Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

overstap windows 98 se naar XP vragen

None
8 antwoorden
 • Hoi,

  Ik overweeg om over te stappen van windows 98 se naar XP. Voordat ik dit doe (durf) heb ik nog drie vragen:

  1- hoe weet ik of mijn huidige programma's draaien zullen onder XP, kan ik dat nu al uitvissen?
  2- Stel dat ik toch weer terug zou willen naar XP (als ik het geinstallerd heb) kan dat dan? Gaat het bestandsformaat dan automatisch weer naar fat32?
  3- Als ik XP op de C partitie zet kan (en dus nfts wordt) kunnen andere partities dan fat 32 blijven? Dit in verband met eventueel terugzetten.

  Groet Ab.
 • Antwoord vraag 1: Win xp in cd rom en systeemcompatibiliteit controleren.
  Antwoord vraag 2: Je kan na een upgrade terug naar Win 98. Dat is geen probleem. Maar ik weet niet of je met een upgrade kan overgaan van FAT32 naar NTFS?
  Antwoord vraag 3: Xp kan zowel Fat32 als NTFS partities lezen en je kan ze beiden door elkaar gebruiken.

  MAAR waarom XP niet installeren op een andere partitie, zo heb je en 98 en XP. Voorbeeld 98 op C (fat32), op D zet je Win XP (NTFS) en op E bijvoorbeeld je data ook in Fat32. Zo kan je zowel van Win98 als van Win XP aan je data op E.

  Marc
 • 1- hoe weet ik of mijn huidige programma's draaien zullen onder XP, kan ik dat nu al uitvissen?
  [i:404959ccc6]Ik ben zelf enkele maanden geleden overgeschakeld en heb een boel programmatjes die onder 98 draaiden en geen enkel weigert het te doen bij XP (ook de games niet) - dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit toch niet kan meemaken …[/i:404959ccc6]

  2- Stel dat ik toch weer terug zou willen naar XP (als ik het geinstallerd heb) kan dat dan? Gaat het bestandsformaat dan automatisch weer naar fat32?
  [i:404959ccc6]Zie antwoord M@rc - hierbij het volgende: je moèt niet voor NTFS kiezen, ikzelf heb gewoon Fat 32 behouden. Je krijgt bij het installeren (en aanmaken van je partities) de keuze tussen Fat 32 en NTFS[/i:404959ccc6]
  3- Als ik XP op de C partitie zet kan (en dus nfts wordt) kunnen andere partities dan fat 32 blijven? Dit in verband met eventueel terugzetten.
  [i:404959ccc6]Zie antwoord M@rc - die partities kunnen gewoon Fat 32 blijven[/i:404959ccc6]

  Kortom: ikzelf ondervond niet de minste problemen. (zie echter antwoord 1: dit wil natuurlijk …)
 • Sorry, bij vraag 2 bedoelde ik natuurlijk, als ik terug zou willen naar 98 se.

  Kun je me vertellen hoe ik een dual boot kan maken op D met XP?

  Ab.
 • [quote:182cf67d2a="aajd"]Sorry, bij vraag 2 bedoelde ik natuurlijk, als ik terug zou willen naar 98 se.

  Kun je me vertellen hoe ik een dual boot kan maken op D met XP?

  Ab.[/quote:182cf67d2a]Als 98 erop staat is het eenvoudig (vermits je geen partities meer moet aanmaken): gewoon XP-cd erin en hij vraagt je in het begin wel waar hij de XP moet zetten. Dan kan je dus je D-station aangeven. Vooraf moet je weten of je die D (die hij gaat formateren!) tot een Fat32 of een NTFS-partitie wil maken. Want op dat ogenblik moet je kiezen. (denk eraan: win 98 is Fat 32-geformateerd, XP kan je zowel Fat32 als NTFS formateren. Doe je dit laatste: met NTFS kan je wel Fat32 lezen, maar niet omgekeerd. Als je dus kiest voor NTFS, dan kan je vanuit je win98 je D-schijf niet meer lezen…)

  Als het niet meevalt: XP eraf en terug naar 98 : zie volgende link: http://forum2.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=71243

  (alhoewel: ik speelde zelf een half jaar geleden ook op veilig, maar na een maand gooide ik er mijn 98 gewoon af : XP is vèèl stabieler en crasht zelden)

  veel geluk!
 • Stel, ik heb XP op de D partitie gezet. Hoe kan je nu kiezen hoe je wil opstarten, in 98 of in XP. Ik neem aan dat hij in 98 wil opstarten omdat de master boot record op C staat. Is hier een manier voor om te kiezen?

  Ab.
 • Gewoon win XP cd erin, autorun, op een gegeven moment, kun je kiezen voor upgrade of nieuwe installatie. Nieuwe installatie doen, en XP doet de rest. Bij opstarten van computer krijg je dan keuze menuutje: XP of 98. Kan niet verkeerd gaan.
 • Gewoon overstappen :D

  Ik draai XP al een tijdje en dacht eerst ook 'zal ik het doen'. Maar het bevalt prima. Nog geen 1 keer gehad dat iets niet wilde draaien. En nooit meer blauwe schermen!!

  Morph

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.