Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Bootmenu start geen 98SE op?

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Hallo,

  Op mijn systeem staat XP pro op C en win 98se op partitie D.
  Het bootmenu lijkt normaal, maar nu wil 98 niet meer opstarten, er verschijnt alleen links boven een cursor op een zwart scherm ?
  Het verschijnsel is opgetreden na het plaatsen van een soundkaart voor zover ik kan nagaan.
  Ik weet echt niet waar ik het moet zoeken om 98 weer aan de praat te krijgen, heeft iemand een idee?


  Alipapa
 • Soundkaart verwijderen, kijken of dat het probleem oplost.

  Dat zwarte schem met knipperende cursor is normaal.

  Afhankelijk van het systeem kan het even duren, en lijkt het of er niets gebeurt. Misschien duurt het je iets te lang?
  Vooral na een installatie kan het wel even duren, maar natuurlijk niet een kwartier.
 • Hallo,

  Nee, alles niet van toepassing, er zit echt iets fout!
  Als ik het goed heb staat de bootmanager op mijn D: bij windows 98Se, dus een windows eroverheen zetten lijkt me ook niet te gaan.
  Misschien iemand nog een idee, ik niet maar format C:/D: vind ik ook weer goedkoop?!?


  Alipapa
 • Misschien kan Windows 98 niet op D:? Ik weet niet zeker hoor… ik dacht altijd dat Windows 98 alleen op de primaire partitie kon (C: dus), maar zo te horen heeft het wel gewerkt!

  Heb je nog iets anders geïnstalleerd?
 • Het eenvoudigste om te proberen om Win98 er weer overheen te installeren. Dat kun je het eenvoudigste doen door de setup te starten met het commando [b:5190de2a69]setup /ntldr[/b:5190de2a69]. Geef als installatiemap op D:\Windows (mits dat ook de bestaande map is). Als dat gelukt is kun je alleen Win98 opstarten (hopelijk natuurlijk, gezien je probleem). Door op te starten met de WinXP CD en met F10 naar de Recovery Console te gaan (inloggen als administrator) en het commando [b:5190de2a69]fixboot[/b:5190de2a69] te geven wordt WinXP weer opstartbaar. En als het goed is kun je met de bestaande boot.ini dan zowel WinXP en Win98 kiezen. Zorg vooraf voor een reservekopie van het bestand BOOTSECT.DOS, bij voorkeur op diskette, zodat je dat terug kunt plaatsen ingeval van problemen.
 • [quote:56495a8aec="Binary"]…Door op te starten met de WinXP CD en met F10 naar de Recovery Console te gaan (inloggen als administrator) en het commando [b:56495a8aec]fixboot[/b:56495a8aec] te geven wordt WinXP weer opstartbaar. En als het goed is kun je met de bestaande boot.ini dan zowel WinXP en Win98 kiezen…[/quote:56495a8aec]

  Die boot.ini moet dan wel op de C: (WinXP) staan toch? (kan dat eigenlijk wel? :o )
 • Het bestand [b:8e68f00945]boot.ini[/b:8e68f00945] moet [i:8e68f00945]altijd[/i:8e68f00945] op de Actieve Primaire Partitie staan. In zo'n beetje alle gevallen zal dat de C-schijf worden. Daarop komen behalve deze boot.ini ook de bestanden bootsect.dos, ntldr en ntdetect.com. Deze partitie is dan (volgens Microsoft) de systeempartitie. De partitie waarop de map Windows staat is dan de bootpartitie (volgens de rest van de wereld is het net andersom, maar dat daargelaten). En waarom zou dat dus niet kunnen? Win98 op C en WinXP op D is inderdaad gebruikelijker (en gemakkelijker) maar het kan absoluut andersom.
 • Oke, ik dacht alleen dat dat laatste niet kon, Windows 98 op een logical partitie, maar als jij het zegt :)
 • Voor zover het alleen Windows 98 betreft: de bestanden io.sys, msdos.sys en command.com moeten weer op de Actieve Primaire Partitie staan. De map Windows kan staan waar je maar wilt. Tijdens de setup gewoon de installatiemap opgeven als bv D:\Windows. Als dat een door setup beschrijfbare partitie is, dan kan dat gewoon.
 • Gewoon niet moeilijk doen…..bij mij werkt t perfect….

  Windows 98 op c: met FAT32
  Windows XP op d: met NTFS

  Nooit geen probs mee gehad……
 • En wat als Windows 98 crasht en het niet meer kan opstarten? Dan moet je formatteren, dan is boot.ini enzo weg, en dan? :D
 • moet je van tevoren met een Opstardiskette booten en kan je Boot.ini kopieren naar floppy of een andere partitie of op floppy…….

  waarom denkt iedereen zo moeilijk ?? :o 8) :lol: :D
 • Het zou wel handig zijn wanneer je echt zou weten waar je het over hebt. Want dat is nu dus duidelijk niet het geval. Alleen boot.ini kopiëren? Geen andere bestanden? En je hoeft ook je bootsector niet aan te passen?
 • Je denkt té simpel… de computer is nou eenmaal ingewikkeld.

  Als Windows 98 crasht kom jij niet meer in Windows XP :P En omdat ik dat niet wist (net als jij blijkbaar) heb ik mijn hele Windows XP partitie moeten formatteren.

  Achteraf waren hier nog wel oplossingen voor denk ik, maar dat weet ik achteraf pas. Dus probeer eerst wat meer te weten te komen over wat er allemaal kan gebeuren.
 • nou, laat ik t zo zeggen…wist ff die bestanden niet meer uit mn hoofd, maar ik heb dat karweitje al zovaak gefikst, dat niemand mij hiet hoeft te vertellen hoe da werkt…….

  Dus comentaar voor je houden, ik zeik jullie ook nie af als jullie een dom advoes geven…..
 • nou, laat ik t zo zeggen…wist ff die bestanden niet meer uit mn hoofd, maar ik heb dat karweitje al zovaak gefikst, dat niemand mij hiet hoeft te vertellen hoe da werkt…….

  Dus comentaar voor je houden, ik zeik jullie ook nie af als jullie een dom advoes geven…..
 • nou, laat ik t zo zeggen…wist ff die bestanden niet meer uit mn hoofd, maar ik heb dat karweitje al zovaak gefikst, dat niemand mij hiet hoeft te vertellen hoe da werkt…….

  Dus comentaar voor je houden, ik zeik jullie ook nie af als jullie een dom advoes geven…..
 • Het ging mij niet zozeer om het advies wat je gaf, maar om dat: [i:1fd0981353]Gewoon niet moeilijk doen[/i:1fd0981353] en [i:1fd0981353]waarom denkt iedereen zo moeilijk[/i:1fd0981353]. Als je echt vaak bootproblemen hebt gefixed dan zou je moeten weten hoe ingewikkeld dat onderwerp kan zijn. Dus dan komt [i:1fd0981353]effe de boot.ini van floppy kopiëren[/i:1fd0981353] niet echt over als een zinvolle bijdrage. Maar als je echt weet waar je het over hebt, dan hoop daar weldra achter te komen.
 • okeej, heb misschien een beetje kort gereageerd. Moet zeggen dat t af en toe idd lastig is, zeker als je je mbr hebt gedelete…..kwam ik gisteren achter laat ik t zo zeggen (gelukkig niet bij mn eigen pc :)) Excuses bij deze….
 • En als je eerst de boot.ini writable maakt en dan kijkt wat erin zit? wat staat er dan?? Je moet in idergeval ntdetect.com, ntldr, cmldr, arcldr.exe, arcsetup.exe en boot.ini op een diskette zetten, maar mijn Windows NT (4 & 5) kennis is wat verouderd. Dit zijn indiergeval de opstart bestanden die nodig zijn om Windows NT (en opvolgers er van - dus XP - te detecten en te loaden).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.