Vraag & Antwoord

OS Windows

Dualboot - zichtbaarheid partities

Anoniem
Mac
5 antwoorden
 • Ik ben sinds kort aan het stoeien met dualboot-systemen. Ik heb 2x W-XP geinstalleerd. C is de "zakelijke" partitie en D is de "rommel/spellen" partitie.

  Nu heb ik onlangs voor mijn kinderen spelletjes geinstalleerd. Helaas kon ik niet de partitie/directory aangeven waarin deze werden geinstalleerd. Prompt worden de spelletjes geinstalleerd op de C-partitie.

  ik dacht altijd dat bij het partitioneren en dual-/multiboot maken de systeempartities automatisch niet meer zichbaar zouden zijn vanaf de andere systeempartitie. Dat is nou juist toch 1 van de voordelen van dualboot?

  Hoe kan ik de systeempartities onzichtbaar voor elkaar maken en toch vanaf elke partitie booten?
 • hoe heb je dat installeren dan gedaan. Toch wel van uit de partitie/windowsversie waarin je ze wil hebben?
 • Er zijn in principe 2 manieren om een dualboot te maken:

  1. Met de bootmanager van Windows XP kun je installeren zonder partities onzichtbaar te maken. Alle systemen zijn dan in principe gewoon altijd zichtbaar. Je kunt op die manier op primaire en op uitgebreide partities installeren.

  2. Met behulp van een "echte" bootmanager zoals BootMagic. Je maakt dan meerdere primaire partities en installeert daarop Windows (kan 9X of XP zijn). Dat kan alleen op de actieve partitie, dus om de tweede te installeren zet je de 2e primaire partitie actief, waardoor de andere partitie hidden wordt. Na installatie installeer je BootMagic en die zorgt voor het switchen tussen de 2 partities. Dit kan alleen als BM wordt geïnstalleerd op een FAT32 partitie.

  Het is dus duidelijk dat je van methode 1 gebruik hebt gemaakt. Inderdaad is het hidden zijn van een partitie een voordeel (bv voor virussen ook onzichtbaar), maar "elk voordeel hep z'n nadeel". De data op die partities is ook onzichtbaar op het moment dat je het eigenlijk wel wilt zien. Oplossing meek een 3e (uitgebreide) partitie en zet daar gezamenlijke data op.
 • Klopt, ik heb van de 1e optie gebruik gemaakt.
  Ik heb BootMagic en Partition Magic 7. Ik kan dus de 2e partitie (D) converteren naar FAT32 en daarna BootMagic (op D) installeren?
 • Nee, zo makkelijk gaat dat helaas niet. De bootbestanden staan nu namelijk op C: (primaire partitie). Als je nu de 2e (uitgebreide) partitie omzet naar primair (en dat moet), dan staan daar helemaal geen bootbestanden op. Je zult dat met wat geknoei wel voor elkaar kunnen krijgen door voor die 2e partitie het [b:d80c1dc510]fixboot[/b:d80c1dc510] commando te draaien. En daarna nog de boot.ini van 1e partitie aanpassen om de 2e boot-optie er uit te halen. Proberen kan natuurlijk altijd. Ik zou P1 omzetten naar FAT32 en daar BM installeren (weet niet waarom, eigenlijk zou dat met P2 ook wel moeten kunnen, maar ja).

  PS: Je bent als schaduw ook in [b:d80c1dc510]Anders (Hardware)[/b:d80c1dc510] te bezichtigen!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.