Vraag & Antwoord

OS Windows

multiboot xp/98: hoe krijg ik XP op C-drive ??

Anoniem
pieter78
8 antwoorden
 • Hoi,

  Ik heb al gezocht in het forum, maar kan deze vraag niet vinden, en computing.net e.d. weten het ook niet… dan jullie tijd maar claimen ;-)

  Ik wil een triple boot maken met 98se, xp en mandrake9… linux is geen probleem, maar die eerste twee wel. Ik wil XP op c:\ hebben, en heb maar 1 fysieke schijf. Partities tevoren aanmaken via linux install wil niet, want 98 herkent de ntfs structuur en werkt dan niet. Dus moet ik eerst alleen een FAT32-partitie maken… leuk, fdisk / linux wil dat wel, maar dan wordt dat automatisch c:\ Ik wil xp op c en d (data) hebben, en w98 op e:\. Verplaatsen gaat niet en Partition Magic 7 heeft er ook "geen zin an"…

  Misschien dat het zou werken om meerdere FAT32 partities aan te maken, w98 te installeren op de 3e en dan bij de install van xp de eerste te wisselen naar ntfs. Of zal hij dan ook de driveletters resetten, en 98 dan naar voren gooien?

  Btw: hoeveel beter is NTFS voor data onder xp? Ik wil W98 hebben voor enkele progjes, maar evt backup is ook handig. Maar alleen als dit niet ten nadele van snelheid / stabiliteit van XP gaat… Dus: D-schijf ntfs of fat32?

  Grtz, Pieter
 • Voor Windows 98 [i:0a94f4bf58]moet[/i:0a94f4bf58] zowel de bootpartitie als de systeempartitie FAT(32) zijn. Als je dus persé WinXP op C: wilt hebben, dan moet dat FAT32 zijn. En als je Win98 op E: wilt installeren, dan moet dat ook FAT32 zijn. Installeer dan Win98 en geeft als map E:\Windows op. Installeer later WinXP gewoon op C:, waardoor deze een bootmenu aanmaakt.

  Maar in deze constructie is het volgens mij eenvoudiger om alle drie systemen apart van elkaar te installeren, dus:

  1: Maak een primaire FAT32 en zet deze op actief. Installeer Win98
  2: Maak een primaire NTFS partitie en zet deze actief (P1 moet hidden) en installer WinXP
  3: Installeer vervolgens Linux en stel de bootmanager zo in dat alle installaties hiermee geboot kunnen worden.

  Driveletter staan in beide situaties los van elkaar, dus Win98 heeft niets te maken met driveletters in WinXP noch in Linux.

  Voordeel van NTFS in WinXP is voornamelijk de betere beveiliging die hiermee mogelijk is. Grote prestatiewinst hoef je niet echt teverwachten.
 • Hoi Binary,

  Dank je, je verhaal maakt veel duidelijk, bijna alles zelfs… Nog een vraagje over stap 2…

  Ik had zelf een fat32 gemaakt en daar 98 op gezet, en via de install van xp toen een ntfs voor xp. Maar ik weet niet hoe ik deze vervolgens (ergens) op actief moet zetten, en de fat32 kan hiden. Kun je me dat nog even uitleggen, dan zou het moeten lukken (I suppose ;-) ).
  (misschien kan dat ook nu nog, anders doe ik een herinstall)

  Thx a lot,

  Pieter
 • Vermoedelijk heb je de installatie van WinXP uitgevoerd met de 1e partitie op actief. Dan zet ook WinP zijn bootbestanden op C:, ook al komt de installatie zelf op bv D: te staan. Je kunt dan niet XP zelfstandig vanaf D: starten omdat er geen bootbestanden op staan en de bootsector ook niet is geplaatst. Als je nu gewoon Linux installeert, dan kun je met lilo alleen Linux starten en Win98. Vanuit Win98 kun je dan kiezen voor Win98 of WinXP (via het bootmenu).
  Persoonlijk zou ik veel liever de 2e manier kiezen, maar dat betekent inderdaad opnieuw beginnen. Tenzij de 2e partitie ook primair is, dan zou je met een [b:dfaaf3b370]repair[/b:dfaaf3b370] deze ook opstartbaar kunnen maken. Maar dat maakt het verhaal iets ingewikkelder.
 • Herinstall is geen probleem, als het maar goed werkt… Waar kan ik dan aangeven dat ik de actieve partitie (98) wil hiden, en de NTFS als actief instellen? Gaat dat tijdens install XP, of apart/tevoren?
 • Met Partition Magic. Kies de te activeren partitie > Operation > Advanced > Set Active. Als het goed is worden andere primaire partities automatisch hidden. Zo niet, dan kun je dat ook handmatig doen.
 • Probeerde ik: zowel onder xp als 98 krijg ik een error die erop zou duiden dat ik een dynamic disk heb… eehhh????

  Part Magic draait niet… of zou ik XP helemaal moeten verwijderen en dan onder 98 nog eens proberen?

  Pieter
 • Tja, ik zou gewoon alle partities verwijderen en opnieuw beginnen. Je moet met Partition Magic of met Fdisk de partities toch kunnen verwijderen? Dan een FAT32 aanmaken en Win98 installeren. Daarin kun je PM installeren zodat de verdere stappen wat gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd. Overigens zou PM7 onder WinXP gewoon goed moeten werken. Bij mij in elk geval wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.