Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Boot.ini (multiboot)

santi410
4 antwoorden
 • ik heb altijd windows 2000 (op de c:\) gedraaid met daarnaast windows 98 (f:\), voor spellen ed. Multi boot systeem dus. Werkte perfect. Nu heb ik onlangs win2k verwijderd (format c:) en winxp erop gezet. De partitie met win98 heb ik ongemoeid gelaten. Nu ben ik mijn oude situatie aan het herstellen wat betreft de multiboot. Editen in "Boot.ini" geeft uitkomst, alleen heb ik nog niet voor win98 de juiste gegevens kunnen toevoegen. Krijg al wel het keuzemenu-tje voor de verschillende besturingsprogramma's, maar als ik dan kies voor win98 start ie niet op, maar ik krijg ik de boodschap (wat neer komt op): "installeer hall.dll opnieuw"

  Heeft iemand ervaring met het editen van boot.ini van XP? Laat het dan even weten.

  Groetjes Santi
 • Je had voor het formatteren beter even de bestanden boot.ini en bootsect.dos (en nog beter [i:021842172d]alle[/i:021842172d] bootbestanden) op een floppy kunnen zetten. Want nu moet je toeren uithalen om dit weer recht te breien.
  De simpelste methode is om met een Win98 opstartflop het commando [b:021842172d]sys c:[/b:021842172d] uit te voeren. Daarna handmatig de msdos.sys editten, zodat de verwijzingen naar C:\WINDOWS veranderen in F:\WINDOWS (want daar staat je Win98). Hierna is alleen Win98 opstartbaar geworden.
  Daarna opstarten vanaf de WinXP CDROM en kiezen voor een [b:021842172d]repair[/b:021842172d], waardoor je WinXP weer bootable wordt. Door de repair wordt als het goed is je dualboot weer hersteld. Zo niet, dan even in WinXP: Start > Uitvoeren > [b:021842172d]msconfig[/b:021842172d] > OK > Tab boot.ini > Alle opstartpaden controleren.
 • klopt, die manier kende ik ook al, maar volgens microsoft moet je ook achteraf een tweede bootsysteem kunnen definieren.
 • Ja, zolang dat 2e systeem uit de WinNT familie afkomstig is. En dan nog moet je eerst de oude en daarna het nieuwe systeem installeren. Of met fixboot de nieuwste bootbestanden installeren.
  Maar de crux van dit verhaal is het bestand [b:e677bc1840]bootsect.dos[/b:e677bc1840] wat nu niet meer aanwezig is. En zonder dat bestand gaat Win98 niet opstarten. Maar met een repair wordt dan bestand weer aangemaakt door de bootsector uit te lezen. Dus zul je eerst die bootsector voor Win98 weer terug moeten plaatsen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.