Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows Xp en ook nog MS-Dos hoe ??

Binary
8 antwoorden
 • Ik draai nu op xp maar ik moet ook nog dos erbij op een andere partitie hoe doe je dat alvast bedankt
 • Maak met bv Partition Magic ruimte voor de bestaande partitie en maak hier een nieuwe primaire FAT16 partitie, activeer deze en installeer hierop DOS. Activeer daarna weer de WinXP partitie, boot naar WinXP en installeer BootMagic. Ik heb deze zelf nog nooit in FAT16 laten werken, dus ik hou een kleine slag om de arm, maar volgens mij moet dat wel gewoon kunnen werken. Een alternatieve bootmanager zou het bij PM geleverde PQBOOT zijn.
 • Binery,
  kan het ook niet zonder dat programma, door met een bootdisk van win98 op te starten, je komt dan op de c-prompt en kunt vandaar naar een andere partitie. Hier kan je dan Dos toch opzetten - of ben ik ernaast?
 • Je kunt inderdaad met een Opstartdiskette van Windows (welke versie dan ook) opstarten naar DOS, maar je kunt die DOS vervolgens niet installeren. De DOS die je dan gebruikt is een Windows-versie (versie 7.x) en dat is een uitgeklede versie van de "oude" DOS die alleen onder/met Windows werkt.
  Ik ga er van uit dat die oude DOS (versie 6.22 of lager) ook echt op die andere partitie geïnstalleerd moet worden (anders zou die andere partitie geen zin hebben), dus moet dat op een primaire FAT16 partitie gebreuren.
 • gaat u naar 'start', 'uitvoeren' en geeft u 'cmd' als opdrachtparameter. Daarna kunt u op de knop 'ok' drukken. vervolgens kunt u zien dat we wel degelijk een Dosvenster wordt gestart. alle gangbare Dosopdrachten zoals 'DIR' ,'TYPE' en 'FORMAT' kunt u hier gebruiken.
  groetjes
 • [quote:2489fb593d="Binary"]Ik ga er van uit dat die oude DOS (versie 6.22 of lager) ook echt op die andere partitie geïnstalleerd moet worden (anders zou die andere partitie geen zin hebben), dus moet dat op een primaire FAT16 partitie gebreuren.[/quote:2489fb593d] Hmm, als je boot van 6.22 diskette dan zijn alle niet FAT16 partities onzichtbaar. Als je de OS op een 16 FAT partitie zet, zal dat gewoon de C: worden. Dus echt een probleem zie ik niet. Je maakt op de diskette een speciale config.sys en autoexec.bat die de paden goed zet en de drivers laden (eventueel dus vanaf die "C:"…). Het DOS programma weet vervolgens niet beter.
 • Dat klopt, maar alleen de actieve partitie wordt gebruikt om te installeren, zelfs als er meerder FAT16 partities aanwezig (zouden) zijn. En die actieve partitie is altijd de C-schijf. Dat is het probleem ook niet. Het enig probleem is om vervolgens te kunnen switchen tussen DOS en Windows, wat toch de bedoeling zal zijn. En ik gebruik daarvoor altijd BootMagic, maar ik weet niet zeker of die goed om kan gaan met een FAT16 partitie. Als je het uitprobeert, laat dan even het resultaat weten.
 • kun je dan niet een menu maaken bij het booten kunt kiezen tussen dos en windows

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.