Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

IRQ problemen???? of toch niet?

None
5 antwoorden
 • Ik heb een PC met windows millennium, daarbij heb ik de volgende IRQ-instellingen:

  00 Systeemtimer
  01 Standaardtoetsenbord met 101/102 toetsen of Microsoft Natural Keyboard
  02 Programmeerbare interruptcontroller
  03 Creative SB Live!
  03 IRQ Holder voor PCI-besturing
  04 Intel(R) PRO/100+ Management-adapter
  04 IRQ Holder voor PCI-besturing
  05 Pinnacle WDM PCTV Audio Capture
  05 Pinnacle WDM PCTV Video Capture
  05 Open hostcontroller voor PCI naar USB van SiS (7001)
  05 IRQ Holder voor PCI-besturing
  06 Standaarddiskettestationcontroller
  08 Systeem-CMOS/Real time klok
  09 Creative SB16 Emulation
  10 IRQ Holder voor PCI-besturing
  11 ABIT Siluro T400
  12 PS/2 compatible muispoort
  13 Numerieke-gegevensprocessor
  14 SiS 5513 dubbele PCI IDE controller
  14 Primaire IDE-controller (dubbele fifo)
  15 SiS 5513 dubbele PCI IDE-controller
  15 Secundaire IDE-controller (dubble fifo)

  De IRQ-instellingen zoals hierboven heb ik na veel geklungel voor elkaar gekregen. Ik heb namelijk IRQ problemen gehad. Me Soundblaster Live! gaf een conflict met een ander apparaat. Toen had ACPI in de BIOS uitgezet, zodat ik via de BIOS me LPT poort kon disablen. Toen had me Live geen IRQ problemen meer. maar wel kreeg daarna opeens de Videokaart hetzelfde IRQ-adres als me netwerkkaart. En dat is niet goed zover ik weet. Dus toen heb ik de com-poorten + onboard USB gedisabled. En toen was dat voorbij. Ik deed dit met gemengde gevoelens want ik zo wel graag de com-poort + USB wilen gebruiken. Toen heb ik de com1 in de BIOS op auto gezet. En toen gaf die hem in windows niet weer. Dus dat gaat blijkbaar gewoon niet. Ook heb ik me USB in de bios aangezet. Die kwam er in windows opeens ook bij, alleen ging die lekker op IRQ 5 zitten. En nu vraag ik me af of dat wel allemaal goed zit bij mij, want ik heb de volgende apparaten op IRQ 5:

  05 Pinnacle WDM PCTV Audio Capture
  05 Pinnacle WDM PCTV Video Capture
  05 Open hostcontroller voor PCI naar USB van SiS (7001)
  05 IRQ Holder voor PCI-besturing


  Ik weet dat een PCI-besturing altijd op een IRQ kan zitten waarop al een ander apparaat zit. Dus dat zou niet uitmaken. Maar er zit veel meer op IRQ 5. Kan die USB samen met die tv-kaart en die PCI-besturing op IRQ 5? Zoja, waarom wel? Zo nee waarom niet? En die 2 dingen van pinnacle kunnen die samen op hetzelfde IRQ?

  En waarom kan ik zelf niet die apparaten voorzien van een ander IRQ-nr? (heb dat geprobeerd lukte niet). IRQ 7 is bv namelijk nog vrij. Kan ik die USB bv niet op 7 zetten?

  En klopt het dat die "Creative SB16 Emulation" die op IRQ 9 zit dat, dat de SB Live! DOS-driver IRQ is? Kan ik die IRQ misschien vrij maken door de DOS-driver van SB-Live te uninstallen?

  En dan nog een vraag. Als ik ACPI in de BIOS aan zet krijg ik dan meer IRQ's vrij of maakt dat niks uit? Met andere woorden heeft de instelling van ACPI in het BIOS invloed op het aantal IRQ's dat vrijkomt om gebruikt te worden?

  Hopelijk kunnen jullie me hiermee helpen zodat ik die IRQ-instellingen dadelijk allemaal goed heb staan.
 • Als je alleen maar Windows-spellen speelt kun je de SB16-emulatie uitzetten in Apparaatbeheer en in de config.sys en autoexec.bat.

  IRQ is een achterhaald iets, DOS tijdperk, en totaal niet meer nodig of in elk geval toe aan renovatie/uitbreiding. Het aantal IRQ-plaatsen is beperkt, vroeger 10, nu 15 of zo.

  Als die Pinacle componenten goed werken op dezelfde IRQ is er niets mis neem ik aan, in het vroege Windows bestaan (Win3.11/Win95) kon je geluidskaart of printer nog wel eens moeilijk gaan doen als ze tegelijkertijd aangesproken werden. Nu zijn de meeste chipsets zo gemaakt dat ze IRQ's kunnen delen, hoeveel per IRQ weet ik niet maar 2 of 4 in elk geval.
 • Waarom kreeg ik dan problemen toen me videokaart en netwerkkaart op hetzelfde IRQ stonden? Ik kreeg toen een blauw scherm bij het afsluiten van Windows. En waarom kwam er een uitroepteken in me apparaatbeheer toen me soundkaart samen met een ander apparaat op hetzelde IRQ stond?

  Wat ik precies wil weten wat de regels hier dan voor zijn? Het kan dus nooit zijn dat per IRQ meerdere apparaten kunnen staan. Anders had ik wel geen problemen gehad.

  Zover ik weet kan een IRQ alleen maar gedeeld worden als een van de apparaten op de IRQ een PCI-besturing is.

  Of zijn die regels aangepast? Zoja wat zijn nu dan de regels? Want dat wil ik dus weten.
 • VGA en NIC zijn alle twee apparaten die iets uit moeten voeren tijdens het opstarten van de pc en de vga kaart wil/ moet als eerst hier wil de nic weleens voor piepen en dan heb je problemen met afsluiten of pc start helemaal niet op.
 • Die irq problemen zou je kunnen oplossen door alle insteekkaarten uit je pc te halen en dan alleen je videokaart erin te doen dan laten opstarten.. ( geeft je bios als het goed is een irc.. ) dan weer uitzetten.. weer een insteekkaart erin.. en weer opstarten.. geeft bios ook een irq.. en als het goed is ook nog een ander nummer dan dat de eerste kaart kreeg.. en ga zo maar door.. tot alles erin zit met verschillende irq's in bios…

  en dat die sommige dingen hetzelfde irq gebruiken kan zijn dat het dezelfde kaart is..
  voorbeeld ik heb een tv kaart in me pc.. met radio.. beide hebben hetzelfde irq adres, omdat het maar 1 kaart is en je toch geen radio en tv tegelijk gebruikt.

  vanaf windows 98 word alles volgens mij automatisch geregeld ook al staat in de bios ( bij opstarten die lijst met irq nummers ) een paar keer hetzelfde nummer bij verschillende insteekkaarten.

  Arnaud.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.