Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP Pro en games: FAT32 of NTFS?

None
8 antwoorden
 • Ik heb Windows XP Pro geinstalleerd staan met FAT32 als bestandssysteem. Ik dacht dat dit beter was om games te spelen. Heb ik hier gelijk in, of kan ik beter de volgende keer NTFS als bestandssysteem kiezen?
 • Lastige vraag. FAT32 of NTFS. Ik heb er lang over getobt en uiteindelijk gekozen voor NTFS. Zeker met een modern systeem is NTFS aan te bevelen. Voor programmatuur maakt het niets uit (behalve oudere utilities) of je FAT32 of NTFS gebruikt.

  FAT32 mag dan in het begin wel vlugger wezen dan NTFS. Nalange de tijd verstrijkt worden FAT32 directories (die Windows XP NIET kan defragmenteren) heftig gefragmenteerd en wordt zo'n volume trager en trager. Mocht je FAT32 nemen ga dan in godsnaam voor 32 kb clusters. Dat rekt de tijd aanzienlijk. NTFS kent die problemen niet en zal altijd, ongeacht het aantal bestanden op de schijf, even vlug blijven.

  De keuze lijkt me simpel :wink:
 • Ik zou nou juist niet kiezen voor 32KB clusters. Eerder voor 4 ofzo. Anders verspil je veel schijfruimte.
 • Ja, met Windows 9x was dat beter, klopt.

  MAAR: Windows 2000/NT/XP hebben een mankement. Het is niet mogelijk mappen te defragmenteren. Hiervoor heb je bijvoorbeeld diskeeper nodig die alleen met FAT32 om kan gaan ALS je 32 kb clusters gebruikt! Probeer de diskeeper boottime defrag module eens te draaien met een ander clusterformaat wat resulteerd in fouten op het volume.
  Bestanden worden met 32 kb/cluster niet sbnel gefragmenteerd. En dat beetje "slack" is met de vaste schijfomvang van tegenwoordig ook niet zo'n probleem meer.

  Pak gewoon NTFS en je hebt nergens last van. NTFS heeft altijd 4 kb clusters (mits vers aangemaakt!).
 • Voor systemen met minder dan 64Mb RAM: FAT32
  Systemen met 64 - 192Mb RAM: disk < 10GB: FAT32; > 10GB: NTFS
  Het aantal bestanden op de schijf is ook nog van invloed, en een schijf met data die geconverteerd is van FAT32 naar NTFS is altijd trager.
  Zie: http://www.digit-life.com/articles/ntfs/index3.html
  Advies: Neem een partitie met max. 8Gb FAT32 voor je OS en naast de rest, een kleine partitie van 1 - 2 GB FAT32 voor je Temp, Temp. Internet files en swap file.
  Mocht je toch NTFS willen gebruiken, maak dan toch die kleine FAT32 partitie aan voor je swapfile en vergeet de volgende regsetting niet:
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]
  "NtfsDisableLastAccessUpdate"=dword:00000001

  Anders houdt NTFS (default) bij wanneer ieder bestand voor het laatst benaderd is. (of je moet van statistieken houden)
 • [quote:e8ee84f4fd="Jimmy"]MAAR: Windows 2000/NT/XP hebben een mankement. Het is niet mogelijk mappen te defragmenteren. Hiervoor heb je bijvoorbeeld diskeeper nodig die alleen met FAT32 om kan gaan ALS je 32 kb clusters gebruikt! Probeer de diskeeper boottime defrag module eens te draaien met een ander clusterformaat wat resulteerd in fouten op het volume.[/quote:e8ee84f4fd]

  hmm. Dat ga ik vanavond eens even controleren. Wan ik heb diskeeper met verschillende fat32 partities onder windows 2000 draaien en nog nooit problemen mee gehad.
 • En? computer kaduk? Al uitgeprobeerd? :wink:
 • [quote:77653016a7="Jimmy"]NTFS heeft altijd 4 kb clusters (mits vers aangemaakt!).[/quote:77653016a7]
  Dat klopt niet, zelf te kiezen tijdens het formateren. (mijn clusters zijn 512 bytes)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.