Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

nieuwe pc en swapfile

Venzent
8 antwoorden
 • Als beginneling een nieuwe pc aangeschaft en even wat vraagjes; ik wil op de pc partities aanmaken, HD 60G, waarbij win98 op c:/ komt te staan, programma's op d:/ enzenz. nu wil ik ook een extra partitie aanmaken voor mijn swapfile (als zijnde extra geheugen). Hoe groot moet deze zijn en hoe kan ik mijn swapfile herkennen en verplaatsen, of zijn er betere ideen hoe ik dit kan inrichten. Wil pc voornamelijk gaan gebruiken voor videobewerking.
  spec pc amd 1.8 60G 256 MB :roll:
 • Je gaat dus met Win98 werken. Je swap file is te herkennen aan de extensie .swp en zal gewoon op de c-schijf staan. De richtlijn voor een swap file is 2,5 à 3 keer het intern geheugen. Bij jou is dat dus 3x256=768 MB. Ik zou gewoon een extra partitie maken van 1GB (FAT32) en daar de swap file op zetten.
  Dit gaat als volgt:
  In het configuratie scherm kiezen voor Systeem.
  Dan tabblad prestaties, Virtueel geheugen en de hele zaak instellen. Het minimum en het maximum moet hetzelfde zijn (768).

  Als je daar toch bent, ga dan een stapje terug en kies bij bestandsysteem de instellingen van de vaste schijf: Netwerkserver en zet in het apparaatbeheer de DMA aan van je cd-rom en cdrw.

  Nu is je systeem al een stuk sneller.
  Succes
 • ik heb me ooit eens overtuigend laten uitleggen dat de swappartitie zo dicht mogelijk bij de c: moet staan, dus zou je daarvoor de d: moeten reserveren.
 • ben aan het frommelen met 2 oude conner 500mb-schijfjes in raid0 als swap-drive 8)

  als het werkt laat ik het wel horen
 • [quote:1949f6d55c="derkdejong"]ik heb me ooit eens overtuigend laten uitleggen dat de swappartitie zo dicht mogelijk bij de c: moet staan, dus zou je daarvoor de d: moeten reserveren.[/quote:1949f6d55c]
  Integendeel. Je kan de swap partitie het best op een tweede harde schijf zetten, het liefst ook nog aan een andere IDE poort. Dan kan de swap file (HD2) gewoon doorwerken als HD1 ook werkt.
 • [quote:21c12b11dd="JP-Sjonnie"][quote:21c12b11dd="derkdejong"]ik heb me ooit eens overtuigend laten uitleggen dat de swappartitie zo dicht mogelijk bij de c: moet staan, dus zou je daarvoor de d: moeten reserveren.[/quote:21c12b11dd]
  Integendeel. Je kan de swap partitie het best op een tweede harde schijf zetten, het liefst ook nog aan een andere IDE poort. Dan kan de swap file (HD2) gewoon doorwerken als HD1 ook werkt.[/quote:21c12b11dd]

  Dit klopt, de buitenkant van een HDD is het snelst (bij 1 omwentelling van de schijf komt er meer "oppervlakte" langs de leeskop aan de buitenkant als aan de binnenkant), hierdoor zal er per omwenteling meer data aan de buitenkant gelezen worden als aan de binnenkant, een HDD heeft in tegenstelling tot een cd-rom een vast toerental. Daarom is het het beste om windows altijd op een zo krap mogelijke eerste partitie te zetten (C:) en de swapfile op een andere HDD op de eerste partitie van die schijf, ivm doorvoersnelheid en belasting van de IDE-controller heeft de secundaire controller (indien C: op primair zit) de voorkeur.
 • heb ik ook weer wat geleerd…!
 • 256 Mb intern. Een vaste swapfile van 256 MB is meer dan genoeg. Gebruik de regel:

  [386enc]
  ConservativeSwapfileUsage=1

  En racen zal ie! Onder Windows XP heb ik wel eens een tijdje zonder swapfile gewerkt. Ik heb dan ook 512 MB intern. Dit ging op ten duur niet zoals ik dat wilde :roll: Ik gebruik nu een swapfile van 128 MB. Nooit meer problemen gehad. Zelfs niet onder de meest zware omstandigheden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.