Vraag & Antwoord

OS Windows

layout bewaren

Anoniem
jheerink
10 antwoorden
 • Wie helpt… als systeembeheerder van een basisschoolnetwerk met 35 pc's wil ik graag dat alle onder W95/98 draaiende clients hetzelfde startmenu hebben en behouden. Dat is in dit geval de map LEERLINGEN met hier diverse software. Leerlingen verslepen enzovoort zodat na verloop van een dag die map Leerlingen een rommeltje is…. ik weet dat er een progje is die deze instellingen kan bewaren…… wie helpt ?

  Ronald
 • Ha collega,

  Je kunt dit oplossen met zogenoemde 'policies'. Maar dit wordt al snel ingewikkeld. Waar wij op al onze scholen gebruik van maken is het programma Illusion '99. Dit is via APS aan te schaffen. Na installatie beschermt het al je mappen op de pc. Leerlingen kunnen alles verzieken (tot het weggopoien van de map Program Files) , maar na een herstart staat het er weer. Werkt ook goed op een netwerk (clients moeten wel 9.X zijn geloof ik). Moeten leerlingen of programma's gegevens kunnen opslaan is het mogelijk div. mappen hiervan uit te zonderen.

  Kijk eens op: http://www.onderwijssoftware.nl/nl/ voor meer info. Wij gebruiken het al een tijdje en zijn meer dan tevreden.

  Suc6
 • Wij werken hier op (ook basisschool) met policies. Heeft even gewenning nodig maar dan werkt het prima. We laten de bij leerlingen bij elke nieuwe inlog op pc het bijbehorende bureaublad vanaf de server komen. Leerlingen kunnen het bureaublad wijzigen maar het wordt niet opgeslagen op server bij afsluiten dus als de volgende inlogt komt door ons ingestelde inhoud weer terug. Het door leerling eerder gewijzigde bureaublad wordt hierdoor overschreven. je kan zo ook makkelijk remote voor heel veel leerlinge/groepen de bureaubladen wijzigen en mappen etc beheren
 • Maken jullie dan gebruik van user.man i.p.v. user.dat?? En hoe gaat het als er een nieuw programma bij komt met een pictogram op het bureaublad? Moet je dat weer voor elke gebruiker / groep van gebruikers weer opnieuw instellen??

  In het begin hebben we veel gewerkt met policies en roaming profiles, maar waren er helemaal niet te spreken over. In ieder geval niet in een combinatie NT4 en Win98 SE. Veel te veel werk met beheren. We wisselen namelijk nogal eens.

  Ik vond de combinatie met Illusion '99 een verademing. Beveiliging eraf - even wat installeren - beveiliging erop en gaan met die banaan.

  Ben wel van mening dat het met W2K server en Win2000 of XP en policies beter zal werken.
 • Dit schijnt heel goed te werken,

  Een kennis van mij is systeem beheerder bij Ide colege.
  en die gebuikt het daar.

  www.deepfreezeusa.com/

  Gr aad.
 • Illusion beschermt ook goed, is Nederlands en is via APS te verkrijgen. Wat wil je dan nog meer. Oh ja. Beveiliging is ook nog remote in en uit te schakelen.
 • illusion ken ik niet zal eens naar kijken.
  weet ook niet zeker of we user.man of .dat gebruiken moet ik ook even nakijken.

  als we een nieuw prg op server installeren maken we daarna even snel een snelkoppeling op bureaublad voor de groepen die dit prg gaan gebruiken. De snelkoppeling plaatsen we in gebruikersmap op server ,dmv kopieren/plakken naar de desbetreffende groepen, dat is zo gebeurt, bij volgende keer opstarten van betreffende gebruiker ziet hij aurtomatisch de snelkoppeling op zijn bureaublad. dmv policies hebben we voor leerlingen meeste opties uitstaan (o.a. instellingen,printer wijzigen,beeldscherm instellingen ,verkenner, kunnen ze allemaal niet in.
 • Niet elke programma werkt toch alleen met een snelkoppeling. Of maken jullie gebruik van Terminal Services?!
 • Nee, wel de nieuwere netwerk programma's van bijv OWG. Die installeer je in no-time op alle pc's indien nodig. Als er ook lokaal wat moet worden geinstalleerd moet je daarna (helaas) een image maken en daarna terug zetten op andere pc's om het overal te hebben. Veel netwerk prg's hebben ook de optie om de basis op de server te zetten zodat je vanuit de server je werkstation kan installeren
 • Om even terug te komen bij de basis:
  wat voor server draai je?
  Wij draaien met een W2k server, allemaal heel mooi, alleen werken de policies niet echt lekker. Zowel op domain als op user niveau worden de policies niet doorgegeven.
  Wat wij wel kunnen is profiles aanmaken, deze vervolgens verdelen over de client machines vanaf de server (m.a.w. de client logt in, profiel wordt geladen naar de client, als client uitlogt wordt profiel niet opgeslagen omdat bij het profiel de user.dat veranderd is naar user.man)
  Het grote probleem treed op in een mixed enviroment: Windows 2000 clients werken prima volgens deze regels, Windows 98 niet zonder meer!
  Hiervoor moetne additionele stappen worden ondernomen om ook deze machines de profielen te laten gebruiken (iets met compatibiliteit tussen een WinNT profiel en een W98 profiel).

  Mocht je willen weten hoe dit is op te lossen laat het me even weten, ik pak dan even het boek er bij.

  Overigens zijn wij een basisschool met ong. 45 PC's, waarop vanaf volgende week (hoop ik…) alleen nog maar W2k draait!!

  Houd even contact!
  Thor2002, vanuit rotterdam

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.