Vraag & Antwoord

OS Windows

W 98 SE start niet meer op, blijft hangen in ms-dos modus

Anoniem
None
12 antwoorden
 • :o Sinds kort start mijn W 98 SE niet meer op.
  Hij blijft in ms-dos modus staan.
  EXIT werkt niet, evenals WIN. Het lijkt wel of er een geheugen resistent programma in dos blijft starten (heb ik van een ander forum maar daar kwam ik ook al niet verder mee.)
  In dosstart.bat staat alleen mijn geluidskaart.
  Dit bat bestand heb ik al uitgeschakeld, werkt ook niet

  Ik kom nu eigenlijk niet verder meer.

  Voor de volledigheid: de volledige tekst luidt: "de computer is momenteel in ms-dos modus. Wilt u overschakelen naar normale modus om Windows toepassingen uit te voeren. Ja is ENTER, nee is ESC.
 • Waarschijnlijk staat in config.sys de regel:
  DOS=SINGLE

  Haal die weg. Start eventueel op in DOS-modus (F8) en verander dat. Bij de prompt kan je edit config.sys intikken en dan config.sys wijzigen.
 • Opstarten met diskette, windows herinstalleren.
 • [quote:cc6e059210="DLiekens"]Opstarten met diskette, windows herinstalleren.[/quote:cc6e059210]
  Dat is wel erg destructief…..

  Kijk eens in je autoexec.bat of daar een verwijzing staat?
  Wat gebeurt er als je daar (bij de melding) op [Enter] drukt?
  Controleer of in MSDOS.SYS de regels BOOTGUI=0 staat door het volgende in dos-mode in te typen:
  [code:1:cc6e059210]
  C:\WINDOWS>CD \
  C:\>ATTRIB -R -S -H MSDOS.SYS

  C:\>C:\WINDOWS\COMMAND\EDIT MSDOS.SYS
  'Controleer nu of de regel 'BOOTGUI=0' erin staat
  C:\>ATTRIB +r +s +h MSDOS.SYS
  [/code:1:cc6e059210]
 • Bedankt,

  inderdaad start de pc weer op na het weghalen van de regel dos=single. Welliswaar moet ik wel steeds EXIT intypen bij het opstarten maar dat neem ik voor lief. Tenzij je natuurlijk daar ook een antwoord op hebt.

  Ik heb nog een vervelend pronleem met deze pc, door een blikseminslag is er ws stroom door de pc gegaan. Nu start de pc regelmatig spontaan opnieuw op. Voordat ik alle onderdelen lukraak vervang, wat zou de meest voor de hand liggende storende hardware kunnen zijn bij dit type storing?

  (Ik ben nieuw op dit forum en ik weet niet of dit de zwijze is om op reacties op mijn vraag te reageren, graag tips indien nodig)
  :lol:
 • Weliswaar zonder blikseminslag, heb ik dit soort effecten gehad waarbij de PC zo maar bevroor of herstartte. Nadat ik een degelijke aansluiting met randaarde had geregeld (zowel voor de PC , de monitor als mijn modem) waren de problemen verdwenen.
  Ik weet niet of dit bij jou de problemen zou verhelpen, maar als je nog niet alles met randaarde hebt, is dit misschien toch te overwegen.

  PaulusP
 • [quote:dee4aff3da="ruallajama"]Welliswaar moet ik wel steeds EXIT intypen bij het opstarten maar dat neem ik voor lief. [/quote:dee4aff3da]
  Kijk eens op er in c:\autoexec.bat ergens iets van 'command' of 'ommand.com' staat? Als deze er staat, zet er dan REM voor (met een spatie 8er REM), en kijk of het opgelost is en geen problemen geeft. (door opnieuwe op te starten)
 • de command.com remmen deed het hem uiteindelijk. Samen met dos=single weghalen. :lol:

  tenx

  Nu nog het probleem van het spontaan opstarten, alles is geaard. Ik denk dat het mobo is verziekt maar voodat ik er nu iets nieuws inzet wil ik graag nog wat tips. Dus wie weet er nog iets.
 • gewoon opnieuw installeren, kan geen kwaad alles blijft erop
 • [quote:7d66d01770="ProblemPc"]gewoon opnieuw installeren, kan geen kwaad alles blijft erop[/quote:7d66d01770]
  Wát opnieuw installeren?
 • [quote:8a5cd85515="webspider"][quote:8a5cd85515="ProblemPc"]gewoon opnieuw installeren, kan geen kwaad alles blijft erop[/quote:8a5cd85515]
  Wát opnieuw installeren?[/quote:8a5cd85515]Dat lijkt me wat voorbarig, maar het kan weleens helpen. Kun je misschien niet een tweede partitie maken waar je Windows ook op zet? En dan zien of er dan ook spontane reboots plaatsvinden, zo nee, dan is er dus iets mis met je huidige configuratie, zo ja, waarschijnlijk defecte hardware.
 • Ik heb een installatie eroverheen al geprobeerd, ook al een volledige schone installatie. Denk dat het een hardwareprobleem is maar ik weet niet welk onderdeel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.