Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Illegaal tegen legaal

Edmond Varwijk
37 antwoorden
 • Het kan overdreven klinken en op een leugen lijken, maar ik heb alle software legaal in bezit en keurig gekocht. Ik heb een hekel aan mensen die software kraken en illegaal bemachtigen.

  Ok. Ik ben ook niet heilig en heb vroeger heus wel eens 'n spelletje gekopieerd, echt wel.
  Nu ben ik als systeembeheerder niet bepaald arm. Dat rechtvaart echter niet dat Windows XP en Office XP illegaal mogen worden verkocht. Ik mag dan ook hopen dat deze mensen door MicroSoft worden betrapt.

  Waarom zou ik toch nooit last van virussen hebben of trojanen? Is het zo erg om wat geld te investeren in software waar je support op krijgt?

  Laten we mensen die illegale software verspreiden zeker niet helpen.
 • Dit is een nobel statement; maar wat wil je ermee?
 • [quote:169f946508="Jimmy"]. Dat rechtvaart echter niet dat Windows XP en Office XP illegaal mogen worden verkocht. Ik mag dan ook hopen dat deze mensen door MicroSoft worden betrapt.

  [/quote:169f946508]

  grappig, maar op de manier waarop die lui van microsoft hun geld verdienen vind ik nog schandaliger!!! een paar honderd euro vragen voor een OS zoals XP wat ook nog ongelofelijk zuigt ook nog.. :evil: :evil: daar wordt ik pas pissed van…

  ik snap niet waarom je Microsoft zo zit te verdedigen, slaat toch op niks man… We moeten eigenlijks allemaal massaal aan Linux, alleen maar om MS een hak te zetten..

  maar zoals al gezegd, wat is je doel met dit allemaal??? of ben je een padvinder en krijg je dan straks een Microsoft lintje ofzo, voor je goeie daden… :lol:
 • Ik ken wel een aantal mensen die gewoon niet het geld hebben om de software die ze nodig hebben legaal te kopen. Daarom is het goed dat er op sommige scholen via een "slimme rom" voor weinig geld een compleet pakket als Office 2000 (incl. access) gekocht kan worden. Veel software is gewoon te duur voor een aantal mensen. Maar aan de andere kant…ze zetten een goed product op de markt wat nou eenmaal zijn kosten heeft. Die ontwikkelaars moeten toch ook betaald worden? Ik denk wel dat als de software goedkoper wordt, meer mensen het pakket legaal zullen aanschaffen.
 • [quote:b95e37e2ac="Jimmy"]
  Laten we mensen die illegale software verspreiden zeker niet helpen.[/quote:b95e37e2ac]
  Ja, jochie je hebt helemaal gelijk. :P
 • Je hebt(in jouw stelling):

  alle software legaal

  en

  een spelletje gekopieerd

  en

  je houdt van Billiam Gates…

  en rijkdom.

  8) :roll:

  Ennuhhh…: Billy staat ondertussen wel voor 't gerecht.
  (wat is rechtvaardig?)

  Dogmaties.
  (je lijkt wel 'n systeembeheerder ;) )
 • [quote:c5ba716d47="Jimmy"] Waarom zou ik toch nooit last van virussen hebben of trojanen? Is het zo erg om wat geld te investeren in software waar je support op krijgt?

  [/quote:c5ba716d47]

  dat klopt ook niet helemaal ofwel soms??? ik weet niet of je het weet maar de programmas die het meest gevoelig zijn voor virussen en zo lek als een mandje zijn is wel de software van MS!!! Outlook express toch ook, man hoevaak ik daar wel geen gedonder mee heb gehad, voor mijn mail gebruik ik sinds vandaag ook Eudora, want ik wordt helemaal gek van dat KLEZ virus, en de grootste verspreider van dit virus is Outlook wel!!!!
 • "Das" meer een slot….
 • Toch wel veel verschillende reacties. Ik heb nergens geschreven wat ik van Windows vindt. Er staat ook nergens geschreven dat je Windows MOET kopen. Je mag rustig linux gebruiken of Unix, wat jij wenst.

  Ik heb heus wel eens van "twilight" gehoort of van "bits en bytes".

  Een andere vraag:
  Stel jij maakt een programma voor jouw broodwinning. Nu krijg je maar de helft van wat je zou kunnen krijgen doordat mensen roofkopien maken van jouw pakket. Hoe zou jij dat vinden?

  Ik ben helemaal geen voorstander van Microsoft. Helaas ben ik genoodzaakt met Windows te werken. Als het even kon werkte ik allang met linux.

  Dus wat is het probleem?
 • Probleem is dat de mensen Windows te duur vinden en dit, samen met de monopoly-strategie van M$, er gewoon schijt aan krijgen.
  Zelf kan ik dit ook zéér goed begrijpen hoor.

  T'is dat Xp op mijn pc zat bij aankoop, maar anders had ik deze echt niet gekocht, sorry, maar het is of of, en M$ doet nu beide:
  en geen ruimte geven aan een andere OS (reden genoeg al om niet te dokken), en de jackpot vragen voor hun OS.

  Denk dat het tijd wordt dat de wetgeving wereldwijd wat aangepast gaat worden, anders veranderd dit nooit… :(
 • Ik ben het eens met het prinicpe dat je moet betalen voor zaken die je wilt gebruiken. Een fiets koop je en die jat je niet.

  In het geval van Micro$oft (en nog wat anderen, spellen zijn ook bezopen duur) is het de vraag of er ook maar iemand benadeeld wordt. Ik denk dat er maar weinig bedrijven op de wereld zijn, die een even grote marge als Micro$oft behalen op hun producten. Ik ben helemaal niet tegen winst maken, maar de winst die Micro$oft behaald, wordt voor een bijzonder groot deel gegenereerd door er alles aan te doen om elke mogelijke concurent uit de markt te drukken. Vervolgens kunnen ze met een dictatoriale licentie-politiek de bakken met geld binneslepen.

  Alternatieven komen overigens steeds beter beschikbaar: Voor heel veel gangbare programma's zijn er Linux-alternatieven, die ook gratis zijn, maar dan legaal. Als iedereen nu eens een Linux-distro zou kopen, gewoon om een beetje te proberen, dan krijgen al die distributeurs geld binnen om hun producten te verbeteren. Tevens kunnen bedrijven in de toekomst makkelijker overstappen op Linux, omdat iedereen er al min of meer mee bekend is.

  Overigens mag de overheid zich inzake dit ook wel eens actiever opstellen. In welk land de software ontwikkeld wordt, doet er niet toe, voor Nederland is het altijd beter als we iets te kiezen hebben en waar voor ons geld krijgen.
 • Microsoft zal tevens echt wel niet iedereen gaan controleren of ze een illegale versie van Windows op de pc hebben zo zouden ze hun eigen ramen gaan in gooien. Dit omdat sommige mensen die wel een illegale versie van Windows hebben het misschien toch wel in hun hoofd gaan halen om een legale versie van aan ander Microsoft pakket aan te schaffen.

  Ook zou er een kans bestaan dat iedereen de schrik erin krijgt en massaal format c: gaat gebruiken om daarna een OS van de concurrentie te installeren.

  Het gebruik van illegale software voor thuis vind ik een minder groot probleem maar zodra illegale software voor een bedrijf wordt gebruikt vindt ik het gerechtvaardigt dat er actie wordt ondernomen door bv. de BSA. De reden hiervoor is dat een bedrijf geld verdient met software waarvoor ze niet betaalt hebben.

  Wat betreft de Slime Roms, zodra je van school afgaat is het ook illegale software.

  (Dit is een mening hierover kan niet gediscussieerd worden :wink: )

  :evil: MajinBuu :evil:
 • Vergeet ook niet dat door die illegale kopiën mensen in staat zijn om de producten te leren gebruiken.

  En is de tijd die mensen steken in het leren van MS produkten dan ook niet een ongelooflijk grote investering voor MS?
 • Met het licentiebeleid lijkt Micro$oft bezig, haar eigen graf te graven. Vroeg of laat zal met name Linux Micro$oft Window$ gaan overtreffen. Linux is stabieler en goedkoper. Omdat de meeste broncode beschikbaar is, zullen er altijd weer bedrijven zijn, die op basis van de broncode hun eigen variant ontwikkelen. Hierdoor blijft de concurentie in stand en is het product van hoge kwaliteit en betaalbaar. Linux kent nog twee problemen: gebruiksgemak en beschikbaarheid van software. Met beiden lijkt het de goede kant op te gaan.
 • Laten we 1 ding niet vergeten, zonder illegale software zouden er in de meeste huishoudens geen pc staan.
  Bovendien is het nog maar de vraag of iedereen veel ilegaal gekopieerde programma's ook daadwerkelijk gekocht zou hebben als kopieren niet mogelijk was.
  Soms is het meer de sport om een bepaald programma te hebben dan dat je het werkelijk nodig hebt, of je gebruikt het maar zelden, als je ze zou moeten kopen dan had je dat nooit gedaan, dus of de fabrikanten nu zoveel omzet mislopen als ze ons willen doen geloven?
 • > Met het licentiebeleid lijkt Micro$oft bezig, haar eigen graf te graven.
  Eigenlijk is MS op deze manier bezig om mensen te dwingen legale software te gebruiken. Dit kan gratis software zijn zoals Linus of FreeBSD met alle gratis software die hiervoor te vinden is. Of je gebruikt een commercieel product waar je dus voor moet betalen.
  Ik hoor ook vaak het excuus dat spellen te duur zijn. Je moest eens weten wat voor bedragen mijn bedrijf vraagt voor de producten die we produceren. En geloof me, het is geen vetpot aangezien IT personeel vrij duur is. In het algemeen is het zo voor bedrijven dat het gebruik van bepaalde software een heleboel tijd scheelt voor de administratie. Als een product van 10.000 Euro ervoor zorgt dat 4 medewerkers 10 uur minder per week minder werk hebben, dan scheelt dit uiteindelijk enorm. Het bedrijf zou 1 medewerker kunnen afvloeien en de rest van het werk verdelen over de andere medewerkers. De medewerkers zouden ook part-time kunnen werken. Of ook andere taken uitvoeren. Maar de besparing zorgt ervoor dat het bedrijf binnen 1 jaar tijd het geld ruim heeft terugverdient en er zelfs winst op maakt.
  Kortom, bedrijven die illegale software gebruiken (en dat gebeurt vaker dan je denkt) doen dit alleen uit kostenbesparing terwijl ze het eenvoudig kunnen veroorloven.

  Maar naast bedrijven zijn er ook de hobbyisten. En helaas, computers en de IT is een dure hobby. Het feit dat men niet genoeg geld heeft rechtvaardigt kennelijk om het dan maar te stelen. boek-verzamelaars hebben dan dus ook het recht om zo maar boeken te stelen of te kopieren als deze te duur zijn. Doet me overigens denken aan die reclame voor de bibliotheek. Verbaast me overigens dat niemand er aan denkt om bij de bibliotheek of videotheek spelletjes te [b:3d9e46ceeb]huren[/b:3d9e46ceeb] voor enkele dagen, lekker spelen en deze dan na een week of zo weer terug te brengen…

  Oh, de opmerking "Linux is stabieler" is ondertussen ook flink achterhaald. Linux heeft ook gewoon de nodige gebreken en vooral linux-gebruikers die vergeten de nieuwste patches binnen te halen kunnen de nodige problemen krijgen. Mijn eigen ervaring met Linux is dat een crash binnen Linux zelfs irritanter is dan onder Windows. Applicaties die zonder waarschuwing dienst weigeren, applicaties die spontaan een reboot veroorzaken, applicaties die gewoon prut zijn. Erg snel is de software onder Linux ook niet altijd. En wie een Linux-box netjes wil configureren heeft toch behoorlijk wat ervaring nodig.
  Okay, Linux heeft geen 'Blue Screen Of Death' maar gaat gewoon direct dood…
 • Kijk eens naar de prijzen van software zoals Adobe Photoshop, Flash MX etc. Natuurlijk zijn het allemaal goede pakketen, maar voor een 'huis, tuin en keuken' gebruiker zoals de meeste computer gebruikers, zijn deze pakketten voor de doeleinden waarvoor ze gebruikt gaan worden onbetaalbaar.

  :evil: MajinBuu :evil:
 • [quote:71d9ca5378]Kijk eens naar de prijzen van software zoals Adobe Photoshop, Flash MX etc. Natuurlijk zijn het allemaal goede pakketen, maar voor een 'huis, tuin en keuken' gebruiker zoals de meeste computer gebruikers, zijn deze pakketten voor de doeleinden waarvoor ze gebruikt gaan worden onbetaalbaar. [/quote:71d9ca5378]
  Inderdaad. Voor de hobbyist zijn ze onbetaalbaar. Maar ze zijn dan ook niet voor hobbyisten bedoeld maar voor bedrijven. Kijk, het is best leuk en aardig allemaal, al die hobbyisten die allerlei websites hosten op gratis providers en het ziet er wel leuk uit, maar deze pakketten zijn primair bedoeld om een bedrijf een goed imago te geven, met een flitsende intro en allerlei speciale effecten.
  De vraag is dan ook wat een huis-, tuin- en keuken gebruiker met al deze bijzondere hulpmiddelen moet doen. Is een beetje vergelijkbaar met een grote vrachtwagen met aanhanger gebruiken om je dagelijkse boodschappen te doen bij de bakker 500 meter verderop. Of om jezelf in een beschermend pak te hijsen en je gehele huis van onder tot boven afdekken met kranten omdat de verf op een deur beschadigs is en een nieuw likje verf nodig heeft. Of her gebruik van een howitzer tegen een dolle muis je even gemeen aankijkt.
  Er zijn genoeg goedkopere en zelfs gratis alternatieven voor kleine gebruikers. En tja, de kwaliteit is misschien iets minder maar dat maakt weinig uit.

  En ik hoor wel eens het excuus dat men wil leren omgaan met een bepaald pakket om daar werk in te zoeken. Onzin! Als je werk zoekt, wordt je niet alleen beoordeeld op hoe goed je met software om kunt gaan, het gaat ook om je ervaring en je inzet. Als je een grafisch artiest bent dan is men primair niet geinteresseerd in de tools die je aflevert maar de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat.
  Ikzelf ben ook niet aangenomen bij mijn huidige werkgever omdat ik goed met Delphi om kon gaan maar omdat ik kon laten zien dat ik verstand van automatiseren had.

  Nee, mensen die illegale software gebruiken verzinnen meestal wat k*tsmoesjes om enige rechtvaardiging te voelen. Maar helaas, het zijn maar excuses om te doen alsof de misdaad minder erg is als het lijkt.
 • Zoals altijd zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Even niet over het wel of niet goed zijn van een bepaald OS of programma, maar wat doet gebruikers een pakket kopen. Als software tegen een redelijk bedrag te koop zou zijn, dan was de drempel alweer lager en werden pakketten meer verkocht.
  Laten we hopen dat Oracle (ellison?) nog ooit gelijk krijgt en dat we teruggaan naar de terminaltijd. Iedereen een werkstation, verbonden met een centrale server waar de software opstaat, het OS is standaard, paketten zijn op afroep beschikbaar en je betaalt per minuut dat je een pakket gebruikt. Lijkt misschien wel duur, maar altijd goed lopende applicaties met altijd de laatste versie/update is natuurlijk ook veel waard. Dus: alles werkt gewoon altijd, zelf geen gezoek en gepruts meer.
 • Slaat helemaal nergens op
  illegaal is goed en je hoefd niet te betalen .
  moeten ze het ook maar niet zo duur maken
  Daardoor word er veel illegaale dingen gekocht

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.