Vraag & Antwoord

OS Windows

Dualboot 98SE en XP - NTLDR ontbreekt. HELP!!!

Anoniem
Binary
12 antwoorden
 • Ik heb m'n harde schijf gepartitioneerd met twee primaire partities van 3,5 en 4,5 GB en daarnaast nog een zooi logische stations. Op de eerste primaire had ik win 2k en op de tweede primaire win xp pro. De eerste primaire is C en de tweede J (Vraag me niet waarom maar dat was zowel in 2k als XP zo.) Nu heb ik de C partitie verwijderd en opnieuw aangemaakt en er Windows 98 op geïnstalleerd. Dit omdat ik sommige oude spelletjes wil spelen die totaal weigeren in XP.
  98 wil nu wel opstarten maar als ik nu de eerste primaire partitie hide en de tweede op active zet kan ik niet meer naar XP booten. Ik krijg de melding NTLDR ontbreekt. fixmbr, fixboot en/of bootcfg vanaf de xp installatie cd helpt ook al niet. Weet iemand hoe ik dit probleem op kan lossen?

  ps: Ik kan niet bij m'n logische stations want die zijn NTFS. :cry:
 • Windows XP had op je C-schijf opstart-bestanden geplaatst. Deze zijn nu weg.
  De enige manier om die terug te krijgen is XP opnieuw installeren. Reparatie lukt immers niet volgens jouw beschrijving.
 • Nog even een aanvulling:
  Probeer eens een reparatie met de C-schijf als actieve partitie. Bij je eerste installatie was dat ook het geval. Mogelijk is dat de oorzaak dat je reparatie niet lukt.
 • Zowel Win2000 als WinXP kunnen met meer dan 1 primaire partitie overweg. Dus heb je waarschijnlijk destijds de partitie niet op hidden gezet om de andere te starten. Anders zouden beide partities wel als C worden herkend, wat de normale situatie is. Hoe deed je dat trouwens, die andere partities op actief zetten? BootMagic is daar uiterst geschikt voor; of gebruikte je iets anders.
  Nu heb je Win98 en die wil de 2e partitie niet zien. Dus moet je de WinXP op hidden zetten om te starten. Maar omgekeerd [i:4337b71aad]hoeft[/i:4337b71aad] het niet. Ik zou wel graag precies willen weten wat je precies doet om te switchen (welk programma) en hoe de boot.ini op de WinXP partitie er nu uit ziet. Waarschijnlijk wordt WinXP partitie nu gewoon weer C, wat uiteraard tot problemen kan leiden.
 • Toen Win 2k en XP er allebei nog opstonden waren ze geen van beide hidden. Dat draaide gewoon goed.
  Het omschakelen deed ik met pqboot, een programmatje dat bij Partition Magic 7 zit. Ik heb het geprobeerd met beide partities actief en dan de andere hidden maar de reparatie deed het niet.
  Boot.ini van Win XP kan ik niet meer bekijken omdat die op een NTFS partitie staat en ik alleen nog maar in Win 98 kom.
  Maar ik moet dus XP opnieuw installeren?
 • Nee, dat moet niet nodig zijn. Ik ken PQBoot niet goed genoeg, dus ik ga er maar van uit dat je daarmee de partitie op hidden kunt zetten. Dus als je daarmee de Win98 partitie op hidden zet [i:75ff129fbb]en[/i:75ff129fbb] de WinXP partitie activeert, dan zou je met [b:75ff129fbb]fixboot[/b:75ff129fbb] de WinXP weer moeten kunnen booten. En al helemaal met [b:75ff129fbb]bootcfg /rebuild[/b:75ff129fbb]. Die moet je bestaande WinXP toch zien op het moment dat deze actief is? En zelf als dan de bootbestanden op de Win98 partitie zouden komen (wat ik niet geloof, omdat deze hidden is), dan zou je een Win98/WinXP dualboot menu moeten krijgen. Je zegt trouwens dat je beide partities op actief hebt geprobeerd en de andere hidden, maar dat kan natuurlijk nooit, 2 partities tegelijk actief. Altijd 1 actief en de andere hidden.
 • Ik bedoelde primaire 1 active, primaire 2 hidden heb ik geprobeerd en primaire 1 hidden, primaire 2 active heb ik geprobeerd. Maar ik zal het nog eens proberen.
 • [quote:410bb863e6="Binary"]Nee, dat moet niet nodig zijn. Ik ken PQBoot niet goed genoeg, dus ik ga er maar van uit dat je daarmee de partitie op hidden kunt zetten. Dus als je daarmee de Win98 partitie op hidden zet [i:410bb863e6]en[/i:410bb863e6] de WinXP partitie activeert, dan zou je met [b:410bb863e6]fixboot[/b:410bb863e6] de WinXP weer moeten kunnen booten. En al helemaal met [b:410bb863e6]bootcfg /rebuild[/b:410bb863e6]. Die moet je bestaande WinXP toch zien op het moment dat deze actief is? En zelf als dan de bootbestanden op de Win98 partitie zouden komen (wat ik niet geloof, omdat deze hidden is), dan zou je een Win98/WinXP dualboot menu moeten krijgen. Je zegt trouwens dat je beide partities op actief hebt geprobeerd en de andere hidden, maar dat kan natuurlijk nooit, 2 partities tegelijk actief. Altijd 1 actief en de andere hidden.[/quote:410bb863e6]
  Dat heb ik gedaan en vervolgens krijg ik de volgende melding:
  [quote:410bb863e6]NTLDR is missing.
  Press CTRL+ALT+DEL to restart.[/quote:410bb863e6]
  Wat nu? :-?
 • Tja, dat wordt lastiger. Ik heb een aantal dingen gezegd, maar met name dat [b:641c689429]bootcfg /rebuild[/b:641c689429] zou moeten werken. Als je dat doet, wordt je WinXP installatie dan wel gezien? Als dat wel zo is, en toch wil XP niet starten, dan zou ik willen adviseren om met Partition Magic die 2e primaire partitie om te zetten in een logisch station. Daarna is alleen de Win98 partitie nog actief en van daaruit zou een fixboot of bootcfg /rebuild toch wel moeten werken. Dan zou je daarna door het toevoegen van de regel C:\="Windows 98" in de boot.ini een dualboot kunnen maken van Win98/XP. Maar het is mij onduidelijk wat nu eigenlijk het probleem is, dus dat is eigenlijk een noodoplossing. Wat jij nu probeert heb ik vaak genoeg met succes gedaan. Dus…?
 • Ik heb precies hetzelfde probleem gehad. Had eerst een trippleboot (windows 98 op C, windows 2000 op E, windows XP pro op F). Heb toen de C partitie geformatteerd en windows 98SE er opgezet. Toen heb ik gestart met de XP cdrom en aangemeld bij de XP installatie. Daarin heb ik Fixboot en Fixmbr uitgevoerd. Opnieuw opgestart en toen de foutmelding ntldr is missing. Heb gelukkig backups gemaakt van de bestanden en deze in DOS teruggezet. Hielp ook niet. Nou miste hij het bestand niet, maar hij startte ook niet op. Heb toen veel geprobeerd met bootcfg /alle commando's. Maar niets hielp. Heb toen uiteindelijk maar windows 98 weer opnieuw geïnstalleerd en toen XP (2000 was niet meer nodig).

  Dit probleem komt zeker alleen voor als je naar win98 en winXP nog een derde besturingssysteem (win2000) hebt draaien.
 • Verschil is alleen wel dat jij vermoedelijk 1 primaire partitie en verder logische stations had. Dat is in dit geval anders. Dus dat maakt de zaak niet eenvoudiger, hoewel het gewoon moet werken, omdat de andere primaire partitie hidden moet zijn. En toch doet hij het niet…rara
 • Maar als ik het goed begrijp is dat dus een noodoplossing. Dan denk ik dat het misschien handiger is als ik op deze primaire partitie dan Windows XP installeer, alle data backuppen, en de boel overnieuw partitioneren met een primaire partitie voor Win 98 en voor de rest logische stations met een voor Win XP, en de andere partities voor m'n data.
  Want als ik dan Win XP naast 98 installeer zou het moeten werken toch?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.