Vraag & Antwoord

OS Windows

windows xp staat al op C, kan Windows 2000 er nog bij?

11 antwoorden
 • Hoi kenners, Ik heb Windows XP op de C partitie staan. In verband met slechte grafische prestaties wil ik Windows 2000 op een andere partitie installeren. Zodat je bij opstarten van de computer kunt kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Maar hoe doe je zoiets? Systeem: P3-450 MHz, twee harde schijven van 15 en 40 GB, verdeeld in totaal zes partities. 320 MB RAM. Liefst wil ik Windows 2000 op de tweede harde schijf hebben want die is sneller. :roll:
 • Volgens mij kan je met win 2000 en win xp gewoon dual-booten.... Stop de installatiecd in de cdrom speler en boot van cd....vervolgens de installatie starten en aangeven dat ie m op een andere partitie installeerd. Dan krijg je met opstarten een keuzemenu met winxp en win2000 erin, dat menu maken win2000 en winxp automatisch aan, hoef je niks voor te doen...kiezen en booten maar.... suc6 greetz
 • Geprobeerd, maar ik kan niet van de cd booten. Met F8 krijg ik daar geen optie voor in beeld. Meer suggesties?[/quote]
 • In de bios je boot sequence aanpassen. eerst cd dan de rest. Wel even om denken dat je bij de eerstvolgende herstart je boot sequence weer terugzet in originele staat. :wink:
 • Als je eerst WinXP hebt geïnstalleerd en vervolgens Win2000, dan worden de bootbestanden van XP overschreven door de setup van 2000. Als het booten problemen oplevert, dan moet je opstarten vanaf de WinXP CDROM, met F10 naar het Recovery Console, inloggen als Administrator in de XP installatie en vervolgens het commando [b:a36a0f9edf]fixboot[/b:a36a0f9edf] uitvoeren. Hierdoor worden de bootbestanden van WinXP weer teruggezet. Dit is noodzakelijk omdat WinXP wel met Win2000 om kan gaan, maar andersom levert nog wel eens problemen op.
 • Ai, en nu zit ik in de problemen. Windows 2000 is probleemloos op een andere partitie geinstalleerd. Gelukkig kan ik er internet mee op. Maar XP doet het nu niet meer, en fixboot - wat ik al tweemaal heb gedaan - levert niets op. Als ik XP wil opstarten, krijg ik steeds de mededeling in een donker scherm dat er iets niet deugt met de windows 2000-instellingen (wat niet klopt want 2000 doet het nu dus wel). En de suggestie wordt gedaan om de win2000 cd erin te stoppen en tijdens opstarten van die cd op de r van recovery te drukken. Dat heb ik niet gedaan, want zoals gezegd doet 2000 het vlekkeloos. Ik kan XP natuurlijk opnieuw installeren, maar dan geeft de setup aan dat ik twee besturingssystemen op dezelfde partitie wil installeren en dat wordt me afgeraden. Wat is hier fout gegaan? Hellep!
 • Start even Win2000 op en ga naar Systeemeigenschappen > Geavanceerd > Opstartinstellingen > Bewerken. Kopieer de inhoud van de [b:9e689d6feb]boot.ini[/b:9e689d6feb] en zet deze hier even neer. Mogelijk zit daar een probleem in.
 • Hmmm.. er blijkt geen boot.ini te bestaan, en via de weg die jij beschrijft kom ik er niet in. Het kan zijn dat ik me vergis omdat ik de Engelstalige Windows 2000 heb. Met de search optie heb ik alle partities afgezocht en ik vond uiteindelijk een boot.ini.backup waar het volgende in stond: [boot loader] timeout = 30 default = multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS = "Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect Maar zoals gezegd, dit is kennelijk een backupbestand. Dat ik overigens aantrof op de C partitie, terwijl Windows 2000 op de D partitie staat. Overigens wel wat vreemd: sinds de installatie van Windows 2000 hebben al mijn partities, behalve C, andere driveletters gekregen. Wel wat verwarrend. Kernvraag blijft: Ik wil graag weer met XP kunnen opstarten, maar hoe moet dat nu? ciao bart
 • Dat er geen [b:287fcd11b1]boot.ini[/b:287fcd11b1] wordt gevonden komt omdat je de [b:287fcd11b1]Show hidden files[/b:287fcd11b1] in [b:287fcd11b1]Folder Options[/b:287fcd11b1] niet aan hebt staan. Je kunt ook via Search dit bestand vinden, en het moet inderdaad op de C: staan. Maar ook via Control Panel > System > Advanced > 3e knop Settings > Edit zou dat moeten kunnen. Wat hierboven staat is goed genoeg om alleen WinXP vanaf C: op te starten, maar er hoort nog een regel bij te staan, nl.: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT = "Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect Probeer de goede boot.ini te vinden, dan kijken we morgen even verder....
 • :D Die boot.ini heb ik nog steeds niet gevonden, maar wel de oplossing van het probleem! Ik moest het volgende doen, aldus de MS Knowledge Base waar ik uiteindelijk terecht kwam: de bestanden NTLDR en NTDETECT.COM van de XP-CD-rom naar de C-partitie kopiëren. Nu werkt XP weer vlekkeloos. (2000 moet ik nog proberen, maar ik hoop dat het probleem nu is opgelost.) Overigens heb ik 2000 geïnstalleerd op advies van een vriend die me van een probleem met stotterende films wilde afhelpen. Maar dat probleem bestaat onder 2000 nog steeds. Raar hoor. Toch maar eens over een nieuwe computer nadenken... Dank voor alle hulp.
 • Da's toch raar, want precies datzelfde zou het commando [b:8e5e1bf5b7]fixboot[/b:8e5e1bf5b7] dus moeten doen. Je hebt dit commando toch wel in de Recovery Console van de [b:8e5e1bf5b7]Windows XP[/b:8e5e1bf5b7] CDROM uitgevoerd....? Stotterende films kunnen heel veel oorzaken hebben; probeer in elk geval even de nieuwste player te installeren. Als het gewone films zijn, dan kun je ook even de nieuwste trialversie van WinDVD of PowerDVD proberen.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.