Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe maak je windows 98 SE sneller?

josvand
15 antwoorden
 • Ik hoorde laatst iets over regeltjes die je in bepaalde bestanden kunt toevoegen dat je pc op een andere manier omgaat met zijn geheugen en daardoor sneller wordt. (of Zoiets)

  Ik bezit over een K6 200MhZ, 32MB RAM (jaja, oud…. :oops: )

  Ik gebruik mijn pc vooral voor het surfen en downloaden op internet en het branden van cd's.

  Heeft iemand tips om mij pc sneller te maken, want hij wordt steeds langzamer (ook formateren kan niet altijd en helpt niet veel)
 • Je zou kunnen proberen om je PC te tweaken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het programma Winboost 2001 van Magellass.com kunnen gebruiken. Let wel op: Op de site staat dat het Freeware is. Als je het programma hebt geinstalleerd noemen ze het een 15 dagen evaluatie-versie (mijn inziens is dat shareware).
  Let er ook op dat enkele opties behoorlijk riskant zijn. Lees goed wat een optie doet voor je hem toepast. De waarschuwingen staan in de op internet gestationeerde hulpschermen.

  Ook kan je het programma JV16 power tools gebruiken, met name om je register eens op te schonen. Dit werkt voor mij erg prettig.
 • Een paar tips voor snelheids winst!

  win98

  Ga naar
  Deze computer, klik rechtermuis en kies eigenschappen.
  Kies tabblad prestaties
  Kies bestandsbeheer
  Kies normale functie en verander desktop in netwerkserver.
  Ik doe dit al enkele jaren op diverse machine’s en volgens testen kan dit tot 10%
  snelheidswinst opleveren.

  2e
  Defragmenteer jeharde schijf en ga na
  Deze computer, klik rechtermuis en kies eigenschappen.
  Kies tabblad prestaties
  Dan virtueel geheugen.
  Kies om je instellingen voor het virtuele geheugen zelf opgeven.
  Maak 2.5 keer je eigen geheugen , in dit geval 80mb en bevestig dit, je krijgt een waarschuwing dat windows dit niet waardeert, maar als je alles goed gedaan hebt gaat het goed. Hierna zie je op de harde schijf een swp (swapfile) verschijnen, deze niet verwijderen want dit is nu je eigen virtueel geheugen. Dit levert ongeveer 5% snelheidswinst op
 • Je moet even de map met Fonts doorlopen en alle lettertypen die je nooit gebruikt of die op elkaar lijken deleten. Bij mijn oude beestje leverde het wat extra snelheid op. :lol:
 • [quote:63d40065a9="maartenvanbeek"]Ik hoorde laatst iets over regeltjes die je in bepaalde bestanden kunt toevoegen dat je pc op een andere manier omgaat met zijn geheugen en daardoor sneller wordt. (of Zoiets)

  Ik bezit over een K6 200MhZ, 32MB RAM (jaja, oud…. :oops: )

  Ik gebruik mijn pc vooral voor het surfen en downloaden op internet en het branden van cd's.

  Heeft iemand tips om mij pc sneller te maken, want hij wordt steeds langzamer (ook formateren kan niet altijd en helpt niet veel)[/quote:63d40065a9]

  [b:63d40065a9]Kijk eens op http://home.wanadoo.nl/cmiddel/chris/TuneW98.htm [/b:63d40065a9] :wink: . In jouw geval zou ik voor het virtueel geheugen 160MB nemen (zoals op de K6-233/ 48MB RAM van mijn zoon; draait prima)
 • Sneller maken van systeem
  Ga eerst eens naar Start/uitvoeren, en type Msconfig, gevolgd door 'OK'. Ga naar het tabblad opstarten, en verwijder alle progjes die niet absoluut noodzakelijk zijn. Ik kan je nu al zeggen dat alléén de volgende zaken essentieel zijn:
  ScanRegistry ( controleert je register op fouten bij het opstarten)
  System Tray (dat is dus niet je System Tray zélf, maar wél de Volume Control, PC Card Status, en Power Management iconen die daar eventueel instaan)
  Rundll Load Power Profile ( indien je energiebesparende functie/power management gebruikt)
  Je virusscanner en je firewall.
  En tenslotte je taakplanner (Scheduling agent/mstask.exe) wanneer je taken zoals het scannen op virussen etc. hebt lopen.
  De rest kan vaak gewoon weg. In geval van twijfel post je de overige zaken hier even.
  Verder nog een aantal tips:
  2) Run een complete schijfopruiming en defragmenteer. Maak je map C:\Windows\Temp helemaal leeg.
  3) Kijk of de driver van je grafische kaart een update nodig heeft.
  4) Pas de instellingen van je swap file (virtueel geheugen) aan: Ga naar Deze computer/eigenschappen/prestaties/virtueel geheugen.
  Kies voor: instellingen voor het virtueel geheugen zelf opgeven'. Kies bij 'minimum' EN bij 'maximum' bij 32 MB Ram voor 80 MB, bij 64 MB Ram geheugen voor 120 Mb, en voor 128 ongeveer 195 MB. Dus minimum en maximum dezelfde waarde. Start vervolgens Windows opnieuw op. Kijk ook even bij de eigenschappen van je swap file (win386.swp.) of die niet per ongeluk op alleen lezen staan.
  5) Start op in DOS, en geef het commando Scanreg/opt, gevolgd door 'enter', om de lege ruimte in je register te verwijderen. Type vervolgens Scanreg/fix, gevolgd door [enter]. Dan bouwt Windows het register opnieuw op, en worden beschadigde of ontbrekende bestanden gerepareerd, en ongeldige registersleutels opzij gezet met behoud van al je instellingen. Type vervolgens exit, gevolgd door 'enter' om weer terug te keren in Windows.
  6) Ga naar 'eigenschappen' van 'deze computer' en daar naar het tabblad 'prestaties/bestandsysteem' en stel de functie van deze computer in op netwerkserver. hierdoor word je cache aanzienlijk vergroot en daardoor reageert je computer sneller, en kan dingen sneller openen.
  7) Download Cacheman op http://www.outertech.com/ .
  Cacheman regelt je VCache instellingen en zorgt voor een beter gebruik van het geheugen en minder crashes. Stel de settings in op 'presets/average system.
  8) Verwijder alle lettertypen die je niet nodig hebt uit de map C:\Windows\Fonts.
  9) Bij Win98 en ME, en mits je minimaal 128 MB RAM hebt, wordt wel aangeraden de regel ConservativeSwapfileUsage=1 toe te voegen aan de sectie [386enh] van je System.ini. Of verander de waarde 0 in 1,. mocht 'ie er al staan. Experimenteer daar eens mee, en kijk of het bij jou ook een positief effect heeft.
  10) Open file msdos.sys met b.v. wordpad en voeg aan de sectie [options] een regel toe “BootDelay=0” en save deze wijziging.
 • [quote:47d30b5b9a="wood"]Sneller maken van systeem…..[/quote:47d30b5b9a]
  Volgens mij ben je al eens op mijn site geweest :wink:
 • nee ik ben nog nooit op jou site geweest, dit heb ik van Ton Kleinkamer
 • maar jou site is ook goed staat inderdaad vrijwel alles op

  groet
 • heel erg bedankt iedereen! Ik ben er nu allemaal mee bezig. Ik moet nu alleen nog dat virtuele geheugen instellen en hoop dan dat ie wat sneller is.

  Heb de pc ook geformatteerd en dat scheelt altijd stukken, maar ja, iedere week formatteren is een beetje lastig.  PS: helaas is er niet veel veranderd tot nu toe, een nieuwe pc kopen is denk ik de beste oplossing… :wink:
 • [quote:32c3c30ce2="bboetie de tweede"]Een paar tips voor snelheids winst!

  win98

  Ga naar
  Deze computer, klik rechtermuis en kies eigenschappen.
  Kies tabblad prestaties
  Kies bestandsbeheer
  Kies normale functie en verander desktop in netwerkserver.
  Ik doe dit al enkele jaren op diverse machine’s en volgens testen kan dit tot 10%
  snelheidswinst opleveren.
  [/quote:32c3c30ce2]


  Er staat me iets van bij dat dit alleen effect heeft op computers met 64 mb geheugen of meer… Ik stel dit zelf ook altijd in, maar heb niet echt verschil gemerkt.


  Maarten, misschien is overclocken een ideetje? Dan win je ook nog wat aan prestaties (zie het 1e forum in de lijst).
 • chris heb je ook al zo'n site voor windows XP

  groet
 • Ik heet dan wel geen chris, maar als je die site bekeken hebt, zie je dat je bijna alles ook op XP kunt uitvoeren… :wink: , zoals defragmenteren, prullenbak leeghalen, temp leeghalen enz.enz.
 • Dus deze kan ik allemaal uitschakelen? En kan ik dan wel bijv. office of winamp gebruiken, ookal start hij die niet gelijk op?

  Epson Status Monitor 3 Environment Check
  Microsof Office
  LoadQM
  Quick Time Task
  Taakcontrole
  Tweak UI
  VsecomrEXE
  Vshwin32EXE
  Winamp Agent
  SchedulingAgent
  TVWatch
  Vshwin32EXE (dus 2x)

  –> LoadPowerProfile deze staat 2x in de lijst –> ééntje weghalen?
 • Als je m.b.v. Win98Lite Internet Explorer loskoppelt van het besturingssysteem, dan zal Windows daar sneller door worden, maar vooral: een stuk stabieler. Minder blauwe schermen en minder vaak crashend IE en Windows Explorer, is mijn ervaring met Win98lite op div. computers.

  Kijk op http://www.litepc.com/98lite.html (je kunt zonder problemen de free preview gebruiken)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.