Vraag & Antwoord

OS Windows

multibooten

Anoniem
Edmond Varwijk
12 antwoorden
 • Ik heb eindelijk een multiboot met ME en XP, wil nu ook graag LINUX erbij.
  vraag: Kan ik die als laatste installeren ME en xp staan er al op) en hoe ziet dan mijn opstart menu eruit. Kan ik uit 3 opties kiezen of moet ik heel moeilijk gaan zitten doen. Ik heb geen enkele ervarig met Linux.

  ro

  hoe kan ik best Linux (red hat) installeren en wat heb ik nog nodig buiten de 3 cd's van linux
 • Hebben we hier: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=55738 al een eerder over gehad. Misschien heb je er iets aan.
 • Je moet zorgen dat je genoeg vrije ruimte hebt, maar dat die vrije ruimte (ca. 5Gb of meer) niet op een partitie staat. Dan ga je redhat installeren, en laat redhat automatisch partitie's maken (of met disk druid of fdisk als je weet hoe het moet) en klik aan dat redhat de vrije ruimte gebruikt en installeer lilo, als je de computer opstart krijg je een scherm tussen welke OS's je kunt kiezen.
 • [quote:d212a4b229="no_name"]Je moet zorgen dat je genoeg vrije ruimte hebt, maar dat die vrije ruimte (ca. 5Gb of meer) niet op een partitie staat. Dan ga je redhat installeren, en laat redhat automatisch partitie's maken (of met disk druid of fdisk als je weet hoe het moet) en klik aan dat redhat de vrije ruimte gebruikt en installeer lilo, als je de computer opstart krijg je een scherm tussen welke OS's je kunt kiezen.[/quote:d212a4b229]

  Hoe kom ik aan LILO?
  ro
 • Elke Linux distributie heeft LILO (LInux LOader) aan boord. Wordt het meeste gebruikt om Linux te starten.
 • [quote:6be3786f44="Binary"]Elke Linux distributie heeft LILO (LInux LOader) aan boord. Wordt het meeste gebruikt om Linux te starten.[/quote:6be3786f44]

  Ik kom er niet echt uit.
  ik heb 3 bestanden gedownload te weten valhalla-i386-disc1.iso en dan nog disc 2 en 3. Dit heb ik cd rom gezet.
  en wat doe ik nu?

  ro
 • Zet in het bios de cd-rom als eerste boot device, als het goed is staat er floppy. Doe de cd 1 van redhat er in, en de installatie begint.
 • [quote:8e8ddd2e85="no_name"]Zet in het bios de cd-rom als eerste boot device, als het goed is staat er floppy. Doe de cd 1 van redhat er in, en de installatie begint.[/quote:8e8ddd2e85]

  Dat gelukt, maar op een andere manier, cd's naar harde schijf en met een opstartdisk.

  Maar dan komt het probleem.
  Ik heb 2 HD in de PC. De eerste schijf is opgedeeld in 3 e 2de in 2. Op de eerste staat XP op de 2de staat ME. Nu wil ik Linux op de extended van de 2de schijf hebben.
  Linux wil partioneren, maar daar snap ik dus niets van en voor ik alles kwijt raak, wil ik toch wel weten hoe dat werkt. Misschien heeft iemand een duidelijk stappen plan, hoe ik dat doe.

  ro
 • Bepaal zelf waar linux geïnstalleerd moet worden. Het gemakkelijkste werkt dat je een niet gepartioneerde ruimte kiest. Maar daar een partitie aan voor de swapfile (2,5 keer je ram) en een partitie voor je eigenlijke linux. Deze partities aanmaken kun je best doen met het programma dat bij Linux zit. Als je linux zelflaat doen durft hij nog al eens ruimte afsnoepen van andere partities, en dat kan de bedoeling niet zijn….
  Probeer de mogelijkheden eens uit.
  Marc
 • Als je Red Hat 7.3 gebruikt pakt hij standaard GRUB in plaats van LILO. Maar verder geen verschil.

  Maak op die 2de harddisk voldoende ruimte vrij als niet gepartitioneerde ruimte. Dan Red Hat opstarten en kiezen voor automatische partitionering, dan zal hij zelf die vrije ruimte pakken en opdelen in een SWAP en een OS partitie. Werkt feiloos. Heb het hier ook draaien op tripleboot met XP en 98.

  Het opstart menu zal er (fraai) uitzien met tweemaal RedHat en een optie DOS. Selecteer je die DOS krijg je het bekende (saaie) bootmenu van XP met in jouw geval ME.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:739f816537="Edmond Varwijk"]Als je Red Hat 7.3 gebruikt pakt hij standaard GRUB in plaats van LILO. Maar verder geen verschil.

  Maak op die 2de harddisk voldoende ruimte vrij als niet gepartitioneerde ruimte. Dan Red Hat opstarten en kiezen voor automatische partitionering, dan zal hij zelf die vrije ruimte pakken en opdelen in een SWAP en een OS partitie. Werkt feiloos. Heb het hier ook draaien op tripleboot met XP en 98.

  Het opstart menu zal er (fraai) uitzien met tweemaal RedHat en een optie DOS. Selecteer je die DOS krijg je het bekende (saaie) bootmenu van XP met in jouw geval ME.

  mvrgroet Edmond[/quote:739f816537]


  Hartstikke bedankt is gelukt en ik krijg inderdaad genoemd keuze menu. Kan ook linus starten, alleen krijg ik een failed melding op: bringing up interface eth0, enig idee wat dat betekent. Het duurt een tijdje dan krijg je failed en gaat het gewoon door.

  sommige vragen heb ik maar gegokt bij het installeren, heb wel voor LILO gekozen
  gr ro
 • Ik krijg ook een fout melding bij bringing up interface eth0, maar internet doet het wel gewoon(via die zelfde netwerkkaart

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.