb je de tijdelijke internet bestanden laten opruimen ? :wink:

  Heb je de mappen van Outllook opgeschoond en gecomprimeerd /

  De Temp dir leegggegooid ? :wink:

  Ik neem effe aan dat je HD FAT32 is geformateerd ?
 • Ja, ja, ja, ja en ja…
 • Heb je Scandisk uitgevoerd? Het zou kunnen dat er een hoeveelheid [i:bd4046e51d]lost clusters[/i:bd4046e51d] op de schijf staat die gewoon verwijderd kunnen worden. Zolang dat niet gebeurt blijft die ruimte als gebruikt gemarkeerd staan, maar aangezien Windows er ook niets mee kan zul je ze niet in de verkenner zien. Zo ja, dan gewoon verwijderen.
 • Misschien dat dit een beetje verduidelijkt:
  [img:7daf6f647d]http://www.sjspijker.com/Image2.gif[/img:7daf6f647d]
  Hier zie je staan dat er pak 'm beet 2.000.000.000 bytes zijn gebruikt op de c-schijf.

  Maar hier:
  [img:7daf6f647d]http://www.sjspijker.com/Image3.gif[/img:7daf6f647d]
  Heb ik maar 1.04 GB gebruikt. (Hier heb ik alle bestanden vanuit C:\ geselecteerd en dan op eigenschappen gedrukt)

  Begrijpt iemand dit? Ik nl. niet…
 • En hoe kan ik die verloren clusters dan verwijderen/vrijmaken?

  MisterP
 • Zo te zien vindt schijfcontrole helemaal geen fouten, dus of het helpt…. Ik zou in elke geval proberen: opstarten in MS-DOS modus en aldaar het commando SCANDISK uitvoeren. Dan wordt de DOS-versie gedraaid. Er moet toch een oorzaak van dit verschil zijn, dus hopelijk vindt SCANDISK iets.
 • Scandisk ook al in dos gedraaid (Als scandisk draaien door verkeerd afsluiten ook telt :) Meerdere keren al vandaag (4)).

  Ik begrijp er nog steeds geen hout van. En hoe verwijder ik dan verloren clusters?

  MisterP
 • Die kun je alleen verwijderen als Scandisk die vindt. En dat gebeurt blijkbaar niet. Andere vraag: hebt je alleen deze ene partitie beschikbaar? Als je nog een partitie of schijf hebt, dan zou je een image van de harde schijf op kunnen slaan, de partitie formatteren en image terug zetten. Dan zou het probleem ook weg moeten zijn. Daarvoor moet je dan natuurlijk wel Ghost of DriveImage hebben.
 • Helaas wordt dat weer een beetje boel omslachtig. (Ik krijg aan eind van zomervakantie nieuwe pc, dus das dan niet meer echt de moeite waard, omdat ik dan toch hele schijf ga formatteren en windows opnieuw ga installeren enzo…

  Toch blijf ik het heeeeel erg vreemd vinden
 • Het kan zijn dat er te veel kleine bestanden zijn die niet het hele gedeelte van de clusters in beslag nemen. Maar die restjes kunnen niet gebruikt worden om bestanden op te slaan. Hoewel het wel erg veel ruimte zou zijn en dus onwaarschijnlijk. Maar misschien de moeite waard om met partition magic even te kijken. Misschien kun je de cluster groote verkleinen.
 • Heb bij mij ff in partition magic gekeken. En op een partitie van 2 GB waarvan 1,35 GB in gebruik is met een cluster grootte van 4K ( in tegenstelling tot jouw 32K), geeft partition magic aan dat er bij 4K 15,6 MB verloren is. En bij 32K zou dat 157 MB zijn. Dat is nogal een verschil. Als jij veel kleine bestanden erop hebt staan zou dat best een hoop uit kunnen maken. Aangezien ik er nog geen 8000 bestanden op heb staan en jij 35.000+ lijkt me dat niet onwaarschijnlijk.
 • [quote:e1256cd893="bosjvd"]Het kan zijn dat er te veel kleine bestanden zijn die niet het hele gedeelte van de clusters in beslag nemen. Maar die restjes kunnen niet gebruikt worden om bestanden op te slaan. Hoewel het wel erg veel ruimte zou zijn en dus onwaarschijnlijk. Maar misschien de moeite waard om met partition magic even te kijken. Misschien kun je de cluster groote verkleinen.[/quote:e1256cd893]

  Idd doe het even rustig aan, sla je data bestanden even in een aparte map op en wis mischien het een of ander om het systeem draaiende te houden tot de nieuwe pc.
  Succes
 • Ik heb ook ff gekeken, maar dan op een andere manier…

  Door zoeken te gebruiken met grootte > 32KB kreeg ik ong. 4000 bestanden. dat betekent 31000 bestanden kleiner dan 32 kb => kleiner dan 1 cluster. Als we nu voor de gem. grootte 5 kb nemen dan kom ik (via (32-5)*31000) op ruim 800MB uit. Daar is dus al die ruimte gebleven.

  Ik ga maar ff de map windows zippen, dan is dat een bestand en heb ik weer een zee van ruimte op mijn schijf :D …. handig systeem echt, met clusters van 32KB… (vroeger was alles toch fat16? betekent dat dat clusters 16 KB waren, dan zou mijn probleem met fat16 helemaal niet bestaan… handig…)

  Goed, ik heb mijn antwoord
  Bedankt allemaal

  —rekenfoutje—
 • Nee dat is een misverstand. de 16 en 32 in de fat namen slaan op de adressering en niet op de cluster grootte. Daarom kan fat32 grootere partities aan en fat16 maar tot 2 GB. Wat je zou moeten doen is de cluster grootte van 32 terug brengen naar 4 met een programma als partition magic (of iets dergelijks). Dan zal je probleem voor een groot gedeelte opgelost zijn. En met weinig moeite. De data kan namenlijk gewoon op de disk blijven staan.
 • Oh, naja, ik zag weer een verband dat nergens op sloeg… Had iets te maken met klepels en luidende klokken…

  Goed, gaan we dat eens ff proberen.

  Partition Magic, is dat niet dat heel erg dure programma, wat ik waarschijnlijk maar een keer ga gebruiken :wink:

  Ciao Bedankt
 • Misschien is fdisk een alternatief ?
 • Hehe, ik was niet serieus hoor :)

  Allemaal heel erg bedankt voor het meedenken, das weer een mysterie minder…
  Ciao Roderick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.