Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

dual boot probleem

None
11 antwoorden
 • hoi,

  ik had W2000. Daarna heb ik op 'n tweede partitie Wxp geinstalleerd. Toen startte W2000 niet meer op. Na wat ge-experimenteer start Wxp ook niet meer op. Ik krijg de twee OS keuze mogelijkheden op m'n scherm maar wat ik ook kies ik krijg de volgende melding:

  "Windows kan niet worden gestart omdat het volgende bestand is beschadigd of niet kan worden gevonden <windows-hoofdmap>\system32\hall.dll"

  Dit is toch triest. :cry: Wat nu??
 • Probeer win2k eens opnieuw te installeren, gewoon eroverheen. Maak van te voren eens een back-up van de bestanden boot.ini, msdos.sys en boot.bin. Zet deze daarna weer terug. Probleem opgelost?

  Anders kun je vanaf de win2k CD ook nog eens hall.dll terugzetten, of alles formatteren en gewoon alles opnieuw erop.

  Waarom wil je tyrouwens XP naast 2K, 2K is toch best zat en is veel stabieler en nog beter ook (mijn mening, hoeft niet die van jou te zijn)
 • ok,
  de partitie W2000 heb ik geaktiveerd met pqboot en daarna opgestart met de W2000 cdrom om deze opnieuw te installeren (herstellen).
  En hoe is het mogelijk (op 'n gegeven moment denk je dat niets meer lukt) W2000 werkt weer. Bedankt daarvoor.

  Maar nu dus geen os keuzemenu meer om voor xp te kiezen.
  Hoe dus verder.

  Wat je opmerking betreft. Mijn vriendin wil graag xp, zodoende. Nu had ze echter niets meer.
  Tja………………
 • Geprobeerd:
  Met pqboot heb ik de xp partitie geaktiveerd en geprobeerd om Wxp weer op te starten. Maar helaas, ik krijg dezelfde foutmelding weer.

  Gelukkig kon ik deze keer met de pqboot W2000 aktivering wel W2000 weer starten. Heb ik tenminste dat nog.

  Wat ik wel meen te bemerken is dat het boot keuzemenu 'n andere is dan ik eerder heb gezien. Dit keuze menu staat meer naar onder op het scherm terwijl ik eerder een keuze menu heb gezien met twee regels boven aan het scherm (het w2000 menu?).

  In W2000 zie ik bij het opstartmenu ook niet dat ik een xp keuze kan maken.

  Resumerend: Ik denk dat beide os' sen gewoon goed zijn, maar dat het w2000 of het wxp bootkeuze menu corrupt is.

  Ben ik warm??
 • Je zou dit simpel op moeten kunnen lossen door op te starten vanaf WinXP CDROM, daarna met F10 naar het Recovery Console. Inloggen als Administrator (blanko password?) en het commando [b:0734f1e78f]bootcft
  ebuild[/b:0734f1e78f] uit te voeren. Kies beide gevonden Windows installatie en er wordt een nieuwe (en hopelijk goede) boot.ini aangemaakt.
 • Windows 2000 en xp gaan heel slecht samen.
  Heb ik zelf ook al een gehad, is een goeie formule voor problemen die nooit opgelost kunnen worden.
  Niet doen dus.
  Gewoon format c: xp er op en klaar.
  Als je persee een dualboot wil gooi er dan 98 se op, dit gaat stukken beter.
  Eerst 98 en dan xp, dit even ter verduidelijking hoe dit het beste kan.

  Greetz
  Fat32 8)
 • Waarom niet doen? Ik heb hier meerdere machines met Win2000 en XP in dualboot. Nooit echt problemen. Ook niet met Windows 98 trouwens vor de duidelijkheid. Ik zou ook niet weten wat voor speciale problemen 2K/XP zou kunnen opleveren, ze staan in principe los van elkaar. Afgezien van de bootfiles dan. En als je eerst Win2K en dan WinXP installeert zou dat gewoon goed moeten gaan. Doe je het andersom, dan moet je achteraf het commando [b:e6fcb4ecbe]fixboot[/b:e6fcb4ecbe] draaien om dat op te lossen. Het eerder gestelde probleem met [b:e6fcb4ecbe]hal.dll[/b:e6fcb4ecbe] wijst heel sterk op een beschadigd of niet bestaand boot.ini, dus dat zou simpel op te lossen (moeten) zijn.
 • K gebruik zelf ook 2000 en XP, maar dan met XP op de C en 2000 op de F, werkt goed, misshcien moet je eens proberen de partities om te draaien (of beide opnieuw te installeren)
 • Het is gelukt. Bedankt allen en Binary, want met bootcfg
  ebuild heb ik de zaak opgelost.
  Terugkijkend: Aan de beide OS'sen mankeerde niets. Er zijn geloof ik twee bootsectoren. W2000 en WXP hebben er beide een. Ik heb namelijk op W2000 nog steeds 'n 'oude' boot.ini Dit verklaart ook de verschillende boot opstart menu's die ik heb gezien. De boot.ini van WXP heb ik met bootcfg gerebuild:

  [boot loader]
  timeout=5
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="W2000"
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="WXP"
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(5)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

  De laatste twee opties moeten er nog uit maar dat zijn waarschijnlijk de boosdoeners geweest. Door /fastdetect misschien of die (5) ipv (2)?
  Nu start alles goed op met het WXP boot.ini en het bijbehorende opstart menu.

  Is mijn vriendin ook weer blij.

  groetjes,
  Henny
 • Je boot.ini zou er dus zo uit behoren te zien:

  [boot loader]
  timeout=5
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

  Het is wel zeker dat de partition-vermeldingen de oorzaak van het probleem was. Ook nu staat je default volgens mij naar de verkeerde map te wijzen (WINDOWS op partitie 2 ipv WINNT)

  Normaliter heb je op een schijf maar 1 bootsector (nl in de MBR), alleen wijst het feit dat je een boot.ini op je 2e partitie hebt er op dat je met PQBoot hebt geswitched in plaats van de reguliere Windows Bootmanager te gebruiken. Dat kan wel, maar dan heb je beide systemen apart geïnstalleerd door de partities afwisselend te activeren. Nu gebeurt dat niet meer, alleen de eerste partitie is actief en je kunt schakelen met de ingebouwde BootManager ipv PQBoot. Ik zou je adviseren op deze laatste niet meer te gebruiken, tenzij je echt tussen 2 aparte primaire partities wilt schakelen.
 • Alle puzzelstukjes vallen op z'n plek, maw alles duidelijk en nogmaals bedankt.

  Henny

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.