Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

win2k en XP ?

guusje000
13 antwoorden
 • Ik heb een PC gekocht met daarop XP geinstalleerd.
  Bijgeleverd zijn de zoganaamde recovery CD's van
  Paradigit. Nu wil ik op het systeem ook win2000 draaien.

  Kan ik win2000 installeren na XP ?

  Zo nee, wat is dan de beste optie, rekening houdend met
  die :evil: #@!$##$ :evil: recovery CD's.


  .
 • Ja, dat kan wel. Ik neem aan dat je dat op een aparte partitie installeert. Maar na afloop moet je opstarten met de WinXP CD, dan door een aantal keren op F10 drukken naar Recovery Console gaan, inloggen in de WinXP als Administrator (waarschijnlijk met blanko password) en vervolgens het commando [b:fccb12b779]fixboot[/b:fccb12b779] ingeven. Daardoor wordt de dualboot weer hersteld.
 • Ho stop! Het zijn recovery-cd's en geen installatie cd's! Die cd's bevatten een image, als je deze terugzet krijg je de installatie van XP zoals die was toen je je pc kocht.

  Mogelijk dat het wel kan door je XP partite te hiden, w2000 installeren, w2000 partite hiden en XP-partitie weer activeren en je bootmenu aanpassen, zodat w2000 ook geboot kan worden. Moet volgens mij kunne.
 • Wel ik ben helaas nog niet zover dat win2000 al geinstalleerd wordt.

  Ik heb op een apparte partitie (fat32) de i386 directory van win2000 gezet. Vervolgens met de opstartdiskette van win98 opstarten en de installatie van win2000 starten (winnt.exe).

  Nu begint hij met de installatiebestanden naar de harde schijf te kopieren.
  Als dit is voltooid start hij opnieuw op……..maar wel met XP. de installatie wordt dus niet voortgezet!!!

  Wat nu ??

  Ja, ik weet dat je eigenlijk eerst win2000 moet installeren en dan XP, maar ik weet niet zeker of dat lukt met die recovery-CD's van paradigit.
 • Sorry, ja. Dat zou fout kunnen gaan als het image CD's zijn. Er zijn echter ook Recovery CD's die gewoon als WinXP CD's functioneren. Dus dat moet je dat eerst even uitzoeken.
  Maar als je Win2000 installeert door de 1e partitie te verbergen, dan gaat het zo ook niet lukken. Je zit dan met hetzelfde probleem, nl dat je een [b:4abf0e53eb]fixboot[/b:4abf0e53eb] moet uitvoeren om de zaak aan de praat te krijgen. Je zou dan wel met BootMagic kunnen starten, die kan beide systemen zien.
  Het kan ook anders, maar dan moet je de bestanden NTDETECT.COM en NTLDR vanuit de WinXP I386 directory op je harde schijf of (als die daar niet staat) vanaf de CDROM naar C: root uitpakken. Dit moet met een extract commando. Staat hier: http://www.wown.com/j_helmig/wxprcons.htm beschreven.

  PS: Als je met DOS start, dan is een NTFS partitie onzichtbaar en de bootbestanden worden op de FAT32 neergezet. Bij een volgende start is het weer de NTFS die gestart wordt, dus WinXP. En die ziet Win2000 niet. Dus inderdaad wat water zegt, de NTFS partitie op hidden zetten (bv met Partition Magic?), dan moet Win2K wel installeren. Daarna verhaal hierboven maar even lezen.

  PPS: Kun je niet gewoon booten vanaf die Win2000 CD? Dan zou het hele probleem met NTFS/FAT32 omzeild worden.
 • Wel, ik zou graag vanaf de win2000 cd booten, maar de CD heb ik van het werk meegekregen en daar is vanaf het netwerk alleen de i386 directory opgezet. Het is een open licentie voor 250 gebruikers of zo dus zou ik hem voor thuiswerk volkomen legaal kunnen gebruiken.
 • OK dus dan blijft over om de NTFS partitie op hidden te zetten. Gaat dat lukken? Zo ja, dan wordt na herstart de Win2000 installatie afgemaakt. Eenvoudigste is om dan met BootMagic verder te gaan. Die kan beide systemen onafhankelijk van elkaar starten. Vertel maar wat je van plan bent.
 • Hidden ??

  een tip zou welkom zijn…

  al moet ik zeggen dat ik niet mag klagen wat betreft de hulp
 • Om een partitie op hidden te zetten heb je een programma nodig als bv Partition Magic of Gdisk. Met PM gaat dat als volgt: opstarten met PM bootdisk, selecteer partitie, Operation > Advanced > Hide partition. Moet je wel Partition Magic hebben natuurlijk…
 • Een vriend van mij heeft ook pas een nieuw systeem, maar heeft daar (zoals het hoort) wel de originele CD bijgekregen.

  Kan ik deze gebruiken ter installatie van XP en mijn eigen licentie KEY invoeren ??
 • [quote:ad9bb0e2de="guusje000"]Een vriend van mij heeft ook pas een nieuw systeem, maar heeft daar (zoals het hoort) wel de originele CD bijgekregen.

  Kan ik deze gebruiken ter installatie van XP en mijn eigen licentie KEY invoeren ??[/quote:ad9bb0e2de]

  Als die CD van je vriend exact dezelfde is als die van jou dan kan het gewoon, dus bijvoorbeeld allebei [b:ad9bb0e2de]Windows XP Home Edition OEM [/b:ad9bb0e2de]moet geen probleem zijn. Maar als je vriend bijvoorbeeld een pc met Professional heeft en jij met Home Edition dan gaat het niet. Want Home en Professional hebben andere instalatie code's
 • Een heel andere vraag: Waarom installeert iemand Win2000 naast WinXP ? Wat is daarvan het voordeel?
  Ik heb wel eens voordelen gehoord om Win98SE naast XP te installeren omdat bepaalde oudere software niet meer werkt onder XP, maar dat geldt toch niet voor Windows2000?
 • [quote:b355e277de="roeske"]Een heel andere vraag: Waarom installeert iemand Win2000 naast WinXP ? Wat is daarvan het voordeel?
  Ik heb wel eens voordelen gehoord om Win98SE naast XP te installeren omdat bepaalde oudere software niet meer werkt onder XP, maar dat geldt toch niet voor Windows2000?[/quote:b355e277de]

  Die vraag had ik eigenlijk ook al, maar had hem nog niet gesteld, ik zie ook geen nut om die 2 Windows versies te instaleren. Maar misschien is die Windows 2000 voor zijn werk ofzo.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.