Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

(te?) oude DOS-progjes onder win2000

None
17 antwoorden
 • net een onderwerp onder "grafisch" geplaatst omdat ik flc-files wil afspelen. Het probleem zou echter ook wel eens bij mijn pc/OS kunnen liggen: het progje AAPLAYHI.EXE van autodesk (1991!) draait niet in DOS-mode onder win'98 nog onder win2000 (cmd.exe) met het bericht: "phar lap err 35: the 386 chip is currently executing in virtual 8086 mode under the control of another program. You must turn off this other program in order to use 386|DOS-Extender to run in protected mode". Programma te oud of is dit op een of andere manier op te lossen?
 • Oplossing: ouwe bootflop uit de kast halen, programma erop kopieren ('91 toch? ;)) en opnieuw starten :)
 • :-? …en daar komt dan een probleempje bij kijken: ik heb hier al enigzins mee zitten prutsen, maar ben niet echt een koning mbt. dit soort dingen. Heb een DOS 6.22 bootflop gemaakt, of liever gezegd gedownload, van www.bootdisc.com. Deze werkt, maar ik kan de C:\ schijf niet vinden, alleen de A-schijf en CD-ROM. Wat nogal lastig is aangezien de films die ik met het betreffende programma wil afspelen aanzienlijk groter zijn dan 1,44 Mb. Waarom kan ik met deze bootflop niet gewoon naar c: tikken?
 • NTFS schijven wellicht? Maak een FAT32 partitie aan, en zet daar de bestanden op. Als je dit vaker gaat doen, zou je ook een dualboot config kunnen opzetten.
 • Dos werkt nog altijd met FAT16 - je kan dus geen FAT32 of NTFS gebruiken!
 • kijk, nu kom ik ergens, dat verklaart idd een hoop. dual-booting ga ik nie aan beginnen, aangezien het in dit geval om een pc op mijn werk gaat, een aparte partitie aanmaken lijkt me meer voor de hand liggen. Volgt het volgende: doe ik dit mbv win2000 (neem aan van niet, aangezien dit met de oude schijfindeling dus kennelijjk niet werkt) of bijv. met partitionmagic? En hoe krijg ik vervolgens bestanden (vanuit DOS of win2000) van de ene partitie naar de andere? :roll:
 • Met partitionmagic verklein je je Win2k NTFS (FAT32) harde schijf met ~250 mb. Maak dan in de vrijgekomen ruimte een nieuwe partitie aan met het FAT16 bestandssysteem. Windows 2000 kan hier prima mee overweg, maar je moet wel met een flop format uitvoeren: anders krijg je d8 ik alsnog NTFS :) - Dan dus gewoon de bastanden naar die schijf kopieren, opstarten met bootflop en draaien maar!
 • Je kunt met Partition Magic inderdaad ruimte maken voor een FAT16 partitie, maar bedenk wel dat die ouwe DOS ook niet geweldig is in de omgang met grote harde schijven. Feitelijk zie ik maar één reële mogelijkheid, en dat is om een primaire FAT16 partitie aan te maken [i:ab014edff6]vooraan[/i:ab014edff6] op de schijf en deze op [b:ab014edff6]hidden[/b:ab014edff6] te zetten zolang je hem niet gebruikt. Misschien dat ook een extended partitie kan, maar dat hangt van je overige schijfindeling af (er kan immers maar 1 extended gemaakt worden). Als dat laatste kan, dan zou ik dat ik elk geval kiezen, want anders moet je steeds de partitie activeren voordat je hem kunt gebruiken. Maar als je daar een bootmanager als BootMagic voor kunt gebruiken, dan moet ook dat lukken. Maar ingewikkeld is het wel.
 • Voor DOS 6.x moet het inderdaad fat16 zijn. Je zou ook nog kunnen proberen met win98 op een fat32 partitie. Krijg je DOS 7.0. Werkt meestal ook wel met DOS software, of het moet echt al heel oud zijn.
 • [quote:a99ec7b91a="Binary"]maar bedenk wel dat die ouwe DOS ook niet geweldig is in de omgang met grote harde schijven.[/quote:a99ec7b91a] Wat is dan het probleem? Ik dacht dat de DOS die andere partities niet ziet, dus zelfs als die FAT16 partitie op F: zit, zal DOS die als C: herkennen. De rest blijft die toch af? Zet de bestanden en ook DOS op die partitie, pas de paden en zo aan (via de Autoexec.bat), en je hebt harde schijfsnelheid voor DOS.
 • Nou, volgens mij kan DOS niet booten als de bootbestanden boven cilinder 1024 staan. Ik ken zijn schijfindeling niet, maar als je een NTFS partitie van 20 Gb hebt en daar plak je een FAT16 partitie achter, dan gaat dat niet werken. Dus zou ik dat aan de voorkant neerzetten, zodat je kunt booten. Wil je echt vanaf diskette booten, dan is een extended partitie natuurlijk geen probleem, want die kun je dan gewoon als (gemeenschappelijke) data-partitie gebruiken.
 • Wat je ook kunt doen is een rewritable bootable cd maken met de DOS-opstart bestanden en hier je flc-files naar kopieeren plus programma, hoef je niet te gaan kloten op de PC van je werk en kun je steeds opnieuw gebruiken omdat het een rewritable is.
 • Maar ik betwijfel eigenlijk of je drivers vindt voor DOS 6.22 om die CD-RW te kunnen gebruiken. Zijn die er wel?
 • Gewoon standaard cd-rom drivers doen het uitstekend met een cd writer.
  Het is even knutselen maar werkt wel.
 • [quote:f6989fca8f="Binary"]Nou, volgens mij kan DOS niet booten als de bootbestanden boven cilinder 1024 staan. Ik ken zijn schijfindeling niet, maar als je een NTFS partitie van 20 Gb hebt en daar plak je een FAT16 partitie achter, dan gaat dat niet werken. Dus zou ik dat aan de voorkant neerzetten, zodat je kunt booten. Wil je echt vanaf diskette booten, dan is een extended partitie natuurlijk geen probleem, want die kun je dan gewoon als (gemeenschappelijke) data-partitie gebruiken.[/quote:f6989fca8f]

  LEES! :) Dualbooting wil hij niet aan beginnen, en DOS kan die fat16 partitie best lezen vanaf de a: hoor :)

  Ik zou zeggen: partitie aanmaken, met een bootflop(cd) opstarten, alle DOS-bestanden naar die nieuwe partitie kopieren, in de autoexec.bat op je flop zetten dat ie "D:\autoexec.bat" moet gebruiken als standaard command.com (weet ven niet meer wat de opdr8 is), opnieuw starten en je films afspelen!
 • Dat is toch precies wat ik ook heb gezegd? De keus is aan hem!
  En ik neem aan dat je het commando: [b:0928c93168]SET COMSPEC=C:\COMMAND.COM[/b:0928c93168] bedoelt. Hoewel dat volgens mij niet echt nodig is, want je kunt gewoon COMMAND.COM vanaf A:\ gebruiken.
 • Dat is wel nodig als je bv een andere floppy in je compu wil douwen, en bovendien draait DOS dan (een beetje) sneller

  PS. - moet idd leren lezen ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.