Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

IRQ veranderen¿?¿

Jongetje Leo
10 antwoorden
 • Wie weet hoe ik in Win XP de IRQ adressen van mijn videokaart en of modem/netwerkkaart kan veranderen?
  Het moet kunnen, maar hoe…..
 • In windows lukt dit niet altijd: Apparaatbeheer - dubbel klik op het apparaat waarvan je de bronnen wil wijzigen. Als de bronnen gewijzigd kunnen worden vind je een tab 'Bronnen'. Daarin schakel je de optie automatische instellingen gebruiken' uit. Dit selectievakje is soms niet beschikbaar als u een niet-Plug en Play-apparaat hebt geselecteerd.

  Ik denk dat je de instellingen beter in je Bios wijzigt.
  Marc
 • Van je videokaart zal het niet mogelijk zijn, en van je modem/netwerkkaart waarschijnlijk ook niet. Het zou handiger zijn als je de reden van de IRQ wijziging geeft (met de IRQ nummers) zodat we weten op welke manier we zouden wijzigen.

  Geef de voorkeur om je netwerkkaart in een ander slot te steken indien mogelijk. Ieder PCI slot heeft een toegewezen IRQ. PCI sloten kunnen IRQ's met elkaar delen. Een ISA slot kan geen IRQ's delen, maar er zijn wel kaarten (plug&play) waarvan je het IRQ ofwel in windows kan wijzigen, ofwel d.m.v. een jumper.

  Een IRQ toewijzen aan een PCI-kaart doe je door een IRQ toe te wijzen aan het PCI-slot waarin de kaart zit. In je bios heb je waarschijnlijk de optie om een IRQ toe te wijzen aan een PCI slot. In je handleiding van je mobo zou je moeten de IRQ-deling zien van de PCI-sloten. Ik bvb heb een slot die geen IRQ deelt met een ander apparaat, dus daar steek ik sowieso een kaart in.

  Ik zou je nog een hele preek kunnen geven over IRQ's, maar geef voor het gemak even je reden, je gebruikte IRQ's, je eventuele conflicten, je merk/type van je mobo (+ hoeveel / welke sloten), …
 • Ik wil de irq veranderen van mijn netwerkkaart en/of videokaart, omdat die beide irq 16 hebben en mijn pc vaak vastloopt. Nu zegt de fabrikant van een spel (mbt tot een dxdiag bestandje van mij) dat ik geen irq conflicten mag hebben. Als ik die kan veranderen hoop ik het grootste deel van mijn stoperrors ook op te lossen :lol: …

  In de bios kan ik bij de irq's alleen kiezen tussen: "ignore" en "monitor" .

  en bij apparaatbeheer kan ik geen irq veranderen, alleen bekijken (automatische instellingen staat aan, het is niet beschikbaar)

  JL
 • Je zou als niks helpt kunnen proberen om je netwerkkaart of je videokaart in een anders PCI slot te steken. Heeft bij mij wel vaak problemen verholpen. :wink:
 • Omdat 2 apparaten een IRQ delen wil nog niet zeggen dat er een conflict is. Meestal is dit dan ook niet zo, maar het gebeurt soms dat er een soort conflict is die slechte werking van apparaten kan veroorzaken. Best dus je PCI-kaart(en) van slot veranderen. Het kan wat zoeken zijn om er volledig zonder conflicten vanaf te geraken. Als het niet lukt, geef dan merk/type van je mobo zodat ik weet welke bios je hebt.
 • ik heb een MSI K7T266 Pro2, dus amibios (nieuwste bios)
 • Pci slot onder je AGP slot vrijlaten.
  Marc
 • OK, ik heb nu mijn netwerkkaart in een ander pci slot gestoken, en heb nu geen gedeelde irq meer…
  maar het moet toch ook vanuit xp zelf kunnen of niet?
 • Zie mijn eerste antwoord op je vraag!
  Marc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.