Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windows 98se of windows XP home

Anoniem
roy_startpag
18 antwoorden
 • Mijn oom wil een nieuwe computer, maar hij twijfelt over de versie windows die er op moet. hij is 98 gewend, en hij wil eigenlijk niet anders want het voldoet zo wel goed. Maar hij werkt ook veel met videobewerking, zou XP daar geschikter voor zijn.
  En wat is in de toekomst beter aan XP dan aan 98.

  deel uw ervaring!
 • De boel gaat nu langzamerhand over op NT-gebaseerde Windows. Dus vroeg of laat moet je toch over, of je nu wilt of niet. De toekomstige software en hardware wordt niet meer voor Windows 98 gemaakt. Dit was ook te lezen op tweakers.net. En dit is iets wat van Microsoft afkomt. Microsoft wil namelijk dat gebruikers Windows 98 aan de kant gaat gooien. En dat houd je niet tegen. Microsoft gaat contracten sluiten met hard- en software leveranciers hierover.

  Dus ik zou jou adviseren te kiezen voor Windows XP. En de de overgang zal niet groot zijn. XP is zelf nog een tikje gebruikersvriendelijker ook nog.
  En als je oom 98 kan begrijpen dan gaat het met XP ook lukken.

  mvg,
  Roy
 • Probeer een pc te zoeken met Windows XP Professional.
  Deze is meer uitgebreid en ik vindt hem persoonlijk beter.
 • Je oom kan natuurlijk gewoon voor een XP-versie kiezen (maakt niet uit welke) en dan beginnen met het thema op Windows Klassiek te ztten. Zo zal je oom geen problemen kennen met het uiterlijk en kan ie rustig aan wennen aan de vernieuwingen in de nieuwe Windows
 • Sowieso voor XP gaan. Voor de reden dat je oom er toch op vooruit moet. XP is trouwens heel gemakkelijk. Maar een andere reden is dat veel videobewerkingssoftware enkel voor NT based windows gemaakt zijn. Zoals 2000 en XP dus, op 98 zal veel van die software dus niet (optimaal) werken.
 • Enige nadeel van XP is dat niet alle hardware randapparatuur geschikt is voor XP. Denk bijv aan een HP Scanjet 3300c.
 • ALs je oom nog een windows98 cd heeft zou ik gewoon die installeren en wachten op Windows XP 2nd edition en die kopen. Dan hoef je niet allerlei service packs te installeren en zijn hopelijk de meeste bugs verholpen. 8)
 • ja, wat bosje hierboven zei ben ik het ook wel mee eens.
  Ik heb een beetje het idee dat het hier om hetzelfde probleem gaat als met windows 98, die had op het begin ook veel problemen, maar de SE uitvoering vind ik nogsteeds perfect.

  ik heb ze trouwens beide op mijn computer staan, en ik overweeg om er nog linux bij te gooien. Maar ik heb niet genoeg tijd om me in linux te verdiepen.
 • Windows XP eerste editie vind ik al goed, en het is gemakkelijk om de updates en nu zeker de service pack te installeren. Tenminste als je breedband internet connectie hebt. Wat betreft randapparatuur, vooral scanners, is het wel ambetant, maar aan de andere kant vind ik XP toch wel veel gemakkelijker voor interne hardware. Toen ik vanuit win ME win XP erbij installeerde, kon ik gewoon in ME de nodige updates downloaden (via de setup) en zo had ik bij de eerste start van XP al direct m'n geluidskaart en beeldkaart geinstalleerd met de laatste drivers.

  Die updates moet je gewoon direct doen, voor je software begint te installeren (behalve drivers) en dan heb je toch ook een soort 2de editie.
 • In de toekomst zal het wel meer en meer naar XP toegaan. Maar je leeft nu, en niet in de toekomst. Ik gebruik zelf ook nog steeds win98se. XP er ook wel op gehad, maar beviel mij niet. Driverproblemen, software die niet draait (vooral spellen), etc. Zal langzamerhand wel beter worden, maar voor mij dus voorlopig nog even geen XP.

  Het ligt er ook een beetje aan, hoe handig je oom met computers is. Heeft het hem veel tijd gekost win98 onder de knie te krijgen, dan zal overschakeling naar XP hem waarschijnlijk niet bevallen. Omdat daar het meeste toch net even anders is.
 • XP is nu, niet de toekomst. 98 is verleden tijd. Het hangt af voor wat. Voor spellen zou ik voor 98 gaan, maar voor videobewerking blijft NT (XP dus) het beste. Niet dat het daar beter op gaat (dat weet ik niet), maar dat veel videosoftware alleen voor NT is. De driverproblemen beginnen nu toch wel verleden tijd te worden vind ik. En ik denk wel dat die oom ermee weg kan, als ie al aan videobewerking doet.
 • Is een dualboot met 98SE EN XP geen optie?
 • Ik dacht zelf ook al aan dualboot, maja, mijn oom is al niet zo handig met computers, en als hij nu ook nog 2 besturingssystemen op zijn pc heeft snapt ie er helemaal nix meer van.

  Maar het belangrijkste wat hij er mee gaat doen is videobewerken, dus misschien toch XP?
 • Heb zelf ook een dualboot moeten maken ivm hardware, die inmiddels op de tv-kaart allemaal vervangen is. Blijf echter ook zeggen dat xp veel stabieler is als '98. Het is misschien even wennen voor hem, maar ik stel XP voor.

  Succes ermee :wink:
 • Als ik moet kiezen zou ik ook voor XP gaan, het is niet moeilijk om te leren omgaan met dat OS.
  En de zelfde programma's kunnen gebruikt worden (als ze compatitable met XP zijn) dus het verschil is niet zo groot.
 • [quote:c89dc4196f="Rob The Great"]Enige nadeel van XP is dat niet alle hardware randapparatuur geschikt is voor XP. Denk bijv aan een HP Scanjet 3300c.[/quote:c89dc4196f]

  Deze werkt wel onder XP hor. Het is gewoon een kwestie van nieuwe drivers downloaden op internet, zie hier: http://h20015.www2.hp.com/en/softwareList.jhtml;jsessionid=RQ55MTKMTP2YBQEXGR5UOSQ?reg=&cc=&prodId=hpscanjet318408&lc=en&softitem=Microsoft%20Windows%20XP&sw_lang=en

  En wat betreft de vraag blijf ik nog steeds bij hetzelfde standpunt, dus XP. Die kun je zoals ook door iemand anders gezegd is omzetten naar klassieke weergave.
 • Als je oom niet zou kunnen wennen aan de nieuwe XP-look, dan zou ik kiezen voor Windows 2000. Windows 2000 bied ongeveer de zelfde functionaliteit als Windows XP maar maakt gebruik van de oude Windows-look.

  Ik zou in ieder geval niet weer naar Windows 98SE gaan, ik vind het veel te buggy en het crasht me ook veel te vaak. :wink:
 • [quote:d2cf3607c6="roy_startpag"][quote:d2cf3607c6="Rob The Great"]Enige nadeel van XP is dat niet alle hardware randapparatuur geschikt is voor XP. Denk bijv aan een HP Scanjet 3300c.[/quote:d2cf3607c6]

  Deze werkt wel onder XP hor. Het is gewoon een kwestie van nieuwe drivers downloaden op internet, zie hier: http://h20015.www2.hp.com/en/softwareList.jhtml;jsessionid=RQ55MTKMTP2YBQEXGR5UOSQ?reg=&cc=&prodId=hpscanjet318408&lc=en&softitem=Microsoft%20Windows%20XP&sw_lang=en

  En wat betreft de vraag blijf ik nog steeds bij hetzelfde standpunt, dus XP. Die kun je zoals ook door iemand anders gezegd is omzetten naar klassieke weergave.[/quote:d2cf3607c6]

  Helaas werkt dit niet bij mij, ik ben al langer bezig om dit ding in XP aan te sluiten en te installeren. Hij doet het een of twee keer en dan verrekt ie het.
  Ik heb alles al geprobeerd en ook de vele links hier op het forum gedaan, maar zonder resultaat. :(

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.